Regjeringen ønsker store krise-fullmakter – foreslår ny coronalov

Solberg-regjeringen skal ha sikret flertall for å kunne iverksette store tiltak uten å gå til Stortinget, ifølge VGs opplysninger. En forslag til ny kriselov ble fremmet for Kongen i statsråd onsdag. Nå må den vedtas i Stortinget.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Runa Fjellanger
 • Eirik Mosveen
 • Martha C. S. Holmes
 • Bjørn S. Delbekk (foto)

Artikkelen er over 146 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

VG er kjent med at regjeringen over flere dager har konsultert med partilederne i Stortinget om å få på plass en slik kriselov som vil gi regjeringen store fullmakter.

På en pressekonferanse klokken 16 bekreftet statsminister Erna Solberg at regjeringen nå kommer med et lovforslag om utvidede fullmakter.

– Regjeringen vil derfor i ettermiddag sende en proposisjon til Stortinget som gir regjeringen mulighet til å fastsette forskrifter, også forskrifter som fraviker fra gjeldende lov, bortsett fra selvfølgelig grunnloven og menneskerettighetene, sier hun.

Hun sier dette forslaget til en lov vil sette regjeringen i bedre stand til å møte de utfordringene som kommer.

– Det er for å få ting til å fungere, det er ikke for å tilta oss nye maktområder i vårt samfunn.

Solberg sier hun varslet partiene på Stortinget om at regjeringen ville fremme denne loven på søndag.

– Bakgrunnen for dette er den krisen vi er inne i har vist at det er mange områder der vi ikke har et rettslig grunnlag for å fastsette nye regler raskt nok, sier hun videre.

les også

Kilder til VG: Regjeringen ville ha kriselov ut 2021

Gjelder i seks måneder

Regjeringens opprinnelige forslag var at loven skulle gjelde til 31. desember 2021, forteller kilder tett på prosessen.

Nå foreslår regjeringen at loven kun skal gjelde i seks måneder, slik partiene på Stortinget er forberedt på å godta.

I tillegg er et viktig krav for opposisjonspartiene at en kriseforskrift på hvilket som helst tidspunkt skal kunne oppheves i Stortinget, hvis et mindretall på en tredjedel av representantene stemmer for dette. Det har de fått gjennomslag for i regjeringens lovforslag.

SE OGSÅ: Slik ser det ut når svenskegrensen før første gang på over 100 år blir voktet av militæret, på grunn av corona-viruset.

Går for sakte

Regjeringen skal ha argumentert med at vanlig lovgivning nå tar for lang tid, og at konsekvensene av forsinkede vedtak er enorme.

Regjeringens forslag til endinger i permitteringsreglene, som skal sikre full lønn og en kortere arbeidsgiver-periode, vil ikke bli vedtatt formelt av Stortinget før i morgen torsdag, under andre gangs behandling.

En rekke andre krisetiltak. som endringer i luftfartsavgiftene for å hindre at flyselskapene går over ende, er heller ikke endelig vedtatt.

Flere kilder forteller VG at regjeringen nå har behov for å rulle ut tiltak, store og små, i et helt annet tempo enn tidligere.

SE OGSÅ: På afterski-baren Kitzloch i Ischgl ble nordmenn servert drinker av en corona-smittet bartender.

Ap og SV ser behovet

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter loven som gir regjeringen mer makt for å håndtere koronakrisen raskt. Men han kommer også med en advarende pekefinger, skriver NTB.

– Denne loven stiller store krav til regjeringens seriøsitet og evne til å informere godt. Vi legger til grunn at den fellesskapsholdningen vi nå sammen legger til grunn gjør at loven blir praktisert i tråd med våre demokratiske tradisjoner, sier Støre i en kommentar til nyhetsbyrået.

Også SV ser behovet for loven.

– For SV vil det være avgjørende at fagbevegelsen kan støtte loven, og at Stortinget sikres svært gode muligheter for kontroll med måten loven brukes på, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Trenger handlekraft

– Det er virkelig et ekstremt behov for raske politiske beslutninger akkurat nå, sa Stein Lier-Hansen, toppsjef i NHO-foreningen Norsk Industri, til VG onsdag ettermiddag.

– Det er et enormt behov for handlekraft, eller kan samfunnet bli påført skade som går langt ut over de direkte følgene av corona-epidemien.

Han ber regjeringen rydde opp i det han kaller for klart lovstridige lokale vedtak om å stenge kommune- og fylkesgrenser for å hindre smittespredning.

– Det kan også bli nødvendig å lempe på arbeidsmiljølovens krav, for eksempel til arbeidstid og overtid. Nøkkelbedrifter som smelteverk kan bli rammet hardt og kriser kan utløses ved at nøkkelpersonell blir syke. Da må det være mulig å kjøre krisebemanning ut over arbeidsmiljølovens krav, sa Norsk Industri-sjefen.

SE OGSÅ: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen er smittet av coronaviruset og er i isolasjon. I dette intervjuet forteller han at han, i likhet med andre som er smittet, tenker over hvor mange han har smittet.

LO: Forstår behov for kriselov

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier til VG at i den  ekstraordinære situasjonen vi er i nå, forstår LO at det for en kort periode kan være behov for en midlertidig kriselov. 

-- LO har vært involvert i diskusjoner rundt arbeidslivsdelen av denne fullmaktsloven. For LO er det viktig at det fortsatt skal søkes enighet lokalt og også sentralt for å komme til enighet om spørsmål når det gjelder arbeidsliv. Her har arbeidslivets parter lang tradisjon for å finne gode og forsvarlige løsninger sammen, sier han. 

-- Vi føler oss trygge på at vi også i denne helt ekstraordinære situasjonen vil kunne finne løsninger i fellesskap lokalt og nasjonalt.I de eventuelle tilfeller hvor det ikke er mulig, er regjeringen gitt mulighet til å skjære gjennom, men fortsatt innenfor arbeidsmiljølovens grenser.

SE OGSÅ: Tirsdag fikk deltagerne i «Big Brother, Tyskland» vite hva som foregår utenfor huset.

Les også

 1. Aker-sjefens alarmbrev: - Jeg har aldri opplevd maken

  Kjell Inge Røkkes høyre hånd, konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA, har skrevet et alarmerende brev for å beskrive…
 2. Regjeringen går inn med minst 100 milliarder i coronakrisepakke til næringslivet

  Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringen åpner to nye statlige garantiordninger for bedriftene, for å sikre…
 3. Sykehusingeniørene slår alarm: Pasienter kan dø

  På Akershus universitetssykehus har 20 ingeniører ansvaret for 11.000 apparater.
 4. Slik blir corona-krakket ulikt andre finanskriser – og derfor vil Norge klare seg

  Verden har vært gjennom kriser før, men ingen som denne. Det er økonomiekspertene enige om.
  Pluss content

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Solberg-regjeringen
 3. Stortinget
 4. Norsk Industri
 5. Politikk

Flere artikler

 1. Sterkt kritisk til kriseloven: - Risikosport

 2. Coronaviruset: Jobber intenst med nytt rapporteringssystem via BankID

 3. Roper varsko om regjeringens kriselov: – Demokratisk galskap

 4. SV vil bremse regjeringens krise-fullmakter

 5. Ap: Andre alvorlig syke bør få slippe inn på sykehusene

Fra andre aviser

 1. Regjeringen ønsker store krise-fullmakter – foreslår ny coronalov

  Aftenposten
 2. Debatt: – Dette er den beste løsningen i krisetider

  Bergens Tidende
 3. Regjeringen foreslår egen koronakriselov. Vil ha vide fullmakter.

  Fædrelandsvennen
 4. Regjeringen foreslår egen koronakriselov. Vil ha vide fullmakter.

  Aftenposten
 5. Jusprofessor om kriselov mot koronaviruset: Åpner for å gjøre ting som vi i dag ikke kan forestille oss

  Aftenposten
 6. Regjeringen diskuterer kriselov med Stortinget

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder