Støre-råd: – Nå håndhilser vi ikke lenger

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier regjeringen er for passive til å gi folk hverdagsråd i corona-krisen. – Jeg synes det er greit å si at nå håndhilser vi ikke lenger, sier han.

 • Bjørn Haugan
 • Frode Hansen (foto)

Artikkelen er over 201 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Støre møter oss med en albuehilsen når VG kommer til hans kontor for å få redegjort for Aps reaksjoner på regjeringens corona-tiltak.

– Når vi vet at håndhygiene er noe av de viktigste for å hindre spredning av virus, så synes jeg helsemyndighetene og regjeringen faktisk burde gi råd om at vi fremover viser hverandre respekt på en annen måte enn å håndhilse. Jeg synes det er fint å la være håndhilsing, i solidaritet med dem som er rammet og for å være med på å forebygge spredning, sier Støre.

I Danmark har regjeringen gått meget konkret til verks og anbefalt innbyggerne å unngå offentlig kommunikasjon i rushtiden.

– Jeg legger til grunn at norske helsemyndigheter kjenner det norske smittemønsteret og gir råd ut ifra det, men jeg må si at jeg er bekymret over at så mange mener at de ikke får svar på de praktiske spørsmålene de har; ordførere og leger er usikker på hvilke regler som bør gjelde for hvor store offentlige arrangementer man bør tillate og hvor tett det er greit å stå i kollektivtrafikken. Jeg etterspør en tydeligere ledelse og konkrete råd til folk der ute som er bekymret.

– Nasjonen vår er utfordret

Vi møter han og 1. nestleder Hadi Tajik, som i ettermiddag har gått gjennom regjeringens tiltak og satt opp sin egen tiltaksliste.

– Nasjonen vår er utfordret: Vi står foran en meget alvorlig situasjon både for landets folkehelse og for vår økonomi. Våre forslag til tiltak tar utgangspunkt i de to utfordringene, sier Støre.

FHI anbefaler å avlyse eller utsette arrangementer

– Vi må gi støtte til de som står i førstelinjen der ute, som jobber for å sikre folks helse. Forvirring rundt hvilke forholdsregler som må tas skaper mer usikkerhet og bygger opp under frykten som igjen skaper frys i økonomien. Hvis Folkehelseinstituttet (FHI) trenger mer penger må de få det. Regjeringen må ta ansvar for enhetlige råd, raskt.

– Kommunene trenger ekstrabevilgninger til å kontrollere smittespredning, og råd på felles planer for sykehjem og andre institusjoner med stor andel mennesker i risikogruppene. Dette er veldig viktig.

Støre sier de støtter regjeringens forslag til kortsiktige, midlertidige tiltak, inkludert de nye permitteringsreglene.

Hallgeir Kvadsheim: Dette bør du gjøre med pengene dine nå

– Det er viktig at partene i næringslivet har direkte linje inn til myndighetene, slik at de raskt fanger opp behovet for tiltak. Vi støtter de fleste kortsiktige økonomiske tiltakene til regjeringen, men er mer i tvil om de langsiktige, som de foreløpig ikke har sagt så mye om, sier Tajik.

– Det er viktig i en tid hvor vi risikerer permitteringer og oppsigelser at det fremmes konkrete tiltak for å hjelpe de som havner i utenforskap. De må få hjelp til kompetansetiltak, som gjør at de ikke går ut i ledighet og blir der, sier hun.

Her er Aps tiltaksforslag:

E24 oppsummerer regjeringens tiltak slik. De kommer i tre ulike faser:

* Nødvendige strakstiltak for å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser. Dette vil komme allerede på fredag.

* Ytterligere konkrete tiltak for bransjer og bedrifter som er spesielt hardt rammet.

* Mer generelle og langsiktige tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien, om nødvendig.

Konkrete tiltak legges fram på fredag:

* Penger til helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen.

* Forslag om å endre permitteringsregelverket slik at bedriftene får redusert kostnadene sine i en vanskelig økonomisk situasjon.

Mer om

 1. Jonas Gahr Støre
 2. Næringsliv
 3. Coronaviruset
 4. Økonomi
 5. Folkehelseinstituttet
 6. Luftfart

Flere artikler

 1. Innkalling til dugnad

 2. Bedre beredskap neste gang

 3. Nå må vi stålsette oss

 4. Frykter mangel på livsviktige legemidler under corona-pandemien

 5. Høie om coronavirus: Derfor stenges ikke skoler og barnehager

Fra andre aviser

 1. Debatt: – Ikke noe tyder på at situasjonen i vest vil komme ut av kontroll de nærmeste ukene

  Bergens Tidende
 2. Eirin Eikefjord: «Vi trenger ledelse, ikke tåkeprat»

  Bergens Tidende
 3. – Gjenåpning av landet forutsetter at folk fortsatt følger smittevernreglene

  Bergens Tidende
 4. Når du overlater noe til sunn fornuft, bør du ikke bli overrasket over resultatet

  Aftenposten
 5. Foreslår å beholde sterkt inngripende smittetiltak

  Fædrelandsvennen
 6. Næringsministeren endrer regler: Ber bedrifter droppe fysiske møter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no