VIKTIG BUDSKAP: Statsminister Erna Solberg ber om at vi ikke kan senke skuldrene. Foto: Heiko Junge

Solberg: – Vi kan ikke senke skuldrene

Statsminister Erna Solberg (H) innledet fredagens pressekonferanse med å si at mye kanskje kommer til å være annerledes i lang tid fremover.

  • Espen Solly

Artikkelen er over 33 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det at vi har lave tall nå er ingen garanti for at smittetallene holder seg lave fremover. Det er et viktig budskap fra meg. Vi kan ikke senke skuldrene, vi må fremdeles jobbe hardt for å holde kontroll over smitten, sier Erna Solberg.

Landet er i ferd med å gradvis åpnes igjen. Barnehagene har vært åpne i fem dager, og 27. april åpner blant annet skolene for 1.-4.-klasse. I tillegg åpner landets frisører på mandag.

– Vi må alle fortsatt forholde oss til smittevernregler og anbefalingene som helsemyndigheten gir. Er vi uforsiktige, vil det kunne få alvorlige konsekvenser for andre. I verste fall må vi stramme tiltakene til igjen. Det må vi jobbe hardt for å unngå, og det må vi gjøre sammen, sier Solberg.

– For meg er det viktig å understreke dette fordi vi har lyst å ha mest mulig aktivitet i vårt samfunn. Å kunne komme tilbake til mest mulig normalitet. Men det er ikke tiden for å begynne å slippe opp. Vi må rett og slett klare å holde ut litt lenger, sier statsministeren.

Regjeringen har oppnevnt en egen uavhengig kommisjon for å få en grundig og helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av Covid 19-pandemien. Kommisjonen skal både se på beredskapen i forkant av pandemien og hvordan krisen er håndtert.

– Kommisjonen skal kartlegge alle relevante sider av håndteringen. Og kommisjonen skal være uavhengig av regjeringen og Statsministerens kontor i sitt arbeid, sier Solberg.

les også

Når vender vi tilbake til normalen? Dette sier forskningen

Pluss content

En rapport fra FHI som kom tidligere i uken viste en rekke smitteverntiltak har brakt epidemien under kontroll i Norge. Solen skinner og flere trekker ut til blant annet parkene.

– Det er litt sånn at når vi sender de signalene så kan det være en del folk som slipper litt ned på skuldrene, og tenker at «jammen nå er det jo så lite smitte at nå kan vi bevege oss mer ut». Det skal ikke så mye til før vi får en økning i smitten og at vi må ta ned igjen aktivitet, sier Solberg.

I tillegg oppfordrer statsministeren til å holde ut og ikke sprenge grensene som er satt.

les også

Stenger alle langtidshjem i Oslo for besøk

På fredagens pressekonferanse opplyste også Solberg om at Norge er bedt om å lede en konferanse for å samle støtte til vaksineutvikling, diagnostisering og behandling av covid-19.

– Jeg er glad for at Europakommisjonen og G20-landene nå tar initiativ til en stor internasjonal konferanse for å samle støtte, sier Solberg og understreker at konferansen vil bli digital.

Finnes unntak for besøksforbudet

Helseminister Bent Høie sier at innføringen av besøksforbud på sykehjem har vært helt nødvendig, men også en stor belastning.

– De eldste og mest sårbare blant oss har ikke på samme måte mulighet til å delta i gjenåpningen av samfunnet. Besøksforbudet forsterker denne belastningen, sier Høie.

UNNTAK: Bent Høie sier det finnes unntak for besøksforbudet. Foto: MATTIS SANDBLAD

Høie sier at besøksforbudet hindrer smittespredning, men at det fører til savn og sorg hos mange mennesker som lengter etter å være sammen, og som kanskje vet at de ikke har så mye tid igjen til dette.

– Vi må også se på hvilke muligheter man har for å få kontakt med familie og venner. Det finnes unntak for besøksforbudet hvis man følger smittevernreglene, sier Høie.

– Institusjonene skal legge til rette for at pårørende kan besøke sine eldre og syke når de er kritisk syke og livet går mot slutten. Institusjonene kan også opprette besøksrom hvor friske beboere kan ta imot korte besøk, fortsetter helseministeren.

Nå skal Helsedirektoratet se på hvordan man kan legge til rette for at eldre og syke kan møte sine nærmeste på en måte som ikke medfører smittefare.

Mer om

  1. Erna Solberg
  2. Pressekonferanse
  3. Coronaviruset
  4. Bent Høie

Flere artikler

  1. Erna Solberg om coronaviruset: – Verden må ikke stoppe opp

  2. FHI ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi

  3. Dette er tiltakene til Erna Solberg: – Vi står i en vanskelig tid

  4. WHO: Erklærer Covid-19 en pandemi

  5. FHI i fersk rapport: Oslo er nærmere fase tre av corona-epidemien

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder