Statsminister Støre: Forstår kritikk mot Giske

AUF-lederen mener Trond Giske er en del av årsaken til Arbeiderparti-krisen. Nå får hun støtte av Jonas Gahr Støre.

Publisert:

Statsministeren tar også et metoo-oppgjør med Giske.

Under torsdagens Debatten-sending på NRK var Arbeiderpartiets krisemåling tema. Onsdag fikk partiet 16,9 prosent i en måling – et historisk lavmål.

AUF-leder Astrid Hoem var med på sendingen og benyttet anledningen til å rette hard kritikk mot Trond Giske, som også var til stede.

Hun kritiserte ham blant annet for å prøve å være en lederskikkelse på venstresiden.

– Jeg er ikke uenig i noe av det Trond sier, men jeg mener han må erkjenne at han er en del av problemet med at mange har synes det har vært vanskelig å snakke om politikk de siste årene i Arbeiderpartiet, sa Hoem i Debatten.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Hun har mye rett

Statsminister Jonas Gahr Støre ga Hoem støtte i Politisk kvarter på NRK fredag morgen.

– Jeg tror hun har mye rett. Jeg forstår det Astrid Hoem sier på vegne av unge mennesker, men også mange andre i Arbeiderpartiet. Vi har en ganske vond sak bak oss, og det er ikke noe poeng å glemme den, sier Støre og fortsetter:

– Giske gikk av som nestleder og han stilte ikke opp som leder i Trøndelag på grunn av saker som handler om hvordan man oppfører seg i Arbeiderpartiet.

Ap-lederen sier i programmet at det er modig av AUF-lederen å ta opp denne saken.

– Her er det en AUF-leder som snakker på vegne av flere enn seg selv, sier Støre.

– Snakker hun på vegne av deg, spør programlederen.

– Ja, jeg forstår også det, sier Støre.

Trakk seg

Trond Giske gikk av som Arbeiderpartiets nestleder i januar 2018, i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske selv har sagt at han er lei seg for hendelser som var upassende og ubehagelige. Men han har avvist anklagene om seksuell trakassering og karakterisert enkelte av varslene som grunnløse og falske.

Partileder Jonas Gahr Støre rådet ham den gang til å gå av.

Trond Giske leder i dag Nidaros Sosialdemokratiske Forum. På bare ett år har han bygget det opp til å bli Arbeiderpartiets største lokallag med over 1000 medlemmer.

AUF-leder Astrid Hoem sa på Debatten at hun mener partiet trenger ro til å snakke om de politiske løsningene.

– Ro i form av at han bare forsvinner, spurte programleder Solvang med henvisning til Trond Giske.

– Ro i form av at man ikke hele tiden konsekvent hakker mot ledelsen og bruker politikken som vi i AUF kjemper for, svarte Hoem.

Det utløste følgende replikk fra Trond Giske:

– Mener du jeg ikke skal si ifra om hva tusen medlemmer mener om kutt i arbeidsledighetstrygd, bistand, om at vi ikke kutter til matsentraler?

– Har en visjon

Støre ble konfrontert med Giskes kritikk av hans lederskap.

– Jeg tar diskusjonene på stående fot, vi har en visjon for hvor vi skal og vi skal komme igjennom denne krisen vi er i nå, sa han i Politisk kvarter.

Trond Giske var til stede på Debatten for å diskutere krisen i partiet.

– Om vi skal hakke på hverandre og ta interne kriger, da blir vi små. Men vi må ta en diskusjon om hva vi gjør når vi har 16,9 prosent, sa Giske.

Vil ikke utdype

Giske sier til VG fredag morgen at han ikke vil gå inn i en persondebatt.

– Politikk skal handle om folk, om å gjøre deres hverdag bedre, ikke om politikerne. Aps vei til ny tillit er å være nær folk, og vise at vi slåss for deres trygghet, for at de skal klare regninger, ha en trygg jobb og en pensjon som ikke spises opp av prisstigning. Og så må vi ta folks meninger på alvor, slik vi gjør i Nidaros sosialdemokratisk forum. Jeg kommer til å kjempe for å løfte de sosialdemokratiske verdiene for fremtiden, og ikke bruke tiden på intern personstrid, sier Giske.

På Facebook takker Giske for «hundrevis av hyggelige hilsener etter NRK Debatten, det varmer!».

Han ønsker velkommen til alle som vil melde seg inn i Ap-laget han leder.

Statssekretær ved statsministerens kontor Tale Jordbakke opplyser i en SMS til VG at Støre ikke vil utdype sin støtte til AUF-leder Astrid Hoem.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no