Politiet om pedofili-nettverk: – Det er helt vanlige folk, omgivelsene blir sjokkert

BERGEN (VG) Politiet har tatt i bruk nye metoder for å avsløre overgriperne som har organisert seg på det «mørke nettet».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Alle de siktede er menn, men utover dette er det ingen felles særtrekk. De er fra alle samfunnslag, og de er ofte velfungerende i samfunnet. Flere er høyt utdannet og har høy IT-kompetanse, forteller påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne.

Politiadvokaten har jobbet med alle sakene mot de 51 personene som så langt er siktet i komplekset, som har fått navnet «Dark Room». Blant dem er en førskolelærer, en jurist og to politikere, skriver NRK.

– Det er helt vanlige folk, og omgivelsene blir sjokkerte når de blir avslørt, sier Heltne.

Nedlasterne: VGs avsløringer om de som laster ned barneporno

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist her

Forsøker å dekke spor

En annen fellesnevner blant mange av mennene er at de forsøker å skjule sporene sine så godt de kan. De fleste av nettverkene politiet har avdekket har sitt utspring i det såkalte «mørke nettet», en del av internett som er lukket for vanlige nettlesere og internettrafikk.

Det mest brukte er TOR-nettverket, som skjuler IP-adressene til brukerne gjennom flere lag med kryptering og omveier.

– Vi har tatt i bruk nye metoder for å avsløre disse menneskene. Vi ønsker ikke å gå i detalj om hva slags metoder dette er, siden vi ønsker å pågripe flere. Fra forum og chattesider ser vi at de diskuterer flittig hvilke virkemidler vi bruker, sier etterforskningsleder Hilde Reikrås.

BAKGRUNN: Slik hacket FBI verdens største pedonettverk (VG+)

ENORMT BESLAG: gUnnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen, (tv) etterforskningsleder Hilde Reikrås og påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne holdt pressekonferanse i Bergen om politiets aksjon mot pedofile nettverk. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Fengsles i morgen

Mange av mennene krypterer også harddisker og minnepinner, slik at politiet ikke skal finne overgrepsmaterialet. Heller ikke dette er trygt, ifølge etterforskningslederen.

En av de sist pågrepne har etterforskningsgruppen jaget siden starten av prosjektet ved nyttår. I morgen fremstilles han for varetekt.

– Det er en person som vi hadde en brukerkonto-ID på allerede da prosjektet ble startet opp, og som vi så hadde kontakt med mange, sier Heltne.

I ulike forum skrøt også mannen av at han hadde et enormt overgrepsmateriale lagret.

– Vi så at han var veldig flink til å beskytte sporene sine, men vi har jobbet iherdig og mener at vi har klart å identifisere ham, sier Reikrås.

Bakgrunn: Aksjon mot pedofilinettverk – politimann siktet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder