Nye kongebilder: - Dronning Sonja for overlegen, Kong Harald for bustete

Dronningen ser overlegen ut, og kongens «søkk» i kinnet er for fremtredende. Det er noe av kritikken mot Morten Krogvolds nye portrettbilder av kongeparet.

  • Line Kaspersen

Artikkelen er over 16 år gammel

- Jeg er usikker på om disse portrettbildene «selger» kongeparet godt nok, sier fotograf og redaktør for foto.no Christian F. Wesenberg til VG.

Han synes kongen ser naturlig ut med direkte blikk og et lunt smil, men stusser over at han har bustete hår og at «søkket» Kongen fikk etter at han opererte bort en verkebyll på venstre kinn, forsterkes på bildet.

- Lysmessig er det av de bedre kongebildene jeg har sett, understreker Wesenberg, som mener at kong Harald er heldigere enn Dronningen.

- Morten Krogvold har tatt mye bedre bilder av dronning Sonja før. Her ser hun litt overlegen ut. Hun ser på deg med et slags vurderende blikk. Det blir noe stivt, sier Christian F. Wesenberg.

Alt i alt mener han likevel Morten Krogvold har grunn til å være fornøyd med bildene - spesielt det offisielle kongeparbildet.

- Der kommer glimtet i øyet frem! bemerker han.

- Lite spennende

Fotograf Per Heimly kaller bildene rolige og litt upretensiøse - men ikke så veldig spennende:

- Man må ta i betraktning hva som er fotografens oppgave her. Det skal ikke være noe kunstverk. Jeg synes Kongen fremstår sympatisk på portrettbildet, mens jeg er mer usikker på Dronningens ansiktsuttrykk, sier Heimly.

Dag Thorenfeldt ønsker ikke å «kommentere kongehusets manglende interesse for fotografi», mens Svein Sturlason, som i mange år har fotografert de kongelige, sier følgende:

- Hvis Slottet har lagt disse bildene ut på Internett, betyr det at Slottet har godkjent dem. Utover det har jeg ingen kommentar.

Fornøyd selv

Fotograf Morten Krogvold selv er fornøyd med det ferdige resultatet:

- Jeg synes bildene ble helt greie med tanke på hva jeg hadde å forholde meg til. Tar man offisielle bilder av kongefamilien, bruker man håndverkeren i seg - ikke kunstneren. Rammene er gitt: Dronningen og Kongen skal stå rett-opp-og-ned, og bakgrunnen er bestemt på forhånd. Det er en utfordring å gjøre det beste ut av situasjonen. Man kan ikke sammenligne det med en kreativ fotojobb, sier Krogvold til VG.

Slottets informasjonssjef Wenche Rasch sier til VG at bildene Morten Krogvold har tatt, skal sendes ut som offisielle bilder til ambassader, institusjoner og offentlige kontorer.

- Bildene må vurderes i lys av det. Kongeparet ble ikke fotografert til en billedserie i et ukeblad. Da hadde det blitt annerledes, sier Rasch.

Offisielle bilder

Offisielle bilder av kongefamilien har skapt bølger flere ganger før. Både Dag Thorenfeldt og Morten Krogvold kritiserte bildene som ble tatt i forbindelse med kronprinsbryllupet. Fotohistoriker Roger Erlandsen gikk så langt som å kalle bildene «hjelpeløse».

I fjor ble bryllupsbildene av prinsesse Märtha Louise og Ari Behn slaktet:

- En japansk turist i Frognerparken kunne gjort det bedre, sa Dag Thorenfeldt.

- Det ser ut som om fotografiet er et testbilde fotografen har tatt for å se om blitzen fungerer, kommenterte Christian F. Wesenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder