VIL BLI SÅÅÅÅ STOR: Ordfører og Ja-mann Harry Herstad foran «Industriarbeidarmonumentet» utenfor Stord rådhus. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Får ikke storkommunen han ønsker seg: – Stemmer med hjertet, ikke hodet

STORD/FITJAR (VG) – Vi er ikke farlige selv om vi er større.
Det sier Stord-ordfører Harry Herstad (Ap). Innbyggerne i Fitjar kommune lar seg ikke helt overbevise om det.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er nok mange som stemmer med hjertet, og ikke hodet. Det er mye følelser, sier Herstad.

Han er ordfører i Stord kommune. Som tidligere direktør i fotballklubben Brann er han vant til motgang. Motgang møtte han også da han en mindre enn en time før stemmelokalene i hans egen kommune og Fitjar kommune stengte, forsøkte å slippe VG inn i rådhuset. Døren ville ikke opp.

– Dere må komme rundt på baksiden, sier «Harryen», som han gjerne blir kalt for på Stord.

Ordfører: – Et slags kommunelotto

Verre er det at han ikke får det resultatet han ønsker seg i folkeavstemningen om kommunesammenslåing. Den motgangen skulle han gjerne vært foruten. Rett nok stemmer stordabuen, de som kommer fra kommunen med nesten 19.000 innbyggere ja, men fitjarbuen, som bare teller i overkant av 3000 hoder, sier nei.

– De føler nok at vi er farlige fordi vi er større, men vi er ikke det. Vi ønsker å bygge en god kommune sammen.

Stord og Fitjar er to av 23 kommuner som mandag har folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Ingen bombe

Gir det mening at Norges 17. største øy skal være delt i to kommuner? Det mener folket på Fitjar.

25 minutters kjøring lenger nord på øya Stord er deres kommunesentrum. Og her er engasjementet stort. Gjennom hele mandagen har innbyggerne valfartet i solskinnet til kultur- og idrettshuset like utenfor sentrum.

– Det blir et kraftig nei, tror Geir Tore Søreide et par-tre timer før valglokalene stemmer.

Det fikk han rett i. Rundt klokken 22.00 viser en grovopptelling at 80 prosent sa nei, skriver fitjarposten.no.

NEI-MANN: Geir Tore Søreide (t.v.) får en klapp på skulderen av Jarle Nesbø, som er på vei inn for å stemme i Fitjar. Søreide mener mange stemmer nei fordi de har for lite informasjon, ikke på grunn av følelser. – Dette er ikke en fotballkamp der vi heier på Fitjar mot Stord, sier han. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Han er blant de i bygda som har markert sterkest motstand mot sammenslåing. På folkemøter har han tatt ordet og i lokalavisen har han uttalt seg. På Facebook har han vært med å starte en støtteside for de som ønsker å beholde Fitjar som egen kommune. Den har nesten 1000 medlemmer. Mens VG snakker med «Nei-generalen» kommer det stadig sambygdinger bortom. Selv om en spøker med at det nå er tomt for «Ja»-lapper er det tydelig at de fleste støtter ham.

STEMMESEDDEL: Ja, eller nei? Det er spørsmålet. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Påvirkningen fitjarbuen får over egne penger forsvinner. Vi vil bare få 5-6 representanter i et nytt kommunestyre. Det er makten som rår, og ingen har kommet med gode argumenter for sammenslåing. At vi er én øy er jo ikke akkurat noen bombe, sier Søreide, som mener hele kommunereformen hviler på et altfor tynt grunnlag, med et knapt flertall i Stortinget.

– Jan Tore Sanner sine argumenter har ikke virket. Gulrøttene har ikke virket. Nå svinger de pisken, og sier at små kommuner skal få mindre penger. Det frykter vi, men da får vi heller revurdere dette senere, men per i dag ser jeg ikke hva Fitjar skal tjene på det.

– Kjempedramatisk

En av de tilsynelatende få som på Fitjar er uenig med Søreide er kommunens ordfører Wenche Tislevoll (H). Det er blant annet pisken som blir truet med fra sentralmyndighetene som har gjort at hun falt ned på den siden.

– Vi mister rundt 10 millioner kroner med forslaget som ligger der nå. Allerede i dag har vi utfordringer med økonomien, så dette er kjempedramatisk for oss. Men da har innbyggerne tatt et valg, og da må vi prioritere. Jeg tror det blir vanskeligere for eksempel å beholde grendeskolene nå. Jeg mener også vi vil kunne tilby bedre tjenester til fitjarbuen i en større kommune. Det er vanskelig for oss som er så små å bygge opp gode fagmiljøer, sier hun.

TROR PÅ ÉN KOMMUNE: Fitjar-ordfører Wenche Tislevoll tror Stord og Fitjar er slått sammen innen 10 år uavhengig av mandagens folkeavstemning. I juni skal de to kommunestyrene behandle spørsmålet om sammenslåing. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Tislevoll er likevel innstilt på å lytte til folket, og sier at hun vil fortsette å jobbe for innbyggernes beste uansett resultat. Hun har respekt for at folk liker nærheten til styre og stell som en liten kommune gir. Nå er hun uansett egentlig mest glad for at det hele er over.

– Det har vært krevende de siste månedene å stå i presset. Nei-stemmene har vært veldig sterke og høyrøstede her i kommunen. Jeg vet at det har vært så galt at ja-folk ikke har sagt sin mening høyt. De har ikke orket den diskusjonen, forteller ordføreren.

Spørsmål om tid

På Kulturhuset i kommunesentrumet Leirvik i Stord kommune er det ingen som er redd for å si at de er for sammenslåing. I den største av de to kommunene er engasjementet mindre. For de som bor der får det kanskje ikke så mye å si uansett. Ifølge lokalavisen Sunnhordland er valgdeltagelsen på under 20 prosent, men neste 85 prosent av de som har stemt sier ja.

Hans Ingvar Romsloe og forloveden Kristine Kollenes har likevel tatt turen for å stemme «ja».

– Vi må jo bli slått sammen, mener Romsloe, som mener det kan føre til gode synergieffekter med reduserte administrasjonsutgifter.

– Det er på tide at vi blir én kommune, istemmer Kollenes.

BRUKER STEMMERETTEN: Hans Ingvar Romsloe og Kristine Kollenes bor begge i Stord kommune. De stemte ja til sammenslåing med Fitjar. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Harry Herstad er enig. Mannen som tidligere har vært rådmann i begge kommunene, samt i Hordaland fylke, mener det burde skjedd allerede for 50 år siden.

– Men da var det en lokal høvding på Fitjar som reiste seg og sa nei.

Nei blir det fra fitjarbuen igjen i 2016. Men Herstad tror på ingen måte det går 50 nye år før fitjarbuen gir etter, og øya Stord ikke lenger består av to kommuner.

– Når det blir merkbart for dem at de får dårligere økonomi, så kommer de nok.

23 folkeavstemninger

Stord og Fitjar er ikke de eneste to kommunene som mandag holder folkeavstemming om sammenslåing. 21 andre gjør det samme. Frem til sommerferien holder hele 163 kommuner lokal folkeavstemning om kommunens fremtid, alene eller sammen med en eller flere naboer.

Vågsøy, Vanylven og Selje er blant disse. I førstnevnte vil de fleste slå sammen kommunen til den nye og større Stad kommune, men ingen av de to nabokommunene ønsker å bli med på denne løsningen. De fleste av Vanylvens innbyggere ønsker imidlertid en sammenslåing, men da til den nye Runde kommune der også Sande, Herøy, Ulstein og Hareid inngår.

I Hemne i Sør-Trøndelag er det et klart flertall for sammenslåing med nabokommunen Aure, men naboene over fylkesgrensen i Møre og Romsdal svarer tvert nei.

70 prosent i Tingvoll kommune på Nordmøre stemte for at kommunen skal bli stående alene. I Kristiansund svarer på sin side hele 79 prosent at man er positive til å etablere en større kommune med Kristiansund som regionsenter, viser en innbyggerundersøkelse. Her inngår kommunene Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Halsa og Aure.

Flere resultater fra de ulike avstemningene er ventet i løpet av kvelden.

I Molde skal man ikke ha folkeavstemning, men har i stedet gjennomført en innbyggerundersøkelse. Mandag kveld ble det klart at 71 prosent av kommunens innbyggere ønsker seg en storkommune sammen med Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund, Nesset og Rauma.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder