PÅGREPET - LØSLATT - OG PÅGREPET IGJEN: Dette er den 41 år gamle kvinnen og hennes samboer (18) som i går ble pågrepet for drap i Trondheim. Foto: ANDREAS BARDELL Aftonbladet

Kvinne (41) og samboer (18) pågrepet i Trondheim for «Sommerstuga-drapet»

Mistenkt for drap på far (65)

Etterforskes for å ha drept eksmann (40)

Drev mottak - mistenkes for sex-utnyttelse av unge asylsøkere

Politiet tror at kvinnen (41) drepte sin egen far og druknet eksmannen ved familiehytta i Sverige for å svindle til seg millioner i livsforsikring. Tirsdag ble kvinnen og hennes 18 år gamle samboer pågrepet i Trondheim.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Paret har de siste dagene vært internasjonalt etterlyst – for det som i svenske medier har fått navnet «Sommerstuga-drapet».

Politiet bekrefter overfor VG at de to ble pågrepet av bevæpnet politiet på et hotellrom i Trondheim ved 18.30-tiden i går kveld.

– Pågripelsen skjedde i Trondheim i Norge og var udramatisk, skriver politiet i Västmanland i en pressemelding.

HAR DU BILDER, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || (+47) 2200 0000

– Hjelp, jeg har hull i kroppen

Politiet mener den 41 år gamle kvinnen drepte sin egen far (68) i familiens sommerhus i Arboga i Sverige 3. august.

Da politiet rykket ut til hytta fant de mannen død, og hans kone (63) hardt skadet. Det var den 63 år gamle kvinnen som ringte politiet.

– Hjelp, jeg har hull i kroppen, var kvinnens bønn til politiet.

Pågrepet – løslatt – og pågrepet igjen

ÅSTEDET: Det var i denne hytta i Årboga i Sverige at politiet tror 41-åringen drepte sin egen far og forsøkte å drepe moren. Foto: Pavel Koubek TT

Politiet fattet raskt mistanke mot parets 41 år gamle datter og hennes 18 år gamle samboer.

41-åringen ble pågrepet på Arlanda da hun skulle gå om bord i et fly på vei til Thailand noen dager etter drapet. Men på grunn av manglende bevis ble både hun og 18-åringen ble løslatt.

– Min pappa har blitt brutalt mishandlet og er død. Jeg har det selvfølgelig ikke så bra, sa kvinnen til Aftonbladet rett etter at hun ble løslatt.

Da avviste hun drapsmistanken som grunnløs.

– Politiet har forsøkt å få frem noe slags bevis. Men slik jeg og min advokat ser på det, så har de bare hørt på det som skrives i sosiale medier, hevdet hun, og la til:

– Det er bare spekulasjoner. Jeg er ganske sint.

Etterforskes for eksmannens dødsfall

Rett før pågripelsen tok drapssaken også en annen vending:

Politiet startet denne uken drapsetterforskning rundt en hendelse i august i fjor hvor kvinnens eksmann (40) druknet.

På våren hadde mannen tatt ut separasjon, og flyttet fra kvinnen. Noen måneder senere ble han funnet druknet i en grunn innsjø like ved familiehytta i Arboga der politiet mener kvinnen tok livet av sin egen far.

– Alle var kjempeoverrasket over at han i det hele tatt var i hytta. De hadde gjort det slutt, og han hadde flyttet ut, sier en slektning til Aftonbladet.

Tror kvinnen ville ha livsforsikrings-penger

Selv om politiet aldri startet etterforskning av dødsfallet, begynte forsikringsselskapet If å undersøke omstendighetene. De mente livsforsikringen, som ble tegnet i mannens navn kort tid før han druknet, var svært mistenkelig.

Etterforskningen avdekket at det var ekskona som tegnet forsikringen og krevde forsikringsbeløpet på 2,5 millioner kroner utbetalt, skriver nyhetsbyrået TT.

Ifølge Expressen forsøkte kvinnen også å forgifte eksmannen under en ferie til Egypt i 2015.

– Det fantes omstendigheter i forsikringskravet som gjorde at vi tittet nærmere på saken. Min mening er at vår etterforskning viser at det er grunn til å mistenke grov kriminalitet, sier Anders Lindstrand ved Ifs etterforskningsavdeling til TT.

Bilspor ga gjennombrudd

Foto: Politiet

Gjennombruddet i etterforskningen av 41-åringen og samboerens rolle i 65-åringens drap, kom tidligere denne uken.

Da sendte politiet ut bilder av en rødlig Volkswagen de ønsket informasjon om. Ifølge svensk media er bilen av samme merke, farge og årsmodell som 41-åringens bil.

Da de skulle returnerte fra ferien i Thailand, fløy kvinnen og hennes 18-årige samboer av ukjente grunner til Norge. I Trondheim ble paret arrestert igjen – mistenkt for drap og drapsforsøk.

– Mistanken mot den 41 år gamle kvinnen og 18 år gamle mannen er styrket. De kommer nå til å bli transportert til Sverige, og så snart de er i landet kommer vi til starte avhør av begge, skriver politiet i pressemeldingen.

Tatt for flyktning-sex

Kvinnen var også i medias søkelys tidligere i sommer. Da publiserte lokalavisen Eskilstuna Kuriren en lengre sak om forholdene ved mottaket for enslige, unge asylsøkere kvinnen drev.

Her fortalte flere unge asylsøkere hvordan kvinnen tvang dem til sex, mens samleiene ble filmet.

– Hun sa at «hvis dere ikke har sex med meg, ringer jeg Migrasjonsverket sånn at de utviser dere». Og «jeg skal ødelegge sakene deres», sa en av asylsøkerne som bodde på kvinnens mottak til avisen.

Kvinnen nektet for å ha gjort noe galt, og kalte det «drittpakke» mot henne og selskapet hun drev – og saken ble til slutt henlagt.

Etter å ha stått frem i lokalavisen, ble to av de unge asylsøkerne overfalt, banket opp og knivstukket. Etterforskningen av denne saken pågår, og ifølge lokalavisen knytter politiet kvinnens nåværende samboer (18) til overfallet.

18-åringen er, ifølge svenske medier, asylsøker og kommer opprinnelig er fra Afghanistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder