Brannmenn vil at kreft skal regnes som yrkesskade

Brannmenn har økt risiko for flere typer kreft enn andre yrkesgrupper. Nå ønsker de at sykdommen skal regnes som yrkesskade.

Norske brannmannskaper sliter med å få yrkesskadeerstatning for arbeidsrelatert kreft. I dag må hver enkelt bevise at sykdommen bunner i skadelig påvirkning på jobben, skriver Dagsavisen.

Brannfolk ønsker en nasjonal standard på den yrkeshygieniske siden, samt et krav om at brannfolk som blir rammet av yrkesbetinget kreft blir anerkjent for det og dekket av yrkesskadelovgivningen på lik linje som om man skulle blitt akutt skadd ved en ulykke i jobbsammenheng.

Forskerne er sikre på at brannfolk har økt hyppighet av ulike kreftformer sammenlignet med andre yrkesgrupper i befolkningen. Bare etter fem år i yrket er det dobbelt så høy risiko for å utvikle en eller annen form for kreft. Det til tross for at brannfolk har bedre fysikk og er mer trent enn mange andre yrkesgrupper. Det viser en svensk analyse gjort av forskerne Tornling, Gustavsson og Högstedt ved Karolinska Hospital i 2006.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder