UENIGE: LO-leder Gerd Kristiansen og Fellesforbund-leder Jørn Eggum har endt opp med ulik strategi i spørsmålet om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Her sammen under hotellstreiken i fjor. Foto: Trond Solberg VG

Åpen strid i LO om Lofoten

Det er åpen strid i LO om konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten. – Jeg er skuffet over vedtaket i Arbeiderpartiet, sier Jørn Eggum, leder i LOs største forbund i privat sektor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag ble det kjent at Arbeiderpartiets sentralstyre ikke vil at områdene utenfor Lofoten-Vesterålen-Senja skal konsekvensutredes, for å undersøke potensialet for mulig olje- og gassutvinning.

– Vi har sagt ja til å være med på kompromisset som Aps sentralstyre foreslår, fordi det har vært nødvendig å søke kompromisser i denne saken både i LO og Ap, sier LO-leder Gerd Kristiansen etter at LOs sentralstyre mandag gikk inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja for konsekvensutredning, mens de åpner for konsekvensutredning av Nordland 6 – området sør i den omstridte sektoren.

Utsettelse

– Jeg mener også Lofoten, Vesterålen og Senja i fremtiden bør konsekvensutredes, men vi har valgt å utsette det til den helhetlige forvaltningsplanen kommer rundt 2020, sier hun.

Kristiansen sitter i sentralstyret til Arbeiderpartiet, sammen med lederen i LOs største forbund, Mette Nord i Fagforbundet, og tidligere leder i LOs nest største forbund, Arve Bakke.

Nord gikk ut i VG i høst og la kraftig press på LO for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Nord fikk hard medfart av oljeforkjemperne i LO.

I LO har det vært en historisk lang tradisjon for at det er industriforbundene, anført av Fellesforbundet og IndustriEnergi, som leder an og legger rammene for hva LO skal mene om olje og gasspolitikken. De har prioritert arbeidsplass-hensynene og alltid støttet at man i det minste skal innhente kunnskap om mulig utvinning, gjennom en såkalt konsekvensutredning.

LO-strid

Det er en linje som Fellesforbundet fortsatt står på.

– Jeg er skuffet over at Arbeiderpartiets sentralstyre har gått bort fra linjen om at vi bør konsekvensutrede, for å undersøke om det kan være grunnlag for utvinning. Jeg forstår ikke hva som er problemet med å hente kunnskap før vi fatter vedtak om mulig utvinning, sier dagens leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Les: Statoil ut av oljesand

Det er tradisjon for at LO-lederen og lederen av de to største forbundene i LO, Fagforbundet og Fellesforbundet, sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Men Eggum ble valgt som Fellesforbundsleder i 2015 og han har ikke rukket å bli valgt inn for å overta etter Bakke i Aps sentralstyre.

– Har du presset Bakke kraftig for at han skal stå på konsekvensutredning?

– Jeg har vært i dialog med alle parter for å få støtte for en konsekvensutredning, men arbeidet i Arbeiderpartiet endte opp med et kompromiss, hvor man ikke skal gå inn for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja den neste fire års perioden. Selv om vi står på konsekvensutredning av hele området, har det viktigste for oss vært å hindre varig vern, slik Fagforbundet har ønsket. Og vi får konsekvensutredning av Nordland 6, som det område med størst potensial for å finne olje og gass, sier Eggum.

Les: Statoil jakter i Barentshavet

Statoil ut mot Ap

Statoil er uenige med Arbeiderpartiets sentralstyre, som ikke vil konsekvensutrede oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i neste stortingsperiode.

– Vårt syn ligger fast. Vi mener det bør gjennomføres en konsekvensutredning av hele området for å avklare ringvirkninger og hvordan hensynet til naturmangfold, fiskeri og turisme kan forenes med oljevirksomhet. Vi har stor respekt for at dette er sensitive områder, og at ulike hensyn og interesser må ivaretas. En samlet konsekvensvurdering vil gi det beste grunnlaget for å fatte helhetlige politiske beslutninger basert på kunnskap, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til VG.

Han er glad for at Ap åpner for konsekvensutredning av Nordland 6 – et område sør for Lofoten, som kanskje har det største potensialet i hele området.

– Det er positivt for norsk industri dersom dette vedtaket faktisk kan gi en konsekvensutredning av Nordland VI i neste periode. Det haster med å komme i gang med en utredning av dette området for å understøtte et fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel, sier han.

Les: Jonas har snudd

– Turisthensyn

I Aps innstilling til landsmøte i vår fremkommer det at de ønsker vern av landnære områder i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er gjort for å ivareta hensynene blant annet til turistnæringen og gjelder uansett områder det ikke hadde vært aktuelt å utvinne, sier LO-leder Kristiansen.

– Du gikk senest i Bodø i høst kraftig ut mot Mette Nord og Fagforbundet, som ikke vil konsekvensutrede og verne?

– Vi var allerede da i dialog om mulige kompromisser, men det er først nå at vi har funnet en løsning som de fleste i Arbeiderpartiet har kunne slutte seg til, utenom AUF.

Hun går ut mot kritikken fra olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

– Hans regjering har hatt fire år på seg for å lande konsekvensutredning. Hadde de fått til det tidligere, hadde det kunne blitt flertall for en slik løsning. Men regjeringen har ikke fått til det, sier hun.

Les: Full gass fra regjeringen

Frp-Siv ut mot Støre

I Frp får Ap-leder Jonas Gahr Støre kraftig kritikk.

Ap-kompromisset om Lofoten hadde aldri skjedd med Jens Stoltenberg som leder, mener Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

– Arbeiderpartiet er ikke til å kjenne igjen og svikter norsk arbeidsfolk. Jens Stoltenberg ville aldri sagt nei til kunnskap og tullet med oljenæringens langsiktige rammebetingelser, sier Jensen til NTB.

VG kommentar: Lofoten, den perfekte klimasaken

Hun finner det oppsiktsvekkende at programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for å verne deler av blokkene utenfor Lofoten uten at det gjøres en konsekvensutredning.

– Støres nei til Lofoten og Nord-Norge bryter fundamentalt med en politikk som har sikret fellesskapet inntekter på over 12.000 milliarder kroner, sier hun.

Jensen mener Støre utviser svakt lederskap og setter arbeidsplasser og velferd i fare.

– Dessverre kan det virke som Støre har overlatt styringen oljepolitikken til en ny generasjon Arbeiderparti-politikere som er mer opptatt av å bli populære hos Miljøpartiet De Grønne enn å skape arbeid til folk over hele landet, sier hun.

Også i NHO er de kritiske

– Det er skuffende at Ap bryter ut og ikke lenger ønsker en samlet konsekvensutredning for oljeutvinning for Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er overraskende i en tid da næringen og norsk økonomi sårt trenger tilgang på nye arealer og ny aktivitet, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund.

– Det er skuffende at et bredt flertall ikke har klart å finne sammen i dette spørsmålet. Verken dagens eller tidligere regjeringer har klart å legge frem en sak som åpner for konsekvensutredning i området, selv om det har vært flertall for dette i Stortinget, sier Skogen Lund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder