RASER: Onsdag blir det generalstreik i Norge i to timer mot regjeringens omlegging av arbeidsmiljøloven. De tre streikegeneralene møtte VG mandag ettermiddag: Fra venstre YS-sjef Jorunn Berland, LO-leder Gerd Kristiansen og Unio-sjef Anders Folkestad. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

YS, Unio og LO ut mot regjeringen: Samarbeidet kan rakne

Arbeidstagergigantene LO, Unio og YS varsler at det brede trepartssamarbeidet med regjeringen kan ryke. Det inkluderer lønnsoppgjøret.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

VG traff i går LO-leder Gerd Kristiansen, Unio-sjef Anders Folkestad og YS-leder Jorunn Berland under forberedelsene til generalstreiken i morgen, mot regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.

De er svært kritiske til forslaget om å tillate midlertidig ansettelser i inntil ett år og regjeringens forslag om utvidelse av arbeidstiden.

- Setter igang sterke krefter

– Hvis regjeringen ikke justerer kursen, setter de i gang krefter som er så sterke at det kan utfordre hele samarbeidslinjen som har preget norsk samfunnsliv i mange år, sier Unio-sjef Anders Folkestad.

– Norge står overfor store utfordringer fremover, med stor usikkerhet knyttet til norsk økonomi. De kan ikke forvente at vi skal være deres støttespillere for stø kurs, når de raserer viktige deler av norsk arbeidslivslovgivning, sier LO-lederen.

– Det dere sier er at det brede trepartssamarbeidet mellom arbeidstakerne, arbeidsgiverne og myndighetene er i fare?

– Ja, ingen kan ta samarbeid for gitt når den ene parten så klart viser at de ikke vil samarbeide. De vet arbeidsmiljøloven er viktig for oss og vet vår motstand mot generell åpning for midlertidige stillinger. Likevel kjører de over oss, uten å ta hensyn til noen av de faglige innvendingene vi kommer med, sier Kristiansen og legger til:

– Jeg ser at statsministeren sier at vi må leve med uenigheter i enkeltsaker, men at hun legger til grunn at det bredere trepartssamarbeidet, som blant annet inkluderer lønnsoppgjørene, vil fortsette. Men det skal de ikke ta for gitt når de selv viser så liten vilje til samarbeid i saker som er viktige for oss.

Enige om sosial dumping

– De har akkurat fremmet forslag mot sosial dumping, som dere var enige om?

– Ja, det er et godt eksempel på et godt trepartssamarbeid hvor vi hadde bedt om en handlingsplan. Vi fikk ikke gjennomslag for alle våre tiltak, men det var et reelt samarbeid, sier LO-lederen.

– Dere har tradisjonelt vært ansvarlige i krisetider og det er forventet at dere også vil være hvis det blir ett brudd?

– Ja, vi vil ikke ha det på oss at vi er uansvarlige, men samarbeid krever at alle gir noe og det gjør ikke regjeringen når de trumfer gjennom økt bruk av midlertidige og økt arbeidstid, sier YS-lederen.

- Trepartssamarbeidet kan rakne

– Vi er villige til å bidra til å holde hjulene i gang i krisetider – det vil gjelde også i fremtiden, men når vi ser at regjeringen – i hvert fall Fremskrittspartiet - vil oss til livs, da setter de trepartssamarbeidet i fare; ja da kan det rakne, sier Gerd Kristiansen.

– Arbeidsmiljøloven er et så viktig fundament for våre ansatte; det handler om hverdagen til folk. Når fundamentet angripes kan de ikke ta samarbeid for gitt i saker der det er behov, sier Unio-sjefen.

– Vil de ha trepartssamarbeid må de vise det gjennom handling, ikke bare si det er noe de vil ha, sier YS-sjefen.

– Dere kan anklages for bare å si nei; at dere ikke vil ha endring?

– Nei, det er feil. Vi er blitt tvunget av regjeringen til å si nei. Det var ikke forventet at vi ville si ja, men vi fikk aldri noe alternativ mellom ja eller nei; vanligvis er det aktuelle alternativer midt mellom, men det er den dialogen som har vært borte. Det gjør at mulig kreative løsninger aldri kommer opp på bordet, sier YS-lederen.

- Ved kjernen

– Vi er ved kjernen nå: Arbeidsmiljøloven ble vedtatt for mange år siden og er ikke perfekt. Men vi ble aldri invitert til dialog før de kom med sin løsning, sier Unio-sjefen.

– Vi kom med innspill blant annet knyttet til midlertidige stillinger. Jeg tror ikke de har luktet på dem engang. De legger ideologi til grunn for endringene, ikke faglighet, sier LO-lederen:

– Verken norsk eller utenlands forskning er tatt hensyn til. OECD støttet behovet for mer midlertidighet for mange år siden. Men de har snudd, fordi de har sett internasjonalt at midlertidighet avler midlertidighet. I stedet bruker Robert Eriksson cafeprat om Coop-en på Verdal som grunnlag for sine endringer, sier LO-lederen.

Fauske

Folkestad sier at lokalt samarbeid kan bli vanskeligere hvis regjeringens forslag om å overføre godkjenningsansvaret for prøveprosjekter om arbeidstid, bli overført fra organisasjonene sentralt, til den lokale enheten.

– Ja, det vil kunne skape grunnlag for lokal uenighet og krangel som vi i dag unngår fordi godkjenningsansvaret skjer sentralt, sier Unio-sjefen

– Eriksson har trukket frem Fauske som eksempel, hvor de ansatte i et prøveprosjekt fikk jobbe 12 timers vakter. De første erfaringene var kanskje bra, men det har endt med at tilnærmet alle ansatte har gått ut av ordningen. Det viser både at Eriksson tar feil – og at vi allerede med dagens ordning gjennomfører slike forsøk hvis det er ønskelig lokal, sier LO-sjefen.

- Presset kommer unnafra

De sier det er grasrota som krøller seg:

– Vi gjennomfører streiken onsdag for å vise regjeringen at dette ikke er noe vi i ledelsen i LO, YS og Unio alene er opptatt av, men at presset kommer unnafra, sier LO-Gerd.

– Ja, det er det liten tvil om: Folk er lei og sier nok er nok. De synes ikke noe om hva regjeringen nå gjør og vil si ifra. Det sier en del at det blir over 120 arrangementer rundt i Norges land onsdag ettermiddag. Dette er grasrotas reaksjon, sier YS-lederen.

- Bør være 10000

– Dette er en skarp protest mot en feil politikk, som vi tror vil synliggjøre at det er et bredt engasjement mot regjeringens arbeidslivspolitikk, sier Folkestad.

– Men dere tre satte dere sammen allerede under Arendalsuka i sommer, for å legge strategien mot forslaget om endringer i arbeidsmiljøloven?

– Vi undersøkte om vi hadde felles interesser og hvordan vi skulle håndtere forslaget, men vi satt ikke og prate om streik, sier Kristiansen.

– Hvor mange tror dere det kommer utenfor Stortinget onsdag?

– Det bør være titusen, sier LO-lederen.

– 7000 har allerede meldt på Facebook at det kommer, sier Berland.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Nå realiserer han sin omstridte omlegging i arbeidslivet: Frp-Eriksson vil ta fra fagforeningene vetorett

 2. Kristin Skogen Lund sjokkert over LO-trussel

 3. Slik rammer streiken

 4. Vandrer rett inn i løvens hule: Eriksson skal tale på demonstrasjon mot egen politikk

 5. Kronikk: Forsvar arbeidsmiljøloven – en samfunnssak

Fra andre aviser

 1. Eriksson forstår ikke politisk storstreik

  Bergens Tidende
 2. LO, YS og Unio: - Dramatisk endring av arbeidslivet

  Fædrelandsvennen
 3. Fagbevegelsen varsler storstreik mot regjeringen

  Bergens Tidende
 4. Regjeringen tar steg i feil retning

  Fædrelandsvennen
 5. Solberg advarer fagbevegelsen mot storstreik

  Bergens Tidende
 6. Streiken er overspill

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder