NÅ ER DET NOK: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale understreker at ulven skal bli tatt, men kan ikke love at det skjer denne beitesesongen. Foto: Krister Sørbø, VG

Landbruksministeren lover kompensasjon: – Ikke bra nok, sier sauebøndene

GRAN (VG) Landbruks-og matminister Jon Georg Dale (Frp) lover kompensasjon for økonomiske tap etter ulvens herjinger. Sauebøndene fortviler, og mener løftene ikke holder.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

101 nye sauer er drept og skadet av ulv på Toten de siste to ukene. Siden de første funnene av drept sau ble gjort i mai er tapstallene nå oppe i 280. Det gjelder i østre og Vestre Toten, Hadeland og Hurdal.

– Det er tøft. Hverdagen er fullstendig ødelagt, og vi må være på vakt døgnet rundt, sier Wenche Rustad Wangen (28).

Bøndene fortviler: – Man blir rett og slett kvalm

Artikkelen fortsetter under bildet

IKKE FORNØYDE: Sauebøndene fra Toten mener møtet var nyttig, men synes ikke løftene om kompensasjon er nok. Her Trond Håkon Haug (t.h), Wenche Rustad Wangen, Arnfinn Degvold, Morten Fagerholm og Ola Kai Skeie på Lygnasæter hotell. Foto: Krister Sørbø, VG

Hun er sauebonde på Toten. Sammen med flere andre som er berørt av ulvens herjinger gjennom sommeren, møtte hun fredag landbruksminister Jon Georg Dale og statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet på Lygnasæter hotell i Gran.

– Jeg forstår at disse menneskene kjenner på en enorm frustrasjon, sier landbruksminister Jon Georg Dale til VG etter møtet.

Han understreker at han ikke kan garantere at man vil få en snarlig slutt på den pågående situasjonen.

Les mer: 87 sauer ble drept av ulv på under en uke

– Så lenge det er ulv i Norge, så er det ingen som kan love at dette ikke vil skje igjen. Den som gjør det bløffer, sier han.

Lover kompensasjon

Det han derimot lover er at Regjeringen vil kompensere det sauebøndene taper, som følge av at de må hente hjem sauene eller droppe å sende dem på beite. Men dette holder ikke, mener sauebøndene som VG snakker med.

Artikkelen fortsetter under bildet

LOVER FLEKSIBILITET: Landbruksminister Jon Georg Dale sier Regjeringen vil gjøre mest mulig for å kompensere økonomisk tap. Foto: Krister Sørbø, VG

– Alt dette vil jo få ringvirkninger i mange år fremover, og det er jo snakk om mye mer penger enn det vi taper på at vi ikke får beitetilskudd, sier Morten Fagerholm fra Toten.

Frykter ulven: 22.000 sauer får ikke slippe ut på beitet

Dale sier de fremover vil se nærmere på de andre kostnadene som ble tatt opp av sauenæringa under møtet.

– Vi er innstilt på å finne en løsning på hele situasjonen, også på det økonomiske området, men først må alle partene sette seg ned og få en oversikt. Den oversikten har vi ikke nå, sier Landbruksministeren.

Han sier de vil se nærmere på tre konkrete punkter etter fredagens møte. Dette gjelder utdanning av flere sporhunder, uttak av ulv før beitesesongen og om fylkesmannen skal kunne gi fellingstillatelse.

Artikkelen fortsetter under videoen

Skylder på svensk ulv

Leder i Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag mener situasjonen de nå står i er et resultat av manglende forvaltning av dyr i ulvesonen.

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet mener imidlertid det er liten kobling mellom norsk ulveforvaltning og skadesituasjonen på Toten.

– Årsaken til dette er at ulven som har gjort skade er svensk, slik ulver som gjør skade i Norge som regel er, har Lunde tidligere skrevet i en e-post til VG.

Dette gjentok han også under fredagens møte, noe som skapte frustrasjon blant flere i salen.

– Dette viser at han mangler grunnleggende kunnskap om vandring i bestanden. Ulven er ikke lenger en svensk streifer når han slår seg til i dette området. Det har uansett ikke noe å si for oss hvor ulven er fra. Problemet er skadene den gjør, sier leder Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag.

Lunde avviser at han mangler kunnskap og understreker at hans uttalelser er basert på DNA-analyser som er gjort de siste årene.

Les også: Mener dette er drapsulven

Reagerer på fravær

Flere av deltakerne på møtet reagerte på at Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen selv ikke var tilstede fredag. Han har denne uken vært i USA.

– Han glimrer nok en gang med sitt fravær. Jeg forstår at han ikke kan være tilstede overalt, men han har hatt god tid på seg. Dette gir signaler om at han ikke synes saken er viktig, sier Ulset i sauebeitelaget.

Lunde avviser påstanden, og sier at Helgesen allerede hadde avtaler da møtet ble bestemt.

– Den politiske ledelsen i departementet er på plass, og jeg vil videreformidle alt som har kommet frem til Helgesen, sier statssekretæren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder