PÅGREPET: Dette bildet av nå terrortiltalte Anders Behring Breivik er tatt rett etter at han ble pågrepet 22. juli, og ble vist frem i retten mandag. Politiet hadde da skåret av ham vesten han hadde på. Foto: Skjermdump VGTV

Nødsamtale: Ber desperat om hjelp, mens 13 blir drept av skudd

OSLO TINGHUS (VG Nett) Flere pårørende og fornærmede forlot salen da aktoratet spilte av en tre minutter lang nødsamtale fra Utøya.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Marianne Vikås
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Dennis Ravndal
 • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Politiet har analysert Breivik bevegelser på Utøya, og aktor Svein Holden gikk gjennom de grufulle handlingene i retten.

- 17.21 faller de første skuddene. Han dreper da tre personer, opplyste Holden innledningsvis.

Senere spilte aktoratet av én av de mange nødsamtalene fra Utøya under skytemassakren. På opptaket er det en 22 år gammel kvinne som ringer 112 og havner hos Søndre Buskerud politidistrikt. Klokken er da 17.26.

Hun har akkurat sett flere bli skutt på teltplassen, og løper inn på et toalett i kafébygget for å ringe nødtelefon.

Samtidig går Breivik inn i kafébygget via hovedinngangen. Toalettet ligger i samme bygning, og derfor hører man tydelig over 50 skudd i bakgrunnen.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte i tekst, video og bilder.

- Det er utløst skudd på Utøya, Tyrifjorden. Det er full panikk her, sier den fortvilte 22-åringen til politiet.

Flere gikk

Opptaket gjorde svært sterkt inntrykk på tilhørerne i salen.

BESKIVER HANDLINGENE: Aktor Svein Holden (t.h.) beskriver de grusomme drapene i detalj. Her fra litt tidligere i innledningsforedraget. Foto: Scanpix


Aktor åpnet for at pårørende kunne gå ut da nødsamtalen ble spilt av, noe flere benyttet seg av. Etter at samtalen var over, var det flere blant de pårørende som hadde blitt sittende igjen i salen som gråt.

Tiltalte viste ingen følelser mens han hørte opptaket av skuddene som drepte 13 uskyldige ungdommer i kafébygget.

Breivik reagerte ikke

På opptaket hører man hvordan kvinnen hvisker for ikke å røpe at hun gjemmer seg på toalettet. Samtidig forsøker operasjonssentralen i Søndre Buskerud å få tak i kollegaene i nabodistriktet i Nodre Buskerud. De varsler også egne patruljer som setter kursen fra Drammen.

På grunn av en feil hos Netcom havnet 22-åringen hos Søndre Buskerud politidistrikt, ikke Nordre Buskerud hvor Utøya ligger.

- Det befant seg ca. 500 personer i området rundt kafébygget og teltplassen utenfor. Alle flyktet bort, men som vi det. Dette var en øy og for mange ble vannet er barriere. Det var mange som gjemte seg i vannkanten, påpekte Holden.

Selv ikke da aktor ramset opp navnene på personene som ble drept hvor på Utøya, fravek Breivik en eneste mine.

Påtalemyndigheten spilte også en de to samtalene som Anders Behring Breivik selv ringte til politiet. Angivelig for å overgi seg. Da aktoratet spilte av telefonsamtale nummer to trakk Breivik på smilebåndet da han hørte sin egen stemme. Han så mye ned i bordet underveis i avspillingen.

Aktoratet viste også et bilde av Breivik, som ble tatt med mobiltelefonen til en politimann i Delta rett etter pågripelsen. Bildet viser 33-åringen i sin hjemmelagde politiuniform, som ser mot kamera. Da bildet ble tatt, hadde politiet nettopp klippet av ham vesten han hadde på seg da han ankom øya.

Viste bombevideo

Tidligere var det en like uttrykksløs Breivik som så videoen som viser hvordan han drepte åtte mennesker og påførte ni andre alvorlige skader i Oslo sentrum.

Videoen som er satt sammen med materiale fra politiets etterforskning varer i 15 minutter. Den starter klokken 15:14 da Anders Behring Breivik kommer kjørende inn med bombeilen i Grubbegata.

Breivik smilte forsiktig innledningsvis da han så videoen av seg selv komme kjørende. Da terrorbomben på 950 kilo eksploderer på videoopptaket, trakk han lett på munnvikene mens viste ellers ingen reaksjon.

På påtalemyndighetens video ser man hvordan ildkulen fra sprengstoffet kommer i høy hastighet mot kameraene på motsatt side. Mellom kameraene og bombebilen befant det seg tilfeldigvis en rekke mennesker som var på vei gjennom Regjeringskvartalet. De fleste av disse døde 22. juli.

Det gikk et gisp gjennom salen på tilhørerbenken da skjermene ble dekket av hvitt støv fra bomben samtidig som det raste ned bygningsdeler foran kamera. Flere av de pårørende ristet på hodet.

Opptakene fra overvåkningskameraene viser hvordan vaktene i Regjeringskvartalet zoomer inn på førerplassen på leiebilen til Breivik fire minutter før bomben går av. Det satt da ingen i bilen.

En vakt ble også oppropt på sambandet og fikk beskjed om å sjekke bilen. Etter det VG får opplyst var imidlertid hun opptatt med å passe på et innleid firma som bonet gulvet i et av Regjeringskvartalets bygg i Akersgata.

Grafikk: Slik skjedde angrepene

Distansert

Da Breiviks egen propagandafilm ble spilt av i retten gråt han. Men da aktor Svein Holden fortsatte med å gå gjennom bomben i regjeringskvartalet og de grufulle drapene på Utøya viste massemorderen knapt følelser.

- Han ble veldig emosjonell da han så sin egen Youtube-film, nå virker ham distansert mens de gjennomgikk drapene på Utøya, sier VG-kommentator Anders Giæver.

- Man ser noen små smil, det er ikke så godt å si hvordan man skal tolke de.

Psykiater Henning Verøy kommenterer rettssaken for VG. Han beskriver særlig telefonsamtalen fra et av ofrene som ble spilt av i retten i dag som sterk kost. Verøy observerte at Breivik smilte mens retten fikk se bildene av bomben som eksploderte i Oslo. Senere smilte han også mens aktor gikk gjennom alle massedrapene på utøya.

- Dette er mangel på empati, dette er psykopati. Det er slik man kan lese om psykopati i læreboken. Han sitter og småbiter seg i leppene og lurer frem underlige, ubehagelige smil.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 2. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Tre grunner til at Breivik gråt i retten

 2. Spiller av lydopptak der 13 blir drept

 3. Breivik: Brukte skytespill som siktetrening

 4. Engh: - All logikken forsvant fullstendig

 5. Breivik: - Sa jeg var politi for å lokke dem frem

Fra andre aviser

 1. Opptak fra Utøya med skudd og skrik avspilt i retten

  Aftenposten
 2. - Jeg handlet på instinkt

  Aftenposten
 3. - Det er en autentisk beskrivelse av hvordan det var å være i kafébygget

  Aftenposten
 4. - Jeg handlet på instinkt

  Fædrelandsvennen
 5. - Mye i kompendiet jeg ikke burde ha skrevet

  Fædrelandsvennen
 6. - Det er en autentisk beskrivelse av hvordan det var å være i kafébygget

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder