DETALJERT: I tiltalen beskrives det som skjedde med hvert enkelt av 119 offer for terrorangrepene 22. juli. Foto: Gisle Oddstad

Tiltalen skildrer terroren skudd for skudd

(VG Nett) Påtalemyndighetens tiltale mot Anders Behring Breivik er en detaljert skildring av terroristens grusomme ferd. Hvert enkelt drap blir beskrevet i detalj.

 • Tim Peters

Artikkelen er over åtte år gammel

«Fredag 22. juli 2011 ca. kl. 15.17 i Grubbegata i Oslo, etter forutgående overveielser og planlegging, parkerte han en VW Crafter varebil med registreringsnummer BR 99834 utenfor inngangen til Høyblokka i Regjeringskvartalet.»

Slik starter statsadvokatens tiltale mot Anders Behring Breivik. Så beskrives eksplosjonen i regjeringskvartalet, og hvordan den i løpet av de neste sekundene drepte åtte mennesker og skadet mange, ni av de hardest skadde er navngitt i tiltalen.

Tiltalen beskriver ned til hver minste grusomme detalj hvordan trykkbølgen, løse gjenstander og splinter drepte og såret dem som befant seg i kvartalet den dagen.

For dem som overlevde er det også redegjort for hvordan de kjempet for livet, og hva de har gått gjennom i etterkant.

Ferden over Utøya

I andre del av tiltalen trer kaldblodigheten og brutaliteten i terroristens handlinger frem i hver minste detalj. Her beskrives det hvordan han fra Regjeringskvartalet tok seg til Utøya, der det befant seg 564 personer når han ankom.

«Ved å utgi seg for å være polititjenestemann og ikledd et uniformslignende antrekk, ble han - medbringende blant annet en halvautomatisk rifle av merket Ruger Mini 14 cal. 233 og en halvautomatisk pistol av merket Glock 9 mm - transportert til Utøya om bord på fergen M/S Thorbjørn, hvor han ankom ca. kl. 17.15.»

De neste 16 sidene av tiltalen er en gjengivelse av Breiviks dødelige ferd over Utøya. I kronologisk rekkefølge beskrives det hvordan 100 mennesker, de fleste ungdommer og barn, blir skutt og såret. 69 av dem døde.

Slik minnes vi våre kjære: Se oversikten over alle dem som ble drept 22. juli, og les minneordene til dem fra familie og venner.

Det var statsadvokatene Inga Beyer Engh og Svein Holden som onsdag klokken 12.00 la frem tiltalen mot Anders Behring Breivik.

VG Nett har på grunn av det detaljerte innholdet valgt å ikke gjengi tiltalen i sin helhet.

RYSTENDE: Skudd for skudd beskriver tiltalen Breiviks dødlige ferd over øya.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Breivik påpekte skrivefeil i tiltalen

 2. Holden: Skjønner at det er tungt ikke å være navngitt i tiltalen

 3. Ikke nevnt i tiltalen: - Han prøvde å drepe meg også

 4. Nå er Breivik tiltalt i terrorsaken

 5. «Det ble telefonert med venner og famile. Dels for å etterlyse hjelp, dels for å ta farvel»

Fra andre aviser

 1. Tiltalt for terror og overlagte drap

  Bergens Tidende
 2. Snur - offentliggjør hele tiltalen

  Aftenposten
 3. Behring Breivik: Jeg påberoper meg nødrett

  Aftenposten
 4. Anders Behring Breivik tiltalt for terror og overlagt drap

  Aftenposten
 5. Statsadvokaten vil gå gjennom 22. juli-drapene kronologisk

  Aftenposten
 6. - Ingenting må bli forenklet i tiltalen mot Behring Breivik

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no