Forsvarsministeren: Tankene våre går til de pårørende

(VG Nett) Forsvarsminister Espen Barth Eide sender sine tanker til familiene til de savnede.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Vi vet nå med sikkerhet at det er vrakrester fra Hercules-flyet som er funnet. Den har truffet fjellveggen høyt oppe på Kebnekaise, og vrakrestene ligger spredd utover et stort område, sier Forsvarsminister Espen Barth Eide på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

BAKGRUNN: Fly sporløst borte

Eide sender sine tanker til de pårørende.

- Vi har fullt fokus på å støtte familien til de savnede og sørge for at de får oppfølging. Det er en enorm påkjenning å leve i uvisshet i så mange dager, sier han.

Fortsatt mye arbeid

Forsvarssjef Harald Sunde sier arbeidet vil fortsette i lang tid.

- Det avtegner seg dessverre et svært dystert bilde av situasjonen. Vrakrestene har blitt spredd over et større område og ligger i et breområde hvor det er store sprekker. Det er farlig og tidkrevende arbeid som ligger foran oss og det vil ta lang tid. Flyet har truffet vestveggen høyt oppe i Kebnekaise-massive, sier han.

BILDESPESIAL: Hercules-ulykken

Sunde mener det er lite sannsynlig å finne de savnede i live.

- Det ser mørkt ut, men vi vil jo ikke konstatere hvorvidt alt håp er ute før dette er bekreftet at folkene vi har på stedet, sier han.

- Et mysterium

Selv om flyet er lokalisert, er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål.

- Flyet har en meget god ulykkesstatistikk og mannskapet som var om bord var veldig erfarne. Likevel må vi vurdere situasjonen fremover. Det er at stort mysterium at dette kunne skje, sier Sunde.

Sunde roser innsatsen til hjelpemannskapene.

- Jeg vil berømme norsk og svensk hjelpearbeid som har tatt seg inn i disse områdene til tross for at det er ekstremvær. Vrakrestene og deler av flyet ligger i et breområde og det er vanskelige og farlige arbeidsforhold for mannskapene, sier Sunde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAVARI: Hercules-flyet skal ha truffet vestsiden på dette fjellet, Kebnekaise. Foto: Forsvaret

Letemannskaper fant lørdag formiddag vrakdeler etter det savnede Hercules-flyet spredt utover et stort område ved toppen av Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

I en pressemelding skriver Forsvaret at leteaksjonen nå endrer karakter til å bli en redningsaksjon.

- Arbeidet med å avklare hva som har skjedd med mannskapet fortsetter med full styrke, skriver Forsvaret i meldingen som ble sendt ut lørdag formiddag.

Funnet ble gjort av norske spesialsoldater ved klokken 07.30-tiden lørdag morgen på Rabotbreen og på Björlingbreen.

Funnet nedslagsplassen

Soldater fra Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) er i området for å delta i leteaksjonen.

- Det var norske militært personell på bakken som fant flyet. Det er vrakdeler fra flykroppen som er funnet. Nå tar politiet over etterforskningen, sier Tobias Mikander, pressetalsmann ved svenske sjø- og luftsredningssentralen, til VG Nett.

Vrakdelene skal være spredt utover et større område på vestsiden av nord/sydtoppen av Kebnekaise, og redningsmannskapene antar det er selve nedslagsplassen for flyet som er nå er funnet.

VGTV: Store redningsstyrker sendt ut i kveld

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ULYKKE: Her ligger de nedsnødde vrakrestene, spredd utover et stort område ved toppen av Kebnekaise. Foto: Forsvaret

Svært farlig

Det svenske forsvaret har lørdag ettermiddag lastet opp sprengstoff fra Nikkaloutka som skal brukes for å sprenge bort de enorme snømassene som har samlet seg spesielt på lesiden av fjellet.

ANIMASJON: Dette er ulykkesruten

- Bakkemannskapene er på stedet og undersøker vrakdelene, sier Tore Wangsfjord, daglig leder ved hovedredningssentralen i Nord-Norge, til VG Nett.

Snømassene utgjør en enorm risiko for letemannskapene. Det skal også bli fraktet inn skredpersonell med lavinehunder og øvrig personell som skal sørge for sikkerheten.

- Vinden har løyet, men skredfaren i området er ekstremt høy. Svenskene har oppdatert skredfaren til aller høyeste nivå. Dette påvirker og begrenser det som skjer til fots, sier Wangsfjord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder