TABUBELAGTE VOLDTEKTER: Daglig leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, sier det er et paradoks at det er overfallsvoldtektene som får størst fokus når de fleste seksuelle overgrep skjer i hjemmet. Foto: Scanpix

Amerikansk storavis: Hver tiende norske kvinne utsatt for seksuelle overgrep

(VG Nett) New York Times skriver at Norge ikke eksplisitt forbyr voldtekt i ekteskap. - Loven gjelder for alle, sier krisesenterleder Tove Smaadahl.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I en omfattende artikkel på New York Times' nettutgave trekkes Norge fram som et eksempel på et land som sliter med å få ned antallet voldtekt og seksuelle overgrep.

LES OGSÅ: Knut Storberget vraket egen voldtektsenhet

Amerikansk avis: - Mangler lovforbud

I artikkelen pekes det på at Norge er verdens mest likestilte land, og at vi har store økonomiske ressurser her til lands. Til tross for det har så mange som hver tiende kvinne opplevd å bli utsatt for seksuelle overgrep.

Mens debatten her til lands i all hovedsak har dreid seg om overfallvoldtekter

LES: 48 overfallsvoldtekter i Oslo i år

I artikkelen kritiseres Norge for ikke å ha et lovforbud som er rettet spesifikt mot seksuelle overgrep i partnerrelasjoner.

- Loven gjelder overalt

«Men Norge er fortsatt ett av 127 land i verden - i tillegg til 12 medlemmer av EU, som ikke eksplisitt har kriminalisert voldtekt i ekteskap, ifølge en undersøkelse av kvinners adgang til justissektoren publisert av FNs kvinneorganisasjon sist juli» skriver New York Times.

LES OGSÅ: Slik skal Oslo-politiet redusere antallet voldtektstilfeller

Men daglig leder Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet i Norge sier det er helt feil bilde å tegne av Norge.

- Den kritikken er ikke berettiget ut i fra det landet vi lever i. Loven gjelder for alle, og den sier at det er forbudt med voldtekt. Det gjelder uansett hvilken relasjon det er snakk om, sier Smaadahl.

Nordiske land med problemer

Hun er likevel glad for at også utenlandske medier setter fokus på norsk politikk for seksuelle overgrep.

- Norge fikk kritikk av FNs kvinnekomité i 2004 fordi det var så få av de anmeldte overgrepene som endte med domfellelse. At denne artikkelen står på trykk i New York Times er interessant og viktig. Det gjør omverden oppmerksom på at de nordiske landene også har problemer, sier Smaadahl.

LES OGSÅ: Statssekretær: - Voldtektsbølgen roper på handling

Hun sier det framstår som uten sammenheng at det er så mange voldtekter i Norge.

- Det framstår nok som et paradoks for dem som ser oss utenfra at vi har så mange voldtekter, til tross for vår økonomiske og sosiale velstand. Når vi er verdens mest likestilte land, så forventes det også mer, sier Tove Smaadahl til VG Nett.

Fokus på overfallsvoldtekter

I New York Times-artikkelen står en ikke-navngitt norsk kvinne fram og forteller om hvordan hun flyktet fra sitt ekteskap, hvor mannen gjentatte ganger voldtok henne.

- Det største voldtektsproblemet i Norge skjer i samliv. Dessverre får vanligvis ikke den problemstillingen oppmerksomhet. Det er overfallsvoldtektene og fryktelementet som stjeler oppmerksomheten, sier Smaadahl.

Hun tror mye av årsaken til det manglende fokuset på voldtekter i hjemmet skjer som følge av at temaet er svært tabubelagt.

- Blir du voldtatt på vei hjem fra byen, så blir du utsatt for en overraskende og brå handling. For de fleste er det lettere å anmelde en overfallsvoldtekt enn å anmelde ektemannen for voldtekt. Det oppleves som en langt mer krenkende situasjon å varsle om. Det virker mer legitimt å snakke om overfallsvoldtekter, sier Tove Smaadahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder