SKUTT: Her trilles Imran Saber ut av Ullevål universitetssykehus etter å ha kommet fra skyteepisoden i fjor høst med oppsiktsvekkende få skader. Foto: VG

Siktet ekskompanjong (35) løslatt fra varetekt

Overføres til fengselssoning igjen

(VG Nett) 35-åringen politiet peker ut som bakmann for drapsforsøket mot Toska-vennen Imran Saber (33), skal løslates fra varetekt og overføres til sin opprinnelige soning.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det bekrefter siktedes forsvarer Harald Grape overfor VG Nett.

- Det er ikke lenger fare for bevisforspillelse i saken og min klient ønsker å gå tilbake til sin opprinnelige soning, sier Grape.

21. november i fjor: David Toskas nære venn, Imran Saber (33), blir skutt syv ganger i kroppen på Jordal i Oslo. Tre dager senere blir ekskompanjongen (35) av Saber pågrepet på sitt nye hjemsted i Arendal og siktet for drapsforsøk.

Han var da på permisjon fra Bastøy fengsel der han soner samledommen på 13 års fengsel etter Wonderboy-saken.

Etterforsker pengekrangel

Politiet mener motivet bak drapsforsøket ligger i en pengekrangel mellom den siktede 35-åringen og norsk-pakistanske Saber.

Etter det VG Nett får opplyst, skal 35-åringen ha gitt Saber 500.000 kroner til investeringer, samt en bil som skulle selges for 200.000 kroner.

Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt med politiet.

Både Saber og siktede hadde fremtredende roller i en av de største norske hasjligaene gjennom tidene. Flere hundre kilo hasj ble forsøkt innført til Norge finansiert med Nokas-penger fra David Toska.

Saber, som gikk under navnet «Onkel Skrue», fungerte som mellommann i kontakten mellom David Toska og den siktede 34-åringen i det som blir kalt Wonderboy-saken. Ifølge høyesterettsdommen, overleverte Saber 4,3 millioner kroner til den siktede ekskompanjongen.

Under politiets opprulling av Wonderboy-saken kom det frem at siktede og Imran Saber tilhørte hvert sitt nivå i narkoligaen. For mens Saber satt høyt plassert i kjeden, og ble betraktet som Toskas høyre hånd, så var den pågrepne mannen på nivået under.

Rollen til mannen som nå er pågrepet var ifølge dommen å få videresolgt hasjen siden han satt med et stort kontaktnett.

Knyttes til Munch-saken

Det var også 34-åringen som introduserte Toska og hans «høyre hånd», Imran Saber, for Daniel Bungard. Retten utpekte Bungard som hovedmannen i hasjligaen.

Saber fikk kodenavnene «Max» og «Ånden» i Wonderboy-saken, mens siktede fikk kallenavnet «Hvalrossen» og «Hvalen».

Imran Saber er også blitt knyttet til den kontroversielle utleveringen av Munch-maleriene der det på forhånd ble utlovet en dusør på flere millioner kroner.

Forsvarerne til de andre tiltalte i Wonderboy-saken hevdet at Saber ble honorert med strafferabatt og «århundrets mildeste dom» da han fikk tre års fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder