Regjeringen: - Det skal ikke kunne skje

Siktet 32-åring varetektsfengslet i fire uker

SONINGSSTEDET: Her i Berg fengsel i Vestfold sonet den overgrepsdømte 32-åringen fra Sunnmøre. Foto: Tom A. Paulsen/Wikimedia Commons

Politiet om voldtektssiktet fange: - Møtte en jente til samme dag

(VG Nett) På vei fra fengsel til åpen soning skal den overgrepsdømte 32-åringen ha voldtatt en 15 år gammel jente. Nå undersøker politiet om han kan ha forgrepet seg på flere samme dag.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Vi vet han har hatt kontakt med og møtt en jente til samme dag. Vi undersøker om hun kan være utsatt for overgrep, sier politiadvokat Lise Dalhaug Øhrling i Vestfold politidistrikt til VG Nett.

Hun opplyser at mannen skal ha hatt kontakt med flere jenter på internett i tillegg.

I 2007 ble den nå 32 år gamle mannen dømt til ni års fengsel for blant annet en rekke voldtekter og seksuell omgang med mindreårige. Dommen i Frostating lagmannsrett var den strengeste som noen gang var idømt i en overgrepssak.

Torsdag skulle han overføres fra Berg fengsel til åpen soning. Da skal han ha voldtatt en 15 år gammel jente i et skogholt i Re i Vestfold. Han skal ha møtt jenta på internett, akkurat som flere av hans ofre mange år tilbake.

Krever redegjørelse

Statssekretær Terje Moland Pedersen reagerer sterkt på saken om fangen.

- Dette er en veldig alvorlig og tragisk sak. Jeg føler sterkt med de som er involvert. Dette skal ikke kunne skje, sier statssekretæren i Justisdepartementet, som tar forbehold om at mannen ikke er dømt for det siste forholdet.

I ettermiddag ble 32-åringen varetektsfengslet i fire uker i Tønsberg tingrett. Han samtykket til dette i forkant. 32-åringen har ikke erkjent straffskyld.

Les også: Hadde tilgang til internett

Kan føre til endringer

Terje Moland Pedersen sier vurderingene i utgangspunktet skal fange opp slike tilfeller, og at sikkerheten skal være på et så høyt nivå at overgrep ikke skal kunne skje under straffegjennomføring og permisjon. Moland Pedersen har allerede beordret en redegjørelse fra Kriminalomsorgen.

- Før vi ser på om denne hendelsen er slik at den bør føre til endringer i rutiner og regelverk, er vi nødt til å vite mer. Heldigvis er det uhyre sjelden at slike tilfeller forekommer, men alle hendelser blir gjennomgått, og det blir vurdert om de bør føre til endringer, sier han.

Fredag ettermiddag var forsvarer Tor Even Gjendem på vei til Vestfold for å prate med klienten sin.

Les også: Bistandsadvokater: - Var sikre på at han kom til å forgripe seg på nytt

- Gjentagelse

Flere av bistandsadvokatene fra rettssakene i Sunnmøre tingrett i 2006 og Frostating lagmannsrett i 2007, har reagert kraftig. Flere av de 13 ofrene har slitt med til dels kraftige ettervirkninger fra manipuleringen og overgrepene.

- Siktelsen fra Vestfold er jo rett og slett en gjentagelse av hva han allerede er dømt for. Min første tanke er om han har fått for frie tøyler under soningen, sa advokat Ivar Blikra til VG Nett torsdag.

Svein Tømmerdal var bistandsadvokat for fem av ofrene. Han synes ekstra synd på jentene, nå som mannen kan ha begått en ny alvorlig forbrytelse.

- Det er klart de blir nervøse med en gang, og redde for å få henvendelser igjen, sier Tømmerdal til VG Nett.

- Hvis han har begått dette, er det veldig rart han ble satt fri. Det burde aldri ha skjedd. Vi synes dette er rart, sier Tømmerdal.

- I tråd med alle retningslinjene

Fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug ved Berg fengsel har tidligere uttalt til VG Nett at han er meget overrasket, og at mannen har oppført seg helt upåklagelig og vist meget god progresjon over lengre tid.

- Når slike ting skjer, må vi gå gjennom alle rutiner. Men dette er en mann som har sonet i 5,5 år, og fulgt alle opplegg til punkt og prikke. Alt som har skjedd, har skjedd i tråd med alle retningslinjene.

- Men hvordan kunne noe slikt skje? Har oppfølgingen vært god nok?

- Jeg forstår at dette er et spørsmål som må stilles. Men vi jobber med mennesker, og når vi jobber med menneskesinnet er det ikke alt som er mulig å forutse, sa Borhaug til VG Nett torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder