UTBOMBET: I det Espen Naumann runder kantinen i regjeringskvartalet, ser han hullet etter terrorbomben. Til venstre i bildet ser man den sorte motorblokken som er det som er igjen av varebilen som Anders Behring Breivik leide for angrepet. Foto: ESPEN NAUMANN

Tok bilde 22 sekunder etter at terrorbomben gikk av: Reddet livet til mirakeljenta

(VG Nett) I minuttene etter at bomben gikk av tok Espen Naumann en rekke unike bilder av regjeringskvartalet. Så reddet han livet til kollegaen sin.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Sikkerhetsvaktens dramatiske og høyst unike bilder har aldri tidligere blitt vist. Det første fotografiet tok han bare 22 sekunder etter det enorme smellet i Oslo sentrum.

Se hele intervjuet med Espen Naumann her

Les videre under bildet!

SEKUNDER ETTER: 22 sekunder etter at bomben gikk av tar vakten i regjeringskvartalet dette bildet i Grubbegata noen hundre meter fra eksplosjonen. Foto: ESPEN NAUMANN


Hans heltemodige historie har heller ikke blitt fortalt. Nå, fem måneder etter terrorangrepet, setter han ord på hvorfor han løp motsatt vei da folk flyktet unna ødeleggelsene i regjeringskvartalet 22. juli.

Les videre under bildet!

KATASTROFE: Mens han forter seg oppover Grubbegata i retning resepsjonsområdet, fanger Espen katastrofen med sitt Nikon-kamera. Foto: ESPEN NAUMANN


- Jeg har voldsom trang til å komme opp dit for å se hva som har skjedd. Jeg holder kameraet over skulderen og trykker på

UTBOMBET: Slik så arbeidsplassen til vaktførstebetjenten ut da han kom tilbake til regjeringskvartalet kort tid etter at bomben hadde gått av. Foto: ESPEN NAUMANN

utløserknappen. Mange av bildene er derfor veldig uskarpe, forteller Espen.

En drøy time før terrorbomben gikk av var vaktførstebetjenten ferdig på jobb i Departementenes servicesenter. Han leverte tjenestekortet sitt til kollegaen, hun blonde sommervikaren, i vaktposten i førsteetasjen i Høyblokka. Det gjør han etter hver eneste vakt. Kortet gir ham tilgang til hele regjeringskvartalet.

Ser krateret og motorblokken

Kvinnen i midten av 20-årene hilste ham farvel. Espen gikk ut av bygget og nedover mot Akershus festning hvor han tok noen bilder i sommerværet. Så gikk han tilbake mot regjeringskvartalet, og inn i Grubbegata i det bilbomben går av.

Se Espens unike fotografier og hør hans dramatiske historie i Intervjuet på VGTV her .

- Jeg føler at det har skjedd noe oppe ved høyblokka som jeg må opp til. Og da får jeg dårlig tid, forteller han.

Les videre under bildet!

BREIVIKS VERK: Bomben skapte et dypt krater. Foto: ESPEN BRAATA/VG


Espen løper gjennom støv og kaos med sitt avanserte Nikon-kamera hengende over høyre skulder. Rundt ham raser vrakrester i bakken fra bombeskadde bygninger.

Fingeren når utløseren og han tar noen bilder uten å se i kameraet. De uskarpe bildene viser kaoset han beveger seg inn i.

Espen vet at det er kollegaer på vakt i resepsjonen. Det er et område der det vanligvis er mye trafikk. Her har han gått vaktrunder mange ganger.

- Fikk en vond følelse i kroppen da jeg så inn i resepsjonen i høyblokka. Alt det som var der da jeg gikk derfra var borte.

Finner to kropper

Les videre under bildet!

FINNER KOLLEGAEN: Espen Naumann finner sin livstruende skadede kollega liggende i ruinene utenfor resepsjonsområdet. Foto: ESPEN BRAATA/VG

Utenfor ligger den store blå gjennomlysningsmaskinen som stod inntil veggen bak skranken i førsteetasje. Den veier 800 kilo, men er blitt kastet rundt og ut av bygningen.

Nå ligger den knust blant bygningsmaterialer, kontormøbler og datautstyr.

Les videre under bildet!

HELT ALENE: Sikkerhetsvakten sitter alene ved sin skadede kollega mens vrakrester faller ned fra bygningen bak ham. Foto: ESPEN BRAATA/VG


Støv og bøss i luften gjør det tungt å puste. Også kollegaene som ligger urørlig i haugen er dekket av den grå massen.

- Grå masse med blod

- Jeg legger henne over på siden og frigjør luftveier. Hun har mye blod og andre ting i munnen og tungen blokkerer delvis luftrøret.

KJEMPER SAMMEN: Sammen med to politibetjenter frakter Espen sin skadde kollega ut av ruinene. Foto: ESPEN BRAATA/VG

Espen kjenner at 24-åringen har svak puls. Hun puster så vidt selv, der hun ligger på magen.

Mens Espen jobber med den hardt skadede 24-åringen raser bygningsdeler i bakken fra det 17.etasjer høye bygget rett bak dem.

Espen tror det tar 15 minutter før hjelpen endelig kommer i form av to politibetjenter. De tar hver sin arm mens Espen med armene låser kvinnens kneledd inntil sitt eget bryst. Så løper de vekk med den blodige, bevisstløse unge kvinnen mellom seg.

Les videre under bildet!

HJELPERNE: Espen Naumann og de to politibetjentene frakter den hardt skadede resepsjonisten forbi regjeringskvartalet. Foto: VG


-Jeg er helt ferdig når vi kommer til flaggstanga. Det kjennes som om jeg skal falle sammen, som en diabetiker som får føling. Det er bare ren vilje som gjør at jeg kommer meg videre.

Utenfor VG-bygget tar ambulansepersonell over. 24-åringen blir lagt på en båre og raskt kjørt vekk.

Livstruende skadd

- Hun er utvilsomt veldig hardt skadet og jeg har ikke mye håp om at det skal gå bra med henne. I det ambulansen drar, tenker jeg at jeg håper hun får et verdig liv.

Les videre under bildet!

HJELPES BORT: 24-åringen ble sendt til Ullevål sykehus med livstruende skader. Foto: ESPEN BRATAA/VG


24-åringen blir kjørt til Ullevål Universitetssykehus og skrevet inn klokken 15.51, en knapp halvtime etter at bomben gikk av. I flere timer vet ikke helsepersonellet hvem de behandler.

Den unge kvinnen er livstruende skadet. Hun har en rekke sår og splintskader, bruddskader i ansiktet og hodet og blødninger i indre organer og i hjernen.

Først på kvelden 22.juli blir hun identifisert av sin nærmeste familie som i uvisshet har vært samlet på sykehuset.

Etter flere operasjoner og intensivbehandling i én måned våknet 24-åringen opp til en tilstand typisk for alvorlige hjerneskader. Hun hadde forbigående forvirring, midlertidig hukommelsessvikt, synsforstyrrelser og svært redusert allmenntilstand.

Hun blir overført til Sunnaas sykehus for opptrening i september. Utover høsten viser hun betydelig fremgang, og bedringen vil trolig fortsette i måneder og år fremover.

Da 24-åringen i oktober besøkte kollegaene i Regjeringskvartalet for første gang etter terrorangrepet, trodde de knapt det de så.

Der kalles hun «Mirakeljenta».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder