FENGSELSSYKEHUSET: I denne delen av Ila fengsel bygges nå et enmanns psykiatrisk sykehus for Anders Behring Breivik. Foto: Krister Sørbø

Her bygges Breiviks sykehus

(VG Nett) I dypeste hemmelighet har Ila fengsel bygget om en fengselsavdeling til et enmanns sykehus. Her skal Anders Behring Breivik legges inn dersom han ikke kan straffes.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

For første gang bekrefter nå regjeringen at Breiviks fremtidige adresse blir Ila, uansett utfall av rettssaken.

- Vi bygger et høysikkerhets psykiatrisk sykehus inne på Ila. Forberedelsene er i full gang, men det gjenstår en formell godkjenning av sykehuset i Helsedirektoratet, sier Robin Kåss (Ap), statssekretær i Helsedepartementet, til VG Nett.

Ikke godkjent
Men først skal fylkeslegen i Oslo og Akershus og Helsedirektoratet godkjenne at det nye sykehuset holder faglig mål.

De første planene som ble lagt av Oslo Universitetssykehus, holdt ikke mål.

- Vi kunne ikke godkjenne de første planene som forelå, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus, til VG Nett.

Samme del av fengselet

Det påtenkte sykehuset ligger i samme område av fengselet som har huset Breivik siden han ble varetektsfengslet 25.juli i fjor. Det 60 kvadratmeter store rommet hvor Breivik ble obervert av helsepersonell fra Dikemark sykehus i mars, vil bli en del av fengselets nye sykehusområde.

BAKGRUNN: Breivik må bli på Ila

Avdelingsdirektør Andreas Skulberg i Justisdepartementet sier at ombyggingen fra fengsel til sykehus har kostet mellom en og to millioner kroner.

- Vi har hatt en dialog med Helsedepartementet og fått spørsmål om vi kan stille lokaler til disposisjon hvor det kan drives et høysikkerhets sykehus på Ila. Det har vi sagt ja til, og ombyggingen er så godt som ferdig, sier Skulberg til VG Nett.

Helsepersonell

- Avdelingen skal bemannes med helsepersonell, men fengselet skal stå for den ytre sikkerheten, presiserer han.

BLIR: Anders Behring Breivik får fast adresse på Ila. Foto: Helge Mikalsen/ VG


Helsemyndighetene håpet i det lengste at de kunne ta imot Breivik på en av sine egne sikkerhetsavdelinger dersom han blir funnet strafferettslig utilregnelig og dømt til tvungent psykisk helsevern.

HER ER PSYKIATRIRAPPORTENE: Les og sammenlign selv

I løpet av våren har PST og ordinært politi vurdert sikkerheten ved de psykiatriske sikkerhetsavdelingene på Dikemark i Asker, og på Brøset i Trondheim. VG har tidligere skrevet at politiet raskt avviste begge disse sykehusene som uegnet til å oppfylle høysikkerhetskravene rundt Breivik.

- Vi hatt møte med kriminalomsorgen, og det er planlagt et møte med sykehuset i neste uke. Planene skal måles opp mot en forskrift for institusjoner som hjemler bruk av tvang, blant annet er det minimumskrav til bemanning som skal oppfylles. Eventuelle avvik fra bestemmelsene må spesifiseres og begrunnes, sier fylkeslege Petter Schou til VG Nett.

Han presiserer at sykehuset ikke bare skal måles opp mot sikkerhetsbehovene rundt Anders Behring Breivik, men at sykehuset også må kunne benyttes av andre.

I neste uke vil Stortinget etter planen vedta nye lovbestemmelser om høysikkerhets sykehus i psykiatrien. Det betyr strengere regler for sikkerhet og personkontroll av de som arbeide på sykehuset, eller skal inn på besøk.

Forvaring

Innen dommen avsies senere i sommer, må både et sykehustilbud og et forvaringstilbud til Breivik være på plass.

Andreas Skulberg vil ikke svare på om Breivik vil sone en fengselsdom eller forvaringsdom i de samme lokalene som er tenkt som et enmanns sykehus på Ila.

- I tilfelle forvaringsdom har vi flere alternativer, sier han.

Uansett reaksjon vil Breivik bli holdt isolert i lang tid. Han skal ikke komme i kontakt med andre innsatte på Ila i overskuelig fremtid.

Ila-direktør Knut Bjarkeid har tidligere sagt til VG at det er aktuelt å hyre inn profesjonelt selskap til Breivik utenfra, for eksempel noen som kan spille sjakk med ham.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder