I RETTEN: En mann i 40-årene fra Tysfjord møter de neste to ukene i Salten tingrett, tiltalt for seksuelle overgrep mot seks kvinner.

I RETTEN: En mann i 40-årene fra Tysfjord møter de neste to ukene i Salten tingrett, tiltalt for seksuelle overgrep mot seks kvinner. Foto: Annemor Larsen VG

Tysfjord-tiltalt om egne SMS-er til mindreårig: – Helt avskyelig

SALTEN TINGRETT (VG) Den overgrepstiltalte Tysfjord-mannen omtaler tekstmeldingene han tidligere har sendt til en mindreårig jente som «hårreisende».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tirsdag formiddag forklarte den andre av de seks fornærmede i saken, der en mann i 40-årene er tiltalt for seksuelle overgrep, seg for retten.

Fornærmede var ifølge tiltalen 14 år gammel, og tiltalte skal ha foretatt en seksuell handling med henne.

– Jeg kan ikke huske at jeg har gjort det. Men kan ikke se bort ifra at jeg kan ha gjort det på spøk, forklarer tiltalte i retten.

Som en del av bevisførselen leste aktor Jorild Steindahl opp en rekke tekstmeldinger som tiltalte skal ha sendt til fornærmede.

Innholdet i meldingene er delvis av svært eksplisitt seksuell karakter. I meldingene går det også frem at tiltalte ved flere anledninger var ivrig etter å møte fornærmede, noe hun avviste.

– Hadde det ikke vært for at det står svart på hvitt, så hadde jeg ikke trodd at det var jeg som hadde sendt de meldingene... Det er hårreisende. Et normalt menneske som er såpass gammel gjør ikke slikt. Jeg hadde ingen hemninger. Jeg skrev det egentlig bare på tull. Jeg finner ikke ord. Det er helt avskyelig at det går an, sier tiltalte.

–– Fikk tildelt min gave fra jeg var åtte

Mannen i 40-årene er tiltalt for seksuelle overgrep mot seks fornærmede kvinner. I flere av tilfellene mener påtalemyndigheten at den seksuelle omgangen ble gjennomført under påskudd av å skulle samle energi for å kontakte de fornærmedes avdøde fedre, eller som «behandling» av de fornærmede.

Tidligere på dagen forklarte tiltalte seg om sin virksomhet som «sjaman».

– Jeg fikk tildelt min gave fra jeg var åtte år. Da begynte jeg å oppdage at jeg kunne se og høre ting. Jeg prøvde å behandle folk fra jeg var rundt 18 til 20 år for å se om det fungerte, og det fungerte, forklarer tiltalte i retten.

Påtalemyndigheten: Eldre kvinne fikk hjemmebesøk av sjaman - ble misbrukt

Nekter straffskyld

En av de fornærmede, en kvinne som i dag er i 80-årene forklarte seg mandag om at hun tok kontakt med tiltalte og inviterte ham hjem til seg etter å ha sett en annonse der tiltalte presenterte seg som sjaman og åndeutdriver.

– Han presenterte seg sjaman og helbreder. Han averterte i avisen. Da ble jeg nysgjerrig. Da hadde vært en stor gave hvis han virkelig var sjaman, for meg som er interessert i alternativt. Jeg hadde vært syk i lengre tid, og hverken jeg eller legen hadde klart å gjøre meg frisk, forklarte kvinnen i retten.

Hjemme hos den eldre kvinnen skal Tysfjord-mannen ifølge tiltalen ha utført en seksuell handling med henne som hun ikke var i stand til å motsette seg.

Mannen i 40-årene nekter straffskyld for alle tiltalepunkter. I retten tirsdag forklarte han sin versjon av hvordan besøket der han «leste» den eldre kvinnen forløp seg.

Motstridende forklaringer

Tiltalte hevder i motsetning til fornærmede at det ikke var han som tok initiativ til at hun skulle kle seg naken.

Han nekter også for å ha befølt den fornærmede kvinnen, som var i slutten av 70-årene da hendelsen skjedde.

– Jeg tok ikke på henne. Jeg kan ha vært borti henne, ettersom jeg må være så nær når jeg skal «lese», men jeg har ikke fysisk holdt på kroppen, forklarer tiltalte.

På spørsmål fra aktor svarer tiltalte at han på ingen måte oppfattet situasjonen som seksuell.

Mens fornærmede mandag hevdet at det var tiltalte som krevde 4000 kroner for «behandlingen», forklarer tiltalte selv at han ga uttrykk for at han synes summen var for høy, men at fornærmede insisterte.

Tiltalen: Utga seg for å være sjaman - begikk seksuelle overgrep

Allerede før han kom hjem til den fornærmede kvinnen forklarer tiltalte at han følte at det var noe som ikke stemte.

– Før jeg kom dit fikk jeg en fornemmelse av at jeg egentlig ikke skulle gå inn der, forklarer mannen.

På spørsmål fra sin forsvarer sier tiltalte at ubehaget var knyttet opp mot fornærmede.

– Da jeg kom inn og fikk fødselsdatoen hennes merket jeg det enda sterkere, sier mannen.

Mannen i 40-årene ble pågrepet 6. desember i fjor og varetektsfengslet dagen etter. Tiltalte kommer fra Tysfjord, men flere av overgrepene skal ha skjedd andre steder i landet. Det er satt av to uker til saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder