MISTET ALL TILLIT: May Britt Grue ble brutalt overfalt av en psykisk syk. Ingen fortalte henne at han nå er ute av sykehus. FOTO ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

May Britt banket og truet på livet av Dikemark-rømling

Minst ni psykisk syke draps- og voldsmenn har rømt

Politiet: - Et alvorlig problem

(VG) May Britt Grue (44) ble kidnappet, banket opp og truet med kniv av en psykisk syk mann som stakk av fra permisjon fra Dikemark sykehus.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Hun var helt uvitende om at den 34 år gamle gjerningsmannen nå er ute av sykehuset og på en privatdrevet institusjon, før VG kontaktet henne og viste henne den siste dommen mot ham.

I de seks årene som har gått, har hun forsøkt å leve med traumene etter det svært alvorlige overfallet på arbeidsplassen.

- Jeg blir helt svett. Nå har jeg mistet all tillit til at psykiatrien er i stand til å ta vare på en av Norges farligste og sykeste forbrytere, sier May Britt Grue til VG.

VG har gransket dommene mot 68 personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Er du berørt av denne problemstillingen eller har tips? Kontakt VG og VG Netts journalister her!

Dette er særreaksjonen som Anders Behring Breivik vil få om Oslo tingrett finner han utilregnelig og psykotisk da han drepte 77 mennesker 22.juli i fjor.

- Angrep med kniv

MISTET ALL TILLIT: May Britt Grue ble brutalt overfalt av en psykisk syk. Ingen fortalte henne at han nå er ute av sykehus. FOTO ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

Mannen som overfalt May Britt Grue var på permisjon fra Dikemark da han rømte og tok seg til Geilo 17.mai 2006. Grytidlig om morgenen 18.mai oppsøkte han Geilomo barnesykehus, der Grue var i ferd med å avslutte sin nattevakt.

- Jeg hadde sett en mann luske rundt bygningene tidligere på natten, men tenkte at det var en sliten kar på vei hjem fra 17. mai-fest. Men nå kom han ut av herregarderoben med kniven hevet, klar til å hugge meg, forteller hun.

Inne på sykehuset løp May Britt nedover gangen for å komme unna den truende mannen, men hun snublet og falt på gulvet. Da kastet 34-åringen seg over henne og la kniven mot strupen hennes.

- Han ville ha penger og medisin, Rohypnol, forteller Geilo-kvinnen.

- Han sa at han ville drepe meg hvis jeg snakket, men jeg skulle få leve om jeg tiet stille. Èn liten lyd fra meg var nok til at han grisebanket meg med en rekke slag mot hodet og overkroppen, forklarer hun

Tirsdag stiller avdelingsoverlegen ved Dikemark til nettmøte på VG Nett. Du kan sende inn dine spørsmål her.

Politiet: - For mange rømninger

Minst ni psykisk syke drapsmenn har rømt mens de har vært under tvungen behandling. Det viser VGs gjennomgang av dommene mot 68 personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern siden 2002.

VGTV: Slik er sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus

Tirsdag etter påske kommer den nye rettspsykiatriske erklæringen etter tvangsundersøkelsen av Anders Behring Breivik. Han kan bli pasient i psykiatrien, slik påtalemyndigheten har innstilt på i tiltalen mot ham.

Les mer i dagens VG

I så fall er planen å etablere et høysikkerhets enmanns-sykehus for ham, trolig bak murene på Ila fengsel. Men flere drapsmenn på rømmen har utsatt tilfeldige mennesker for trusler og vold.

Oslo-politiet mener det er for mange rømninger fra psykiatriske institusjoner:

- Psykiatrien har fått et veldig stort og viktig samfunnsansvar i disse dommene. Rømninger er et alvorlig problem, sier politiadvokat Cecilie Gulnes ved Oslo politidistrikt til VG.

LES MER I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG og VG+

RØMTE: Den psykisk syke mannen var på permisjon fra Dikemark da han rømte. Nå er han overført til en privat institusjon. Foto: Trond Solberg/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder