Styrker ekstremistjakten på internett

Systematisk registrering av høyreekstreme

PET-sjef vil ha debatt om forsvarsvåpen i hjemmene

GRANSKER NETTET: PET-sjef Jakob Scharf sier de har styrket kontrollen på internett etter terrorangrepet til 22. juli. Foto: Mogens Flindt, Ekstrabladet

- Bekymret for at Breivik skal inspirere dansker

KØBENHAVN (VG Nett) Etter 22. juli har dansk etterretningstjeneste trappet opp jakten på mulige soloterrorister - først og fremst ved å styrke overvåkningen av høyreekstreme ytringer på internett.

 • Marianne Vikås

Artikkelen er over åtte år gammel

Det fortalte sjefen for den danske etterretningstjenesten PET, Jakob Scharf, på en konferanse om høyreradikalisme i København onsdag.

- Vi styrker vår innsats for å kunne identifisere enkeltpersoner som kan kunne planlegge og gjennomføre en terroraksjon, og vi har et større fokus på vårt arbeid på internett der vi oppsøker ekstremistiske hjemmesider hvor man mistenker at radikalisering kan foregå. Etter 22. juli har vi satt flere ressurser inn til å overvåke internett, sa Scharf i sitt innlegg.

Registrerer systematisk

Overfor VG Nett ønsker han ikke å kommentere hvor mye ressurser det er snakk om.

- Vi var i gang med en opptrapping av internettovervåkningen etter bombemannen som angrep Hotel Jørgensen her i København, men det var først etter Breivik vi kom skikkelig i gang, sier PET-sjefen.

Han sier at de nå er godt i gang med monitoreringen, og at de i dag har en mer systematisk registrering for utviklingen av de høyreekstreme miljøene enn før - også personer som kun figurerer på internett.

Da den tjetjensk-belgiske Lors Doukaiev utløste en bombe på Hotel Jørgensen i 2010 ble ingen skadet, men Danmark hadde fått sin første soloterrorist.

Nå frykter PET-sjefen at danske ekstremister skal bli inspirert av Anders Behring Breiviks ideologi - og gjennomføre lignende handlinger.

- Vi er selvsagt bekymret for at Breivik kan ha en inspirerende påvirkning på enkeltpersoner i det høyreekstreme miljøet her i landet, sier Scharf.

Bekymret over våpentilgang

I Danmark har det høyreekstreme miljøet, som ifølge etterretningstjenesten beskrives som mindre velorganisert, vært stabilt de siste årene, men man har sett en utvikling hvor det er blitt stadig tettere forbindelser med høyreekstreme grupperinger i Russland og Sentral-Europa.

Nettopp dét bekymrer PET-sjefen, fordi man mener at disse grupperingene har klare voldelige kapasiteter. Han mener imidlertid at Breivik faller utenfor den tradisjonelle betegnelsen av en høyreekstrem.

- Det er ikke tvil om at dette er en ideologi som Breivik selv har utviklet. I høy grad er dette en ideologi som er Breiviks helt egen, men inspirert fra høyreekstreme miljøer, sier Scharf, som følger opp med at de umiddelbart ikke har sett dansker som har latt seg inspirere.

Han mener at det verden ble vitne til i Norge 22. juli må bør se om samfunnet trenger flere endringer for å forebygge lignende hendelser.

- Etter Breivik mener jeg at man må se på tilgangen til våpen i Danmark. Vi er bekymret over at det stadig vekk, i forsvarets regi, oppbevares våpen i private hjem, og mener man bør se på om Heimevernet skal ha våpen hjemme. For det andre mener jeg at man skal se på skytterlag, og vurdere om man fortsatt skal kunne gjennomføre såkalte skyteprogrammer, sier Scharf.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Forsker om høyreekstrem terror: – Er som å finne en nål i en høystakk

 2. PST nedprioriterte høyreekstreme før 22. juli

 3. PST frykter Breivik-sympatisører

 4. Seniorforsker: Breivik er en fascist

 5. PSTs trusselvurdering 2016: Økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge

Fra andre aviser

 1. Dansk politi bekymret for høyreekstrem samling

  Fædrelandsvennen
 2. Jyllands-Posten fortsatt truet

  Fædrelandsvennen
 3. PST: - Vi kunne ikke ha avslørt Anders Behring Breivik

  Bergens Tidende
 4. Hat kun fra nettet?

  Aftenposten
 5. - Ekstreme islamister skaper høyreekstremister - og omvendt

  Aftenposten
 6. PST: - Vi kunne ikke avslørt Breivik før 22. juli

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder