Se, hun flyr

Bortsett fra noen nervøse utbrudd ved innflyging til Heathrow flyplass ved London, overvant kronprinsesse Mette-Marit deler av flyskrekken i går.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

- Det gikk helt fint, sa hun til SAS-pilot Torleif Haug etter den nesten halvannen time lange flyturen fra Stavanger til London i går ettermiddag. Men så hadde hun da også gode støttespillere i mamma Marit Tjessem, en flyskrekkekspert - og ikke minst kronprins Haakon.

Tyve minutter tidligere sto Mette-Marits mamma ved innsjekkingsskranken. Hun kom fra Kristiansand for å følge sin flyskrekk-plagede datter til London.

- Selvfølgelig føler jeg med henne. Men det går nok bra, smilte Marit Tjessem - som skal besøke sin søster i London og få med seg både julegrantenning i dag og kirkekonsert i morgen.

Smilte tappert

Etter innsjekking gikk Marit og satte seg ved gaten. Der satt hun og ventet i over en time, til yngstedatteren endelig kom. De ga hverandre en god klem og pratet litt før de gikk sammen om bord i flyet. Mette-Marit fikk først en rask omvisning inne i cockpit, før hun litt blek, men likevel tappert smilende, fant setet sitt på aller første rad.

Trygt mellom kronprins Haakon og en psykolog som er ekspert på flyskrekk. Marit ga svigersønnen en varm klem og satte seg rett over midtgangen sammen med kronprinsparets sekretær, Hilde Haraldstad. - Det går fint, sa mamma Marit til Mette-Marit og nikket beroligende. - Det går fint, gjentok hun igjen.

Litt turbulens

Det gjorde det, for så vidt. Bortsett fra under den ti minutter lange innflygingen til Heathrow. En sterk vind førte til litt turbulens, men det var likevel mer enn nok for en person som lider av flyskrekk.

- Vi møtte en 18 knops vind som forårsaket turbulensen. Ellers var det flott flyvær, sier SAS-kapteinen Torleif Haug til VG. Ved et par anledninger ga Mette-Marit høylytt uttrykk for at hun var redd. Så å si under hele innflygingen satt hun og vred seg i setet. Akkurat da hjalp det ikke at kronprins Haakon strøk henne varsomt over armen med et ømt blikk, eller at flyskrekkeksperten ved siden av prøvde å trøste henne med noen beroligende ord.

Under flyturen satt psykologen og godsnakket med kronprinsesse Mette-Marit, for å prøve å avlede tankene hennes bort fra selve flyskrekken. Innimellom hørtes latter, så det var tydelig at han fikk henne til å slappe av. Men om innflygingen var tøff for henne, var landingen klokken 18.25 lokal tid desto mykere. Kronprinsessen var tydelig lettet, men kanskje aller mest stolt over å ha gjennomført flygingentil London, som hun har jobbet lenge for å klare.

Takket piloten

Så ga hun moren sin atter en klem, takket piloten og resten av besetningen for turen og sammen med kronprins Haakon og resten av det kongelige følget satte hun seg i en VIP-bil som kjørte dem til den norske ambassadørboligen, som ligger i bydelen Kensington. Endelig var landkrabben trygt nede på landjorda.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder