I HARDT VÆR: Johan Galtungs artikkel i tidsskriftet Humanist skaper sterke reaksjoner. Her er den kjente akademikeren og forskeren på en boklansering i 2010. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Johan Galtungs artikkel i tidsskriftet Humanist skaper sterke reaksjoner. Her er den kjente akademikeren og forskeren på en boklansering i 2010. Foto: NTB Scanpix

Fredsprofessor anklages for antisemittisme: Galtung: Dette er en av grunnene til at jeg forlot Norge

INNENRIKS

(VG Nett)Fredsprofessoren Johan Galtung beskyldes for å spre antisemittiske tekster og påstander. Nå slår han knallhardt tilbake mot sine kritikere.

Publisert: Oppdatert: 26.04.12 15:52

I det siste nummeret av tidsskriftet Humanist, skriver den kjente fredsprofessoren Johan Galtung (81) en artikkel under overskriften «Om klare linjer og tvisyn».

Her diskuterer han blant annet jødenes rolle i media, frimurere og konspirasjonsteorier. I teksten henviser han også til flere kontroversielle kilder.

Human-Etisk Forbund, som gir ut Humanist, mener teksten er så ytterliggående at de har sett seg nødt til å komme med en redaksjonell forklaring om hvorfor de trykker teksten.

- Han legitimerer antisemittiske tekster og sprer antisemittiske påstander. Det kan vanskelig bli mer ekstremt enn dette. Det Galtung gjør er livsfarlig og utrolig uansvarlig, sier redaktør i Humanist, Didrik Søderlind til VG Nett.

- Vrøvl og vås

Galtungs artikkel er skrevet som et tilsvar til journalist John Færseth, som i i samme tidsskrift har hevdet at Galtung leker med antisemittiske og konspiratoriske ideer.

På telefon fra Washington avviser Galtung kritikken.

- Det er det rene, skjære tøv. Det er vås og vrøvl fra begynnelse til slutt. Det er veldig få som er en så god venn av det jødiske og israelske som det jeg er.

- Hva tenker du om at Søderlind mener du sprer antisemittiske tekster?

- La ham stå for nøyaktig det han vil. Dette er den typiske, norske debatt. Jeg går ikke ned på det nivået her og diskuterer - dette er en av grunnene til at jeg forlot Norge, sier Galtung.

- Verste makkverket som finnes

Blant verkene som blir omtalt i Galtungs artikkel, er Sions Vises Protokoller. Boka ble gitt ut i 1905 og ga seg ut for å være en hemmelig plan om jødisk verdensherredømme. Selv om det er dokumentert at den er falsk, har den hatt stort gjennomslag i Russland og særlig Tyskland.

- Den forklarer hvordan jødene tar over verden, og sier blant annet at jødene bygger t-baner for å kunne bruke dynamitt og sprenge oss i lufta. Det et ekstremt diskreditert dokument, sier Søderlind.

Christhard Hoffman, professor i moderne europeisk historie og instituttleder ved Universitet i Bergen, bekrefter beskrivelsen.

- Det er det verste antisemittistiske makkverket som finnes. Det er en konspirasjonsfortelling som har ført til folkemord på jødene under den andre verdenskrig, sier Hoffman til VG Nett.

Han kjenner protokollene godt gjennom sin forskning.

- Han antyder at noe av det som står der kan belyse dagens situasjon, og det er sterk kost. Vanligvis er jeg tilbakeholden med å si at folk sprer antisemittiske påstander, men her er det ingen tvil.

- Graverende


I artikkelen viser Galtung også til en tekst som er en nedredigert versjon av en pamflett skrevet av en av etterkrigstidens mest berømte nynazister, William Pierce. Hans bok «The Turner Diaries» fungerer som en terrormanual, og har blant annet inspirert til bomben i Oklahoma.

Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaustsenteret, synes Galtungs tekst er provoserende.

- Han har et profilert navn internasjonalt, og det gjør artikkelen desto mer graverende - at høyreekstremister med Galtungs uttalelser i ryggen kan argumentere for antisemittiske sammensvergelser, sier Emberland.

Galtung blir regnet som fredsforskningens far i Norge. Han grunnla Institutt for fredsforskning (PRIO), og har en rekke æresprofessorater i utlandet.

- Jeg tror ikke han er klar over hvem Pierce er, og hva slags tekst han har henvist til.

Selv skriver Galtung at den sikreste måten å sørge for at antisemittismen blusser opp igjen er å «tabuisere problemene, unndra dem debatt».

- Han sier at hvis vi legger lokk på dette vil det føre til mer jødehat. Men problemet er at protokollene er et falsum - å diskutere dem har ingen verdi, sier Didrik Søderlind i Human-Etisk Forbund.