INNSATSLEDER: Thor Langli var politiets innsatsleder i Regjeringskvartalet etter bombeeksplosjonen 22. juli. Her møtte han også pressen etter eksplosjonen. Foto: ANDREA GJESTVANG

- I ytterste fall skulle politi uten legitimasjon avvises med skytevåpen

Skjønte med en gang at det var terror

Måtte evakuere etter ny bombemelding

Fryktet det var to gjerningsmenn

Den første meldingen om Utøya

OSLO TINGRETT (VG Nett) Thor Langli ba umiddelbart om å få bevæpne seg da han ankom Regjeringskvartalet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Politifolk man ikke kjente skulle ikke inn i området, dersom de ikke kunne legitimere seg. I ytterste fall skulle man bruke skytevåpen, forteller Thor Langli i retten.

Langli var innsatsleder, og ledet politiets arbeid i Oslo etter at bomben i Regjeringskvartalet hadde gått av.

Etter meldingene om at gjerningsmannen kunne være kledd i politiuniform, fryktet politiet for sikkerheten ved åstedet.

- Det ble heldigvis ikke nødvendig å rette skytevåpen mot noen. Men det var en såkalt postinstruks fordi vi var klar over at personell som fremsto som uniformert var involvert på et eller annet vis, forteller han.

OPERASJONSLEDER: Thor Langli. Foto: MATTIS SANDBLAD


- Derfor ble det gitt instruks til samtlige som sto i sperring om at politifolk som man ikke kjente og ikke kunne legitimere seg skulle avvises. Det var klarert med stab at i ytterste fall skulle man benytte skytevåpen for å avvise, forteller han om dramatikken.

- Skjønte med en gang at det var terror

Langli fortalte i retten i dag om de første dramatiske timene etter angrepet.

- Vi starter alle våre vaktsett med paroler sammen. Jeg hadde akkurat kommet inn døra til rommet der vi gjør det, da jeg hørte et voldsomt drønn. Det kom kjapt meldinger på samband om skader i området, forteller Thor Langli.

I VG Direkte kan du følge rettssaken ord-for-ord, og stille spørsmål til våre journalister og eksperter.

Langli sprang til bilen og kjørte til regjeringskvartalet.

- Jeg kjørte inn i området og parkerte i kvartalet. Jeg så da at ambulansetjenesten var i full gang. Jeg så at hele området var dekket av vrakgods. Jeg avga sitausjonsrapport om det jeg så av skader på materiell og personell, forteller han i retten.

Innsatslederen skjønte raskt hva som hadde skjedd.

VGTV: Se rekonstruksjon av bomben i regjeringskvartalet

- Jeg sa umiddelbart at dette var en terrorhandling. Det var så folk skulle vite hva de gikk til. Jeg ba om at vi skulle få bevæpne oss, og at Delta skulle bli varslet, forteller han.

Sterke scener

Breivik følger uttrykksløst med under politimannens forklaring, og veksler mellom å se på Langli og ned i bordet foran seg.

Selv når han forteller om de sterke scenene etter terrorbomben.

- Der lå det to stykker, meget hardt skadet, jeg regnet med at de var ansatte i bygget. Det var allerede gått i gang med livreddende førstehjelp på den ene, og jeg fikk vite senere at den andre var død, sier Langli.

VGTV: Animasjonsvideo viser bombens trykkbølge

Han gikk inn i det verst rammede resepsjonsområdet, der så han ingen tegn til liv.

(Saken fortsetter under bildet)

REGJERINGSKVARTALET: Slik så det ut i Regjeringskvartalet etter eksplosjonen i fjor. Foto: KRISTIAN HELGESEN

- Det kom opplysninger via sambandet om skadede og døde. Området var fullt av vrakgods og det var vanskelig å ta seg frem. Jeg hørte ingen lyder fra byggene som tydet på at de skulle rase, forteller Langli.

Likevel var farene mange i området.

- Det raste kontinuerlig med stein, vindusrammer og glass. Deler av taket på kantinebygget raste ut etter noen timer, så det var ikke noe trygt sted å være.

Langli berømmer kollegene for innsatsen i minuttene etter bomben.

- Operativ leder prioriterte livredning før han gikk til operasjonsbasen, det har jeg berømmet ham for. Det viktige er å redde liv, ikke å fortelle meg hvordan man gjør det.

- Trodde det var to gjerningsmenn

Vaktene i resepsjonen hadde bare sett Breivik på avstand, og trodde det var en mann i vekteruniform som gikk ut av bilen før eksplosjonen.

- Etter ganske kort tid kom en vakt fra Regjeringskvartalet bort. Han hadde en mobiltelefon der han hadde kontakt med vakta, som ligger under bakkenivå. Der satt de og så på en film, og kunne gi en beskrivelse av gjerningsmannen, forteller Langli.

- Jeg sendte en person fra seksjon fra organisert kriminalitet ned, slik at vi fikk sikret oss all informasjon fra denne videoen.

- Når var dette? spør aktor Inga Bejer Engh

- Jeg har forsøkt å sjekke det, men har ikke funnet ut. Det var ganske tidlig, jeg tror det var før 15.40. Vi ga samtidig beskjed på sambandet om at det var Beredskapstroppen som skulle følge opp dersom det kom flere beskrivelser.

Så kom beskrivelsene fra vitner som hadde sett terroristen på nærmere hold.

- Noe senere kom det beskjed fra en brannmann som hadde stått og sett en person som han beskrev som en politimann - en med nordisk utseende og en form for deltahjelm og pistol. Dermed trodde jeg at vi hadde med to gjerningsmannen å gjøre, forteller Langli.

Måtte evakuere etter ny bombemelding

Midt i kaoset, der det fortsatt pågikk livredning i Regjeringskvartalet samtidig som man søkte etter mulig gjerningsmenn, kom meldingen om at det kunne være flere bomber rundt dem.

- 15.42 fikk jeg melding om at det var to nye bomber i Regjeringskvartalet. Det ble et voldsomt dilemma for meg, fordi redningsarbeidet var godt i gang. Jeg ba om å få mer informasjon, og vi startet med å få tak i melderen, forteller Langli i retten.

(Saken fortsetter under bildet)

YOUNGSTORGET: Slik så det ut på Youngstorget mens redningsarbeidet i Regjeringskvartalet pågikk. Foto: ESPEN BRAATA

- Jeg begynte å tenke på at det kunne være politifolk som kunne kjenne til våre rutiner, at man skal skru av sambandsutstyr slik at det ikke setter av en bombe. Så jeg begynte å føle et veldig sterkt ansvar. Cirka 15.46 beordret jeg redningspersonellet ut. Med tanke på at det var sagt to personer i unform.

Langli sier at det var snakk om så kort tid at det ikke skal ha fått noen helsemessige konsekvenser for noen.

- Fem minutter etter at jeg hadde sendt ut redningsmannskapene, fikk vi tak i melder. Han hadde hørt om bombene, som igjen hadde hørt om det fra en tredjeperson. Da ble det så diffust at jeg sendte redningsmannskapene tilbake, forteller han om kaoset.

Innsatslederen sier han ikke hadde nok personell til å ta noen ut av det pågående arbeidet for å plassere dem rundt i byen for å se etter mistenkelig personer.

- Da pågikk søket i H-blokka og jeg hadde alt for få hender allerede, til at jeg kunne slippe noen fra det arbeidet. Jeg så det ikke som mulig å ta folk ut for å observere i byen.

Ny innsatsleder kom på motorsykkel

- Rett før klokken 16.00 fikk jeg ny melding fra operasjonssentralen om at et vitne hadde observert et kjøretøy, en liten kassebil, som kjørte mot kjøreretningen i Hammersborggaten. Det var en av flere meldinger om denne bilen, forteller han.

Det kom samtidig inn meldinger om nye eksplosjoner, og melding om en mistenkelig person som koblet noe utenfor TV2-bygget.

- Etter cirka en time fikk jeg bistand fra innsatsleder Brenden. Han hørte smellet og hoppet på motorsykkelen. Han fikk ansvar for å overta søket. Det var store områder som skulle gjennomsøkes. Nesten alle dørene var låst, og vi måtte bruke tunge verktøy for å komme gjennom. Vi gikk gjennom hvert bygg og nesten hvert rom, sier han.

Meldingen om Utøya

Akkurat de Langli og kollegene begynte å få oversikt over situasjonen i Regjeringskvartalet, kom meldingen om at noe foregikk på Utøya.

- Da meldingen om Utøya kom, stod jeg på Einar Gerhardsens plass sammne med blant annet Klevengen fra Delta. Han fikk telefon fra en av sine overordnede. Jeg så på ansiktet at det var noe alvorlig. Nærmest ut av munnviken sa han: «Skyting på Utøya», forteller han.

Åtte av de ti fra operasjonsstyrken Delta som deltok i søket i regjeringskvartalet hoppet inn i bilen sin og kjørte rett til Utøya.

Det siste søket i Regjeringskvartalet var ferdig rundt klokken 21.00 om kvelden. Langli benyttet sjansen i retten til å berømme alle som hjalp til:

- Det var mange sivile som kom forbi som gjorde en kjempejobb. De drev redningsarbeid og støttet skadede ned til samlingsstedet på Youngstorget, sier Langli og legger til at det blant annet kom til en kirurg fra USA som var i Oslo på ferie som plukket glass ut av skadede.

Spurte om uniformen

- Har du sett bildet av Breivik i uniform i ettertid?, spurte koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

- Ja, det har jeg sett.

- Hvilke tanker gjorde du deg. Så han ut som en politimann eller vekter?

FALSK UNIFORM: Slik så Anders Behring Breivik ut rett etter at han ble pågrepet på Utøya.


- Jeg syntes ikke det var noen av delene. Han gikk i en trøye som var for trang. Det er ingen etater som går i sånne skjorter. Jeg ville tenkt at det var en som lata som, svarer Langli.

- Når du hørte at det var skying på Utøya. Hva tenkte du om sammenhengen?, spurte Yvonne Larsen videre.

- Man gjør seg mange tanker. Jeg tenkte før det at om det kom mer, så ville det være i Oslo. Jeg tenkte at det på et eller annet vis måtte være en sammenheng. Det kan ikke være to stykker som har så mange gærne tanker på en gang.

Den første vitneforklaringen

Tirsdag, dag sju av rettssaken, startet med at sakens første vitne, sikkerhetsvakt Tor Inge Kristoffersen, fortalte hva som skjedde da Breivik ankom regjeringskvartalet med bombebilen.

- Den kjappeste måten å finne ut hvem som eide den var dersom vi zoomet inn på bilen for å finne kjennetegnet. Idet jeg zoomet inn på registreringsnummeret eksploderte det, fortalte Kristoffersen.

Etter det forklarte forsvarets bombeekspert Svein Olav Christensen hvorfor effektene av bomben ble så grusomme, og viste flere bilder fra overvåkningskameraene i Regjeringskvartalet og viste video av da de selv detonerte en kopi av bomben.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder