MARXIST HUNTER: Bilde av emblem som Anders Behring Breivik brukte. Foto: POLITIET

Grilles om «mandatet» til å drepe

(VG Nett) Da Anders Behring Breivik gjennomførte massakren på Utøya, hadde han et skuldermerke med tittelen «Multicultural Traitor Hunter Permit».

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Tonen mellom koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem og Anders Behring Breivik var spiss, da Elgesem grillet Breivik om hans såkalte mandat til å drepe. Breivik har tidligere sagt at han egentlig ikke har mandat til å drepe det han kaller kategori C forrædere, som han også sier Utøya-ungdommene var.

Følg rettssaken direkte med VG Netts direktestudio.

Elgesem stiller konkrete spørsmål med langt større intensitet enn før pausen

- Kategori C er et indirekte mål. Målet er alltid kategori B og A, sier han.

- Hvem har gitt deg den tillatelsen?, spør Elgesem.

- Det er ikke snakk om en tilllatelse, det er snakk om et mandat som alle revolusjonære gir seg selv når de velger å aksjonere, svarer Breivik.

VGs krimekspert: - Forsøkte å knekke Breivik

Avbrøt hverandre

Før han svarer på enkelte av spørsmålene, er Breivik nølende og blar i noen av papirene han har foran seg i vitneboksen. Han høres tydelig irritert ut, og ber om å få lov til å svare når Elgesem avbryter han.

Bistandsadvokaten stiller også spørsmål om hvor viktig det var å treffe såkalte kategori A forrædere på Utøya, som Breivik mener Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre er.

- Hvor viktig var det for deg å treffe dem?

- Det var veldig viktig, sier han.

- Men så bestemte du deg for å sove lenger..

Breivik avbryter med å si:

- Jeg bestemte meg ikke for å sove lenger. Jeg var utslitt. Jeg hadde ikke klart å gjennomføre aksjonen hvis jeg ikke hadde utsatt det.

- Så du ga det opp, fortsetter Elgesem, og sikter til målet om å drepe Gro Harlem Brundtland?, spør bistandsadvokaten.

- Jeg ga det ikke opp. Jeg visste ikke at hun ikke var der. Så jeg lette etter både henne og Eskil Pedersen, svarer Breivik.

Bistandsadvokat: Ville avsløre Breivik

Regnet med bevæpnede vakter

Elgesem spør om Utøya ble et mål fordi det var lett å komme til, og om det var på grunn av dette han ga opp det han selv kaller mer legitime mål.

Breivik svarer at han mener Utøya er vanskelig å komme til, og at han hadde gjort en antakelse om at det ville være flere bevæpnede vakter på Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjons sommerleir.

På spørsmål om hva han baserer disse antakelsene på, svarer Breivik at man kan gjøre slike antakelser ut i fra situasjoner han har sett på TV eller i serier.

- Men nedjustert for norske forhold, sier Breivik.
Det var ingen bevæpnede vakter, eller politifolk i tjeneste hverken på landsiden eller på Utøya da Breivik ankom og startet massakren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder