HAR MINNER: Statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet har mottatt private gaver. Foto: Scanpix

Stoltenberg fikk tepper for 39.000: - De er et godt minne

Tok imot gave fra olje- og gasspartner for Norge

(VG Nett) Jens Stoltenberg tok i mot tepper for 39.000 kroner i sin første statsministerperiode.

  • Ingar Johnsrud
  • Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Teppene er et godt minne fra min første statsministerperiode, sier Jens Stoltenberg til VG Nett.

I dag kunne VG avsløre at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tatt imot gaver fra utelandske politikere til en samlet sum av 55 375 kroner. Blant gavene som er i statsrådens private eie er et teppe hun har fått av den afghanske forsvarsministeren. Verdien på det er 35 000 kroner.

BAKGRUNN:Tok i mot luksusgaver for over 55 000 kroner

En annen luksuriøs gave bærer Arbeiderpartiet-statsråden på sin venstre hånd og har en verdi på 7375 kroner. Det er en armbåndsur av typen Longines Dolce Vita og er gitt av den sveitsiske forsvarsministeren i 2007.

I dagens papirutgave av VG kan du se oversikten over hvilke andre gaver som regjeringsmedlemmer har tatt med seg hjem.

Les også:Støre fikk fem tepper

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har blant annet beholdt fem tepper han har fått av Afghanistans president Hamid Karzai og andre regimetopper. Støre oppgir den samlede summen på teppene til 20.000 kroner.

- Store korrupsjonsproblemer

På Transparancy Internationals (TI) korrupsjonsindeks for i fjor kommer Afghanistan på 179. plass av totalt 180 land. Bare Somalia ses på som mer korrupt.

- Norske politikere burde gå foran som gode eksempler, og ikke ta imot den type gaver. Man kan skille mellom symbolgaver uten verdi og verdifulle gaver. Afghanistan har store korrupsjonsutfordringer, sier Generalsekretær i Transparancy, Guro Slettemark til VG.

GAVEGLAD: Stasminister Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud ankommer utenriksminister Jonas Gahr Støres 50 års fødselsdagsselskap i Oslo forrige uke. Foto: Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg har også tatt kostbare tepper han har fått i gave i privat eie. Våren 2001, første gang han var statsminister, fikk han et teppe av Indias statsminister under et statsbesøk i landet.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journaliter her!

I februar samme år besøkte Aserbajdsjans statsminister Artur Rasizadeh Norge, og hadde med seg et teppe i gave. Teppene ble taksert til henholdsvis 16.000 og 23.000 kroner.

Norges olje- og gasspartner

Aserbajdsjan er en viktig olje- og gasspartner for Norge. Statoil definerer landet som et av kjerneområdene i deres internasjonale virksomhet, og har vært aktive i landet siden 1992.

I fjor feiret de 15-årsjubileet for signeringen av det som ifølge Statoil kalles «Århundrets kontrakt» i landet. Da ble Statoil partner i utbyggingen av det gigantiske ACG-feltet, beregnet til å være 2,5 ganger større enn Statfjord.

I en pressemelding sendt ut i forbindelse med jubileet skrev Statoil at de er landets nest største investor, og har investert omlag 18 milliarder kroner i ACG-feltet og gjennom utbyggingen av verdens nest lengste rørledning, Baku-Tbilisi-Ceyhan-rørledningen.

Regelverket politikerne har vedtatt for norske statsansatte sier at de ikke skal ta imot gaver. Og må de gjøre det, av høflighetsgrunner, må gaven overlates til arbeidsgiver.

Egne gaveregler for politikerne

Men for seg selv har politikerne ordnet andre regler.

I håndbok for politisk ledelse, som kom ut i en ny utgave i mai i år, står det følgende:

«Det følger av tjenestemannsloven § 20 at: «ingen tjenestemann må for seg eller andre motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenestelige handlinger, eller som det ved reglement er forbudt å motta». I henhold til praksis har departementenes politiske ledelse mottatt vanlige erkjentlighetsgaver og gaver som kan utveksles veed for eksempel besøk til eller fra utlandet. For øvrig utvises stor tilbakeholdenhet med hensyn til å motta gaver».

Men etter at VG tok kontakt med Statsministerens kontor om saken varsler nå statsråd Karl Eirik Schøtt-Pedersen at gavereglene skal endres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder