I RETTEN: Anders Behring Breivik møtte pårørende og presse for første gang etter terrorangrepet 22.juli. Foto: Tegnet av: Harald Nygård

I RETTEN: Anders Behring Breivik møtte pårørende og presse for første gang etter terrorangrepet 22.juli. Foto: Tegnet av: Harald Nygård

Slik var Breivik i retten

Ble nektet taletid av dommeren

Smilte lett til publikum

Snakket om saudiarabisk torturmetode

- Ville ikke at han skulle få noen talerstol

OSLO TINGHUS (VG Nett) Anders Behring Breivik rakte opp hånden og ba om å snakke til ofrene. Svaret fra dommeren var kontant: Nei.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg forstår det slik at fornærmede er tilstede i retten for første gang. Får jeg lov til å tale til dem, eller? sa Breivik helt mot slutten av fengslingsmøtet før retten skulle heves.

- Nei, det får du ikke lov til, svarte dommer Torkjell Nesheim kontant.

- Neivel, svarte Breivik og etterkom dommerens ordre.

Anders Behring Breivik ankom sal 828 i en svart dress, hvit skjorte og et gråblått slips. Han hadde kjemmet hår og velfrisert skjegg langs kjeven.

VGTV: VGs kommentator Anders Giæver satt to meter unna Anders Behring Breivik

Kroppslig og utseendemessig så han ikke særlig annerledes ut enn på de bildene han tok av seg selv og la med manifestet.

Breivik reiste seg ikke slik han skulle da dommeren satte rett i fengslingsmøtet. Mens forsvarere og alle tilhørende stod, ble den terrorsiktede 32-åringen sittende.

Tingrettsdommer Torkjell Nesheim ga beskjed om at det ikke var nødvendig at Breivik avga personalia, siden opplysningene var kjent av retten fra tidligere fengslingsmøter.

Da Breivik reiste seg første gang, rettet han på den sorte dressjakken og dro litt i skjorteermene, slik at et par centimeter av mansjetten skulle synes.

Han så mye på pressefolkene og småpratet med Geir Lippestad og sine forsvarere underveis.

VGTV: Dommeren: - Derfor avbrøt jeg Breivik

Lett smil om munnen

Det var ikke tilrop eller lignende i rettssalen, alt forløp i ordnede former, til tross for det enorme presseoppbudet.

Breivik var tilsynelatende helt rolig og så seg om i rettssalen med jevne mellomrom. Han plukket seg en del i ansiktet underveis og satt med ryggen helt inntil stolryggen.

VG Netts reporter Marianne Vikås sier at han så utover pressen med et smilende drag om ansiktet.

- Han har ikke forandret seg så mye i forhold til bildene han sendte ut sammen med manifestet. Han blunket mye med øynene, sier Vikås.

- Han kom inn i retten 10 minutter på overtid, kledd i dress og slips. Han så utover publikum, blant annet der ofrene sitter. Han smilte forsiktig, det samme smilet som vi har sett tidligere i bilen på vei til retten. Hans forsvarer har fortalt at det er en reaksjon han har når han er nervøs. Han sitter i retten omringet av fire uniformerte politimenn, sier VGs krimjournalist Dennis Ravndal, som var til stede i rettssalen.

- Jeg er en militær kommandør

Det første Breivik sa da han fikk ordet var å påpeke at han ikke hadde fått anledning til å presentere seg. Da gjentok han frasen han har sagt i tidligere rettsmøter:

- Jeg er en militær kommandør og knight justicar i en verdensomspennende organisasjon sa han.

Han begjærte seg selv løslatt, og ga beskjed om at han ikke anerkjente retten siden dommeren blir lønnet av den norske stat, som igjen er sterkt knyttet til Arbeiderpartiet. Breivik ba istedet om å bli fremstilt for en militærdomstol.

- Du har fått mandat fra dem som støtter multikulturalismen. Det er en hatideologi som støtter dekonstruksjonen av det norske samfunnet, sa Breivik, og ble der stoppet av Nesheim:

Saken fortsetter under bildet

FORSVARET: Forsvarer Geir Lippestad og Vibeke Hein i Oslo tingrett før retten ble satt. Foto: Scanpix


Bedt om å sette seg

Nesheim avbrøt Breivik etter svært kort tid.

- Jeg erkjenner handlingene, men ikke skyld.

Nesheim fulgte opp med å spørre om Breivik begjærer seg løslatt.

- Jeg aksepterer ikke fengslingen, svarte Breivik, og bekreftet at han begjærer seg løslatt.

Breiviks advokat, Geir Lippestad, stilte senere spørsmål til sin klient om hvordan han opplever isolasjonen.

- Jeg har ikke store problemer med det. Det var problemer i begynnelsen, med tanke på å tilpasse seg en veldig passiv tilværelse fra det å være veldig aktiv, før han ble bedt om å sette seg ned av dommeren.

Brevik fortsatte med å si at isolasjon er en irrasjonell form for tortur.

- Skal man først benytte en torturmetode, bør man benytte en som er rettet mot kommunikasjonsuthenting. Saudi-Arabia har en veldig god metode, sa Breivik.

Breivik snakket hele tiden med avbalansert stemme. Han ordla seg på en måte som gjorde det tydelig at han er oppvokst på Oslos vestkant.

- Han har en oppfatning av rettssystem som ligger helt utenfor det vi er kjent med. Både at man torturer og henretter folk, akkurat hvordan det er i Saudi-Arabia skal ikke jeg si for sikkert, men han tenker på et helt annet rettssystem enn det vi er vant til, sier forsvarer Geir Lippestad til VG Nett.

- Ønsker han et slikt rettssystem?

- Ja. Det høres rart ut, siden han nyter godt av det systemet vi har her, men sånn tenker han.

- Synes Breivik at han burde bli behandlet strengere?

- Den er vanskelig å gi noen logisk begrunnelse, men han har nok hatt en oppfatning av at man enten blir skutt eller torturert når man har gjort noe slikt som han har gjort.

Advokat Lippestad ba om at Breivik måtte fengsles i kun åtte uker, og mener det er stor fare for at Breivik kan få isolasjonskader.

Saken fortsetter under bildet

PÅ VEI: Anders Behring Breivik ble kjørt til fengslingsmøtet i en hvit kassebil. Foto: Gøran Bohlin

Ble nektet av dommeren

På en pressekonferanse etter fengslingsmøtet ga tingrettsdommer Torkjell Nesheim følgende begrunnelse på hvorfor han stanset Breivik.

- Jeg ville høre det som var sentralt for fengslingen, dette er ikke en hovedforklaring der han skal forklare sitt handlingsmønster. Det skal vurderes om han fortsatt skal fengsles, jeg ville ikke at han skulle få en talerstol, sa Nesheim.

Da Geir Lippestad var i VGTVs livestudio like etter rettsmøtet, fikk han følgende spørsmål:

- Hvordan synes du din klient oppførte seg i retten i dag?

- Han er nokså lik som han har vært hele tiden så det er ikke mye endringer, sier Geir Lippestad til VG Nett

Magnus Håkonsen fra Oppland AUF fikk med seg fengslingsmøtet på TV i en annen sal.

- Det var en god opplevelse. Selvfølgelig er det vanskelig å høre noen som har vært centimeter unna å ta livet ditt, men det er godt å se at han blir passet på og ikke får gjøre oss noe vondt lenger. Han virket rolig og bestemt, men til en viss grad respektfullt siden han ikke oppførte seg agerende. Han var veldig rolig.

VGTV: Her kommer Brevik til Oslo tingrett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder