BEVÆPNET: Bevæpnet politi gikk manngard på Utøya dagen etter terrorangrepene. Nå skal Politiets Fellesforbund vurdere om politiet bør ha våpen permanent. Foto: Jørgen Braastad, VG

BEVÆPNET: Bevæpnet politi gikk manngard på Utøya dagen etter terrorangrepene. Nå skal Politiets Fellesforbund vurdere om politiet bør ha våpen permanent. Foto: Jørgen Braastad, VG

Første patrulje i Utvika var tungt bevæpnet

Utvalg skal vurdere om politiet bør ha våpen permanent

Den første politipatruljen som kom fram til Utvika klokka 17.52, var tungt bevæpnet, bekrefter politiet. Likevel ventet patruljen på beredskapstroppen fra Oslo framfor å gripe inn på Utøya selv.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Politipatruljen som kom fram til ferjeleiet, var bevæpnet med maskinpistoltypen MP5, bekrefter Nordre Buskerud politidistrikt overfor Aftenposten.

Tohåndsvåpenet er langt mer treffsikkert enn de vanlige pistolene politiet er utstyrt med.

Det har tidligere vært kjent at den første politipatruljen som ankom Utvika klokka 17.52, ble satt til å observere trafikken. Samtidig hjalp politifolkene overlevende som kom til land, i påvente av beredskapstroppen som var på vei fra Oslo.

LES OGSÅ: Breivik har vært ulovlig isolert i to uker

Dette står i kontrast til politiets egen «skyting pågår»-instruks. Den gjør det klart at første politipatrulje skal gå direkte inn ved situasjoner som den på Utøya der en mann skjøt mot sivile personer.

I Nordre Buskerud politidistrikt er politibilene utstyrt med våpenskrin med pistol og MP5. Beslutningen om at alle biler skal være utstyrt med både enhånds- og tohåndsvåpen er relativt ny, sier Rustad.

Kunne ikke vært raskere

Den såkalte Delta-styrken ankom 18.09, men sier stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt mener politiet ikke kunne vært raskere på plass. Han sier til VG at det var aktuelt å sende de første betjentene til Utøya.

LES OGSÅ: Terroren endrer statsbudsjettet

- Ja, det var aktuelt. Planen var at de skulle delta i aksjonen dersom Delta ikke hadde nådd fram når innsatsen skulle startes fra Storøya. De to betjentene ble først sendt til en observasjonspost, de forsøkte å skaffe båt, tok imot skadde og kom over til Utøya på et senere tidspunkt, sier han.

Rustad mener det ikke ville vært mulig å få stanset skytingen gjennom det som skal ha kommet fram i oppringningen Anders Behring Breivik gjorde allerede klokka 17.59. Breivik ba da om å bli satt over til Delta-styrken for å overgi seg. Det ble han ikke. Først 28 minutter senere ble han pågrepet.

LES OGSÅ: Politiet nekter innsyn i dokumenter

Lydloggen fra Nordre Buskerud politidistrikt ble ifølge Magne Rustad oversendt politiet i Oslo mandag ettermiddag.

Lang responstid

Ifølge Politidirektoratets egne undersøkelser om responstid tar det i gjennomsnitt 9-10 minutter fra politiet får en nødmelding, til første patrulje er på stedet. Denne responstiden er relativt uavhengig av befolkningstetthet, geografi og distriktsorganisering, heter det i en rapport fra 2008.

Målingene er basert på undersøkelser i fem politidistrikter, blant annet Søndre Buskerud og Oslo. Nordre Buskerud politidistrikt er ikke med.

Til Utøya tok det politiet 26 minutter.

- Responstiden for politiets utrykning i et så stort distrikt som Nordre Buskerud kan ikke sammenlignes med den i andre, mindre politidistrikter, sier Magne Rustad til Aftenposten. Han viser til at distriktet er 26 mil i utstrekning.

- I området rundt Hønefoss kan politiet være på plass på ganske få minutter, mens det i vidstrakte områder som Hallingdal kan ta lang tid. Der er det reservetjeneste med hjemmevakt som må tilkalles hvis det ikke er en patrulje i nærheten. Det er ulike forhold og vanskelig å sammenligne, sier stabssjefen.

Utreder om politiet bør være bevæpnet

Et utvalg i Politiets Fellesforbund skal i høst legge fram en utredning om hvorvidt norsk politi bør være permanent bevæpnet

Spørsmålet blir trolig en hovedsak på landsmøtet til Politiets Fellesforbund i november, skriver Klassekampen.

VGTV: Politiet snudde på Utvika-camping

Det gjennomføres også en medlemsundersøkelse om hva politifolk mener om permanent bevæpning. Resultatet er ikke klart ennå.

- Men jeg vil advare mot å endre politikk på dette og andre viktige områder på grunnlag av hva som skjedde 22. juli. dette er prinsipielle spørsmål som trenger prinsipielle svar, sier forbundsleder Arne Johannessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder