ORIENTERTE OM ASKETRØBBELET: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og representanter for luftfart- og helsemyndighetene orienterte om asketrøbbelet som har rammet Norge på flere måter fredag. Foto: Scanpix

- Stenger Værnes igjen, men utvider luftrommet i nord

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Myndighetene stenger Værnes igjen i ettermiddag, men har en gladmelding til flypassasjerer i nord.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Avinor-sjef Sverre Quale hadde akkurat fått prognosene fra sine internasjonale samarbeidspartnere da han orienterte pressen i regjeringskvartalet fredag ettermiddag. Det er dystert for folk som skal fly fra Trondheim, men godt nytt for folk i nord.

- Slik prognosene er nå, og dette er en 16-timersprognose, må vi nok stenge luftrommet over Værnes igjen seinere i dag. Til gjengjeld kan vi trolig åpne større deler av luftrommet over Troms, sa han, men understreket at ingen endelig avgjørelse er tatt ennå.

ASKEFAST?Finn alternativ transport på haikesentralen!

Dette ble kort tid etterpå bekreftet av områdesjef i Avinor, Petter Duestad. Under et møte mellom norske og internasjonale luftfartsmyndigheter og meteorologer ble det vedtatt å stenge Værnes klokken 15, og åpne Tromsø lufthavn. Det betyr at luftrommet mellom Namsos og Tromsø nå er åpent, og dette inkluderer følgende flyplasser:

Namsos, Rørvik (Ryum), Brønnøysund (Brønnøy), Mosjøen (Kjærstad), Sandnessjøen (Stokka), Mo i Rana (Røssvold), Bodø, Røst, Værøy, Leknes, Svolvær (Helle), Stokmarknes (Skagen), Andøya (Andenes), Harstad-Narvik (Evenes), Narvik (Framnes), Bardufoss og Tromsø (Langnes), samt helikoptertrafikk til/fra Heidrun.

Som tidligere i dag, betyr ikke dette at man iverksetter ordinær rutetrafikk. Ambulanseflygninger vil ha førsteprioritet, mens et utvalg ruteflygninger vil bli gjennomført. Folk må selv ta kontakt med sine flyselskaper for å finne ut om flyet deres går.

I Sør-Norge er situasjonen foreløpig uendret. Prognosene tilsier ikke noen snarlig åpning av flyplassene andre steder i landet. Det kan fort gå både én og to dager før det er aktivitet her igjen - minst.

- Usikkerheten ligger der, sa Quale på pressekonferansen.

Klokken 20 i kveld vil det bli gjort en ny vurdering.

Artikkelen fortsetter under bildet...

BOM STOPP: Den enorme askeskyen etter vulkanutbruddet på Island satte alle fly på bakken i Norge torsdag - og fremdeles er mesteparten av flytrafikken lammet. Foto: Foto:

Asketrøbbel

I Norge ble luftrommet mellom Værnes i Trondheim og Stokmarknes i Nordland midlertidig åpnet klokken 9 i morges, men dette gjelder bare frem til klokken 15 for Trondheim og 21 i kveld for flyplassene lenger nord. Meteorologene har allerede antydet at luftrommet over Trondheim vil bli stengt igjen når perioden er over, fordi luftstrømmen som fører med seg asken er på vei mot Trøndelag.

PROTOKOLL:Hvordan rammes du av asketrøbbelet?

Regjeringen innkalte i ettermiddag til pressekonferanse i forbindelse med askeskyen som har lammet flytrafikken i store deler av Europa. Fredag presenterte den europeiske sikkerhetsmyndigheten Eurocontrol tall som viser at flytrafikken innenfor verdensdelen fredag er redusert med 60 prosent.

Med helgen for døren, la ikke samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa skjul på at det kan bli trangt om plassen på norske veier. Hun ba innstendig alle som nå tar bilen fatt for å komme seg fra a til b i helgen, om å ta det rolig.

ALT HÅP IKKE UTE:Slik kommer du frem uten fly

- Dette må for all del ikke føre til ulykker på veiene. Jeg ber dere - vær oppmerksom, hold fartsgrenser, ta pauser om dere blir trøtte. Det er en ekstra påminnelse, sa hun.

Særlig må bilister være observante på utrykningskjøretøy. Med redningshelikoptre og luftambulanser satt på bakken over største delen av landet, er en effektiv ambulansetransport ekstra viktig nå.

- Se dere over skulderen, følg med om det kommer et utrykningskjøretøy. Det er ekstra viktig i disse dager, sier hun.

HELTEPILOT TIL VG Nett:- Asken er veldig, veldig farlig

- Ikke helseskadelig ennå

Verdens Helseorganisasjon (WHO) gikk fredag ut og anbefalte europeere i områder hvor asken regner ned å holde seg innendørs. Myndighetene på Island ba etter nok et utbrudd fra vulkanen Eyjafjallajökull sent i går kveld folk om å bruke munnbind, vernebriller og beskyttende klær. Men norske helemyndigheter fastholder likevel at man ikke anser asken som helseskadelig - i alle fall ikke ennå.

Artikkelen fortsetter under bildet...

BULDRENDE: Slik så det ut over vulkanen Eyjafjallajökull torsdag, Det er her asken spys ut fra. Foto: Ólafur Eggertsson Foto:

- Dette er en situasjon som for de aller fleste av oss er ufarlig. Folkehelseinstituttet følger kontinuerlig med på hvilke konsekvenser situasjonen kan få for folkehelsen, og Norsk institutt for luftforurensing vurderer fortløpende luftforurensingen. Helserisikoen i Norge vurderes nå som liten. Det er foreløpig ikke aktuelt å be om spesielle forholdsregler, for konsentrasjonen av partikler i luften er forholdsvis lav. Det kan selvfølgelig bli aktuelt å gi råd, men det får vi komme tilbake til, sa helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

DINE RETTIGHETER:Dette har askefaste krav på

Dersom dette blir aktuelt, vil det trolig først og fremst berøre hjerte- og lungesyke, orienterte helsemyndighetene.

VG Nett har fått en rekke henvendelser fra hele landet fra folk som har observert det de mener er aske fra vulkanen i sine nærområder.

Tidligere fredag opplyste Meteorologisk Institutt overfor VG Nett at luftstrømmene som fører med seg vulkanasken trolig kommer til å ligge over store deler av Sør-Norge hele helgen.

- Slik langtidsvarselet ser ut nå, er det vel først mandag at vi slipper unna asken. Men dette endrer seg hele tiden, sier vakthvende meteorolog Arild Menzoni til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder