LEGALISERINGSDEBATT: Thorvald Stoltenberg sitter i en internasjonal kommisjon som har foreslått å legalisere cannabis. Eric Johanssen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (t.h.) mener suksessoppskriften mot narkotikamisbruk ligger i Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix/AFP/Espen Sjølingstad Hoen

Rusmisbrukerforeninger: Norge, se til Sverige!

Mener oppskriften mot dop ligger hos söta bror

(VG Nett) I Sverige er narkotikamisbruket blant Europas laveste - uten at de har legalisert cannabis.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
FNs rapport om Sveriges narkopolitikkGlobal commission on drug policy

Torsdag la blant andre tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg og tidligere FN-sjef Kofi Annan frem en rapport, som blant annet inneholder forslag om legalisering av cannabis som et tiltak i kampen mot narkotika.

- Jeg blir helt oppgitt over at flere fremtredende verdenspolitikere tror økt tilgjengelighet skal begrense misbruket, samtidig som vi vet så mye om skadevirkningene av cannabismisbruk, sier Eric Johanssen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) til VG Nett.

Han peker på eksempelet Sverige, som har en streng narkotikapolitikk - og som utmerker seg i Europa ved å ha lavere misbruk enn andre land.

- Sverige har satset massivt på å bekjempe narkotikaproblemet, og ser resultat av det. De har få narkotikarelaterte dødsfall og lav nyrekruttering. Blant annet skyldes det strengere straffeutmålinger, og ikke minst et bedre oppfølgingstilbud til førstegangspågrepne, sier Johanssen.

VGTV: Rusmisbruker: - Jo mer forbudt stoff er, jo kulere er det

En rapport om Sveriges narkotikapolitikk, utgitt av FN i 2007, viser at syv prosent svenske ungdommer i alderen 15-16 år har prøvd cannabis. I Europa er gjennomsnittstallet 21 prosent, i Norge ni.

Samtidig viser statistikken i den samme rapporten at Sverige har en lavere økning av kokain- og amfetaminbruk. Det betyr at Sverige utmerker seg i Europa ved å ha betydelig lavere forbruk enn land de kan sammenligne seg med, som Norge.

Les hele rapporten «Swedens successful drug policy» her!

- Bred enighet om at narkotikaproduksjon, handel og bruk ikke tolereres sender en klar melding til ungdom, peker han på.

LES OGSÅ: Norge på overdosetoppen

- Tvangsbehandling

Knut Reinås i Forbundet Mot Rusgift deler langt på vei RIOs oppfordring om å se på Sveriges narkotikapolitikk.

- Sveriges politi har intensivert jakten på brukerne på gata, slik at interessen for å omsette blir mindre. I tillegg har de en mer utstrakt bruk av tvangsbehandling av narkomane. Dette mener vi er bedre metoder enn å legalisere cannabis i håp om å redusere misbruket, sier Reinås til VG Nett.

Professor Ted Goldberg ved Högskolan i Jävle sier det tilstanden i Sverige er oppskrytt.

DISKUTÉR HER: Hva mener du? Bør cannabis legaliseres?

Saken fortsetter under bildet...

UT MOT KRIGEN: I regi av USA har «Krigen mot narkotika» blitt et etablert begrep for å bekjempe narkotikabruk i hele verden. En kommisjon med nåværende og tidligere samfunnstopper mener krigen har vært totalt feilslått. Her fra venstre: Richard Branson (Virgin-sjef), Ruth Dreifuss (Eks-president i Sveits), Fernando Henrique Cardose (eks-president i Brasil) og Cesar Gaviria (eks-president i Colombia). Foto: AFP


- Vi har en veldig prinsipiell og streng narkotikapolitikk. Det viktigste i svensk narkotikapolitikk er å sende ut et tydelig signal, sier Ted Goldberg.

Han sier inntrykket av Sverige som et land med lav rekruttering er feil.

- Det er helt riktig at vi har lav rekruttering ved 16-årsalderen. Men så snart ungdommene runder 18 og 20 år, så jevner det seg ut, og Sverige havner midt på treet av de europeiske landene i rekruttering, sier Ted Goldberg til VG Nett.

Goldberg mener norsk narkotikapolitikk er i bedring.

- Mitt inntrykk av den norske narkotikapolitikken er at den er ganske lik den svenske, men at den norske ser ut til å lette og bli mer liberal raskere enn politikken som føres i Sverige, sier Goldberg.

- Må forebygge bedre

Eric Johanssen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon mener det å forebygge narkotikamisbruk og å bygge ut behandlingstilbudet til rusavhengige er bedre grep mot samfunnsproblemet.

- For å klare dette må kommuner og statlige institusjoner få mer penger, øremerkede midler og kompetanse.

BAKGRUNN: Kontroversielt narkotikaforslag

LES HELE RAPPORTEN FRA GLOBAL COMMISSION ON DRUG POLICY HER!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder