Somaliere uten oppholdstillatelse må ut av Norge

Personer fra Sør-Somalia som ikke har fått asyl i Norge har til nå fått bli her i landet, selv om de ikke har fått lovlig opphold. Det blir det nå slutt på etter at Utlendingsnemnda har sett på saken.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Utlendingsnemndas stornemnd, det øverste organet i norsk utlendingsforvaltning, har bestemt at personer fra Sør-Somalia som tidligere var omfattet av suspensjonen av utreiseplikten, nå plikter å forlate landet.

Sikkerhetssituasjonen i Sør-Somalia, inkludert hovedstaden Mogadishu, gir ikke lenger grunnlag for flyktningstatus i seg selv, mener nemnda.

Kan sendes ut med makt

Beslutningen om å oppheve suspensjonen av utreiseplikten, som ble innført for hele Somalia i november 2006 av frykt for en regional storkonflikt på Afrikas Horn, betyr at sør-somaliere nå plikter å forlate Norge. Det betyr også at politiet kan iverksette returer til Sør-Somalia.

Om lag 3.000 somaliere kan bli berørt av vedtaket, ifølge NRK.

Direktør Terje Sjeggestad i UNE sier at de er klar over at FNs høykommissær for flyktninger ikke anbefaler retur til Sør-Somalia, men peker på at dette er et fem år gammelt vedtak.

- Man har selvfølgelig hørt på FN og FNs vurderinger inngår i saksgrunnlaget, men FNs synspunkter er fra 2005 og av generell karakter, sier Sjeggestad til NRK.

Reagerer sterkt

Han avviser at vedtaket skyldes politisk press.

- Utlendingsnemnda tar ikke «signaler,» som det ofte kalles, fra politisk hold, utover det gjeldende regelverk gir anvisning på, sier UNE-direktøren.

Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, reagerer sterkt på UNEs avgjørelse. Det er helt uforsvarlig å sende somalierne tilbake til det krigsrammede området, mener organisasjonen.

- Situasjonen er preget av høyt voldsnivå. Den humanitære situasjonen er prekær og man risikerer å bli drept ved retur, sier fungerende generalsekretær Sylo Taraku i NOAS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder