21-åring pågrepet etter hatvideo

Innrømmer å ha lagt ut videoen

(VG Nett) En 21 år gammel mann er pågrepet for publisering av hatvideoen som PST mener oppforderer til terrorhandlinger i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mannen ble pågrepet mens han var hjemme i Skien av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som fikk bistand fra Telemark politidistrikt.

Det skjedde omtrent samtidig som Justisdepartmementet sendte ut pressemelding om Janne Kristiansens avgang, rundt 23-tiden onsdag 18. januar.

- Ikke straffbart

YouTube-videoen, som er på litt over fire minutter, viser blant annet bilder av kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg under et besøk hos norske soldater i Afghanistan.

- Min klient erkjenner at det er han som har lagt ut videoen, men mener innholdet ikke er straffbart. Oslo-politiet konkluderte på det samme tidligere denne uken, sier forsvarer John Christian Elden, og viser til uttalelsene fra politioverbetjent Snorre Haugan.

- Det ser ut som det foregår en profesjonskamp mellom PST og politiet i Oslo, hvor PST har mindre sans for åpenhet og demokrati, legger Elden til.

Ifølge forsvareren har ikke hans klient noen rolle i forbindelse med demonstrasjonen som er planlagt utenfor Stortinget kl. 14 i dag.

- Min klient bor i Skien og hadde ingen planer om å delta. Så vidt jeg kjenner til er det ingen kobling mellom videoen og demonstrasjonen, sier John Christian Elden.

Mannen er norsk statsborger og født på sykehuset i Telemark. Familien kommer opprinnelig fra Sør-Amerika.

- Han har aldri tidligere gjort noe galt, så vidt jeg kjenner til, sier Elden.

Siktet for oppfordring til terror

21-åringen er foreløpig siktet for å overtredelse av paragraf 99, trusler mot myndighetspersoner og paragraf 147c, oppfordring til terror. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling kl. 13 i Skien tingrett.

- Blir det flere pågripelser?

- Vi kan ikke svare på dette nå, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST til VG Nett.

- Er han del av et miljø eller en gruppering?

- Det vil jeg avstå fra å kommentere nå, sier Hugubakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder