SEMINAR: Nyinnsatt sjef for Telemark bataljon, Lars Lervik detlok på et etikk-kurs for norske soldater i militærleiren på Rena torsdag. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG

Avviser nazi-koblinger i Telemark bataljon

Flere Afghanistan-offiserer har sendt bekymringsmeldinger

(VG Nett) Sjefen for Telemark bataljon avviser at avdelingens omfattende bruk av norrøne symboler kan knyttes opp mot nynazistiske holdninger.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Likevel har flere av Forsvarets feltprester og offiserer reagert så sterkt på det de mener er utviklingen av en usunn subkultur i Telemark bataljon, at de i vår varslet feltprost i Forsvaret, Alf Petter Hagesæther.

VG Nett vet at også flere andre offiserer skal ha sendt bekymringsmeldinger om en utstrakt bruk av symboler og navn med norrøn tilknytning i deler av Telemark bataljon. Flere skal også ha varslet forsvarsledelsen om det de overfor VG omtaler som «svært usunne holdninger».

- Drar linjene til nazismen

Flere har tatt opp bruken av kampropet «Til Valhall» - som er mottoet til Mekanisert infanterikompani 4, en avdeling i Telemark bataljon.

Vet du noe om dette?Kontakt VG Netts journalister her!

- Jeg har snakket konkret om dette i Telemark bataljon. Når en har en militær kultur, så vil det alltid være utvekster. Jeg er bekymret for slike uttrykk og hva de representerer, sier Hagesæther.

Debatt:Hva synes du om at norske Afghanistan-soldater sammenligner å krige med å ha sex?Diskutér her

I norrøn mytologi er Valhall dødsguden Odins festhall i borgen Åsgård. Når krigere dør på slagmarken, blir de fraktet til Valhall av valkyrjer. I Valhall er det nok av mat og mjød, og vikingene bedriver dagen der med å sloss og drepe, før de våkner opp igjen levende dagen etter.

(Saken fortsetter under bildet)

UKULTUR: Feltprest Alf Petter Hagesæther er varslet av flere feltprester og offiserer, som reagerer mot det de kaller en usunn subkultur blant norske Afghanistan-soldater. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG

- Jeg har luftet disse tankene med flere, og de som har levd en stund, drar linjene til nazismen og Quisling-styrets bruk av slike symboler, sier Hagesæther.

- Tror du det ligger nazistiske sympatier bak?

- Nei, det har jeg ingen formening om. Poenget er at de bruker symboler som kan dra linjene til nazismen. Jeg tror ikke det er bevisst. Men jeg har heller ikke fått noen forklaring på hvorfor de bruker disse symbolene, sier han.

Avviser

Nyinnsatt sjef for Telemark bataljon, Lars Lervik, avviser at det ligger nazistiske holdninger bak bruken av de norrøne symbolene.

Facebook:Norge i krig

- Nei, da hadde vi ikke vært på bekymringsnivået. Hvis vi hadde ment at vi hadde slike holdninger, ville vi tatt affære, sier Lervik til VG Nett.

- Men forstår du at folk utenfor kan få assosiasjoner til nazistiske holdninger?

- Jeg skjønner det, og dette går litt på hvilken holdning man har til rollen som soldat. Symbolene vi bruker, må reflektere hvem vi er og ønsker å være. Vi er statens maktapparat og må forholde oss til det, sier Lervik.

(Saken fortsetter under bildet)

KAMPKLAR: Major Kristian Simonsen i Meymaneh er kompanisjef for MEK 4 i Afghanistan. Dette bildet er tatt 2. juli, dagen etter at bårene med de falne norske soldatene ble fraktet hjem til Norge. Foto: Roar Dalmo Moltubak

Også flere andre kilder VG Nett har vært i kontakt med, avviser at det finnes miljøer i Telemark bataljon som har nynazistiske holdninger.

- Som enkeltstående hendelser er verken kampropene eller de norrøne symbolene avdelingen har brukt i Afghanistan noe å reagere på. Men summen av disse, sammen med holdningen avdelingen har vist i forhold til det å være i strid, gjør dette bekymringsfullt. Dette dreier seg om et holdnings- og ledelsesproblem, sier flere erfarne Afghanistan-offiserer til VG Nett.

Betenkt over Valhall-begrepet

Forsvaret har lang tradisjon for å bruke norrøne navn på bygg og materiell. Forsvarets etterretningstjeneste har Odins ravner Hugin og Munin som symbol, og Telemark bataljon har selv et vikingskip som emblem.

- Er dette også problematisk?

- Nei. Det som er vanskelig er bruken av referansen til Valhall i minnestunden. Ved å bruke det uttrykket, dras en direkte linje til nazismens bruk av ordet, sier Hagesæther og viser til en episode fra slutten av andre verdenskrig:

- Da en tysk jagerflyger gikk tom for ammunisjon, styrtet han flyet inn i et fiendtlig mål. På vei ned ropte piloten ut på eteren: Vi sees i Valhall. Dette gjør meg betenkt, sier Hagesæther.

Les også:- En hån mot de som ga sitt liv

- Jeg kan ikke påstå at bruken av Valhall i et kamprop bygger på dette. Men jeg er betenkt.

«The Punisher»

- Det er vel kjent at den norrøne kulturen var en krigerkultur hvor det å dø i strid og komme til Valhall var svært ærefullt.

- Er det de samme idealene i en krigerkultur man ser her?

- Det kan se slik ut, og det gjør meg bekymret, sier Hagesæther.

Også Telemark bataljon-avdelingen Mek4s bruk av dødninghodet «The Punisher» gir assosiasjoner til historie det norske forsvaret ikke ønsker å assosiere seg med, mener Hagesæther.

(Saken fortsetter under bildet)

FORBUDT: Til tross for gjentatte forbud fra forsvarsledelsen, fortsetter noen av soldatene fra Telemark bataljon å bruke dette merket, dødninghodet «The Punisher». Merket fikk påskriften «Jokke - we will never forget» etter at Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i januar. Foto: Forsvaret

- Forsvaret står ikke inne for bruken av dette symbolet til uniformen. Symbolet gir assosiasjoner til søramerikanske dødsskvadroner, og det gir uttrykk for hevn. Det representerer holdninger som ikke overenstemmer med Forsvarets verdigrunnlag, sier Hagesæther.

- Kan lede til trakassering

I dagens VG forteller flere soldater fra en av avdelingene i Telemark bataljon at de synes å krige er bedre enn sex. I tillegg sier en høyere offiser i bataljonen at han ikke reflekterer over det å drepe.

- Har det utviklet seg en uheldig subkultur i Mek 4?

- Ut ifra det jeg har fått melding om, så synes det slik for meg. Jeg er skeptisk og bekymret til dette, sier Hagesæther.

- Har dette ført til uønskede hendelser?

- Det kan vi ikke utelukke. Men det kan lede til det, og det er bekymringsfullt. Fiendeforakt kan lede til trakassering, i verste fall krenkelser slik vi så i Abu Ghraib. Det kan også føre til misbruk av militærmakt, brudd på folkeretten og Geneve-konvensjonen, sier Hagesæther.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder