SØRGER: Foreldrene til Djabrail (6), moren Fatima Sulejmaneva og faren Lom-Ali, er i sorg etter at legene på Rikshospitalet slo av respiratoren torsdag ettermiddag. Gutten ble feilbehandlet på Haukeland sykehus og ble torsdag kveld erklært død ved Rikshospitalet. Foto: Helge Mikalsen VG

Foreldrene til avdøde Djabrail (6) vurderer erstatningskrav

Foreldrene til avdøde Djabrail (6) vurderer å fremme erstatningskrav mot legen som feilmedisinerte den lille gutten på Haukeland universitetssykehus.

 • Hibba Sarmadawy
 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg har snakket med foreldrene i dag. De har det helt forferdelig og er i sjokk over å ha mistet sønnen sin, sier familiens advokat Thorsteinn Skansbo til VG.

Seks år gamle Djabrail er død etter å ha ligget i respirator i ti dager på grunn av en sykehustabbe ved Haukeland universitetssjukehu. Foto: Privat NTB scanpix

Han forteller at familien nå vurderer oppreisningserstatning mot legen og eventuelt Haukeland universitetssykehus. Bakgrunnen er at 6-åringen for fire uker siden ble feilmedisinert, noe som førte til at han havnet i respirator.

Torsdag besluttet legene ved Rikshospitalet i Oslo, hvor han ble flyttet til mandag forrige uke, at han skulle kobles ut av respiratoren. Åtte minutter senere ble den lille gutten erklært død.

– Dette er en feil som synes å være så grov at den går utover vanlig uaktsomhet, sier Skansbo.

Bakgrunn: Djabrail (6) i koma etter feilmedisinering

Saken er anmeldt

Skansbo opplyser videre at saken allerede er anmeldt av Haukeland selv og at saken etterforskes av politiet i Bergen. Men nå vurderes også en anmeldelse på vegne av familien.

– Vi har bedt om alle saksdokumenter fra Helsetilsynet og vi har bedt om alle journaler og rutiner fra Haukeland sykehus og vi kommer til å vurdere andre skritt i saken fremover.

Familien kommer også til å sende krav om å få erstattet alle gravferdsutgifter.

Djabrail kommer til å bli sent til foreldrenes hjemland – Tsjetsjenia – for å gravlegges.

– Til tross for at det er her i Norge vi bor, så er det der vår jord er. Vi vi at han skal ligge på familiegravplassen i hjemlandet, sa Djabrails mor til VG torsdag.

Avventer svar fra Helsetilsynet

Politiadvokat ved Vest politidistrikt, Inger-Lise Høyland bekrefter at hendelsen ble anmeldt av sykehuset dagen etter at Djabrail fikk feil sprøyte.

– Vi har derfor opprettet kontakt med Helsetilsynet for det er de som har den nødvendige faglige kompetansen til å vurdere om helsepersonell har handlet i strid med retningslinjene og hvor grov handlingen eventuelt har vært, sier Høyland.

– Nå ligger den som undersøkelsessak hos politiet og vi avventer svar fra Helsetilsynet som vurderer om politiet eventuelt skal iverksette etterforskning med tanke på straffeforfølging, sier Høyland.

Feilbehandlet

Det var 22. august at seksåringen ble feilbehandlet på Haukeland universitetssykehus. Han hadde da vært innlagt siden begynnelsen av august etter å ha hatt symptomer på hjernesvulst i tre-fire måneder. Svulsten var aggressiv, på den høyeste graden av svulsttyper, nivå fire. Det var også spredning av svulsten.

Måten man behandler dette på hos barn, er å først operere bort så mye som mulig, for deretter å finne ut hvilken type svulst dette er. Til slutt får pasienten cellegiftbehandling. Det var her det gikk galt for Djabrail.

Vanligvis får man to former for cellegift i slike tilfeller. Begge settes med sprøyte, en i hjernen og en i blodårene. Legen som behandlet Djabrail tok feil sprøyte og satte den som skulle settes i blodårene i hjernen i stedet. Konsekvensen er hjerneskade.

For å unngå det, ble Djabrail først operert en gang til, for å få fjernet så mye som mulig av medikamentet, som altså var blitt plassert i hjernen. Deretter ble han lagt i respirator, noe som er vanlig prosedyre for å begrense hjerneskaden.

Les også

 1. Sykehusdirektør om de som feilmedisinerte Djabrail (6): – Oppleves dramatisk

  Torsdag døde Djabrail (6), som ble feilmedisinert på Haukeland. Sykehusdirektøren forteller at personellet som var…
 2. Djabrail (6) er død – legene koblet fra respirator

  RIKSHOSPITALET (VG) Feilmedisinerte Djabrail Sulejmanov (6) har i fire uker ligget i respirator.
 3. Djabrail (6) i koma etter feilmedisinering: Legene anbefalte å koble fra respiratoren

  Etter en lang uke på Rikshospitalet, har seksåringen som ble feilmedisinert på Haukeland ennå ikke våknet.
 4. Djabrails foreldre: – Takknemlige for all støtten

  Seks år gamle Djabrail ble feilbehandlet på Haukeland sykehus, og ligger nå i koma.
 5. Djabrail (6) flyttes til Oslo universitetssykehus etter feilmedisinering

  Djabrail (6), som ble kreftbehandlet på Haukeland universitetssykehus, flyttes nå til Rikshospitalet i Oslo etter ønske…

Flere artikler

 1. Djabrail (6) er død – legene koblet fra respirator

 2. Helsetilsynet anbefaler politiet å etterforske Djabrail-saken

 3. Djabrail (6) døde etter feilmedisinering. Haukeland sykehus får massiv kritikk

 4. Djabrails mor: – Bare vonde minner igjen i Bergen

 5. Djabrails foreldre: – Takknemlige for all støtten

Fra andre aviser

 1. Helsetilsynet ber politiet om å etterforske Djabrail-saken

  Aftenposten
 2. Haukeland får sterk kritikk etter at Djabail (6) døde

  Aftenposten
 3. Familien til Djabrail har reist til Tsjetsjenia for å begrave sønnen

  Bergens Tidende
 4. Djabrails familie varsler erstatningskrav mot sykehuset

  Bergens Tidende
 5. Haukeland ville koble Djabrail fra respiratoren

  Aftenposten
 6. Seksåring død etter feilbehandling ved Haukeland

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder