SØRGER: Foreldrene til Djabrail (6), moren Fatima Sulejmaneva og faren Lom-Ali, er i sorg etter at legene på Rikshospitalet slo av respiratoren torsdag ettermiddag. Gutten ble feilbehandlet på Haukeland sykehus og ble torsdag kveld erklært død ved Rikshospitalet. Foto: Helge Mikalsen VG

Foreldrene til avdøde Djabrail (6) vurderer erstatningskrav

Foreldrene til avdøde Djabrail (6) vurderer å fremme erstatningskrav mot legen som feilmedisinerte den lille gutten på Haukeland universitetssykehus.

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg har snakket med foreldrene i dag. De har det helt forferdelig og er i sjokk over å ha mistet sønnen sin, sier familiens advokat Thorsteinn Skansbo til VG.

Seks år gamle Djabrail er død etter å ha ligget i respirator i ti dager på grunn av en sykehustabbe ved Haukeland universitetssjukehu. Foto: Privat NTB scanpix

Han forteller at familien nå vurderer oppreisningserstatning mot legen og eventuelt Haukeland universitetssykehus. Bakgrunnen er at 6-åringen for fire uker siden ble feilmedisinert, noe som førte til at han havnet i respirator.

Torsdag besluttet legene ved Rikshospitalet i Oslo, hvor han ble flyttet til mandag forrige uke, at han skulle kobles ut av respiratoren. Åtte minutter senere ble den lille gutten erklært død.

– Dette er en feil som synes å være så grov at den går utover vanlig uaktsomhet, sier Skansbo.

Bakgrunn: Djabrail (6) i koma etter feilmedisinering

Saken er anmeldt

Skansbo opplyser videre at saken allerede er anmeldt av Haukeland selv og at saken etterforskes av politiet i Bergen. Men nå vurderes også en anmeldelse på vegne av familien.

– Vi har bedt om alle saksdokumenter fra Helsetilsynet og vi har bedt om alle journaler og rutiner fra Haukeland sykehus og vi kommer til å vurdere andre skritt i saken fremover.

Familien kommer også til å sende krav om å få erstattet alle gravferdsutgifter.

Djabrail kommer til å bli sent til foreldrenes hjemland – Tsjetsjenia – for å gravlegges.

– Til tross for at det er her i Norge vi bor, så er det der vår jord er. Vi vi at han skal ligge på familiegravplassen i hjemlandet, sa Djabrails mor til VG torsdag.

Avventer svar fra Helsetilsynet

Politiadvokat ved Vest politidistrikt, Inger-Lise Høyland bekrefter at hendelsen ble anmeldt av sykehuset dagen etter at Djabrail fikk feil sprøyte.

– Vi har derfor opprettet kontakt med Helsetilsynet for det er de som har den nødvendige faglige kompetansen til å vurdere om helsepersonell har handlet i strid med retningslinjene og hvor grov handlingen eventuelt har vært, sier Høyland.

– Nå ligger den som undersøkelsessak hos politiet og vi avventer svar fra Helsetilsynet som vurderer om politiet eventuelt skal iverksette etterforskning med tanke på straffeforfølging, sier Høyland.

Feilbehandlet

Det var 22. august at seksåringen ble feilbehandlet på Haukeland universitetssykehus. Han hadde da vært innlagt siden begynnelsen av august etter å ha hatt symptomer på hjernesvulst i tre-fire måneder. Svulsten var aggressiv, på den høyeste graden av svulsttyper, nivå fire. Det var også spredning av svulsten.

Måten man behandler dette på hos barn, er å først operere bort så mye som mulig, for deretter å finne ut hvilken type svulst dette er. Til slutt får pasienten cellegiftbehandling. Det var her det gikk galt for Djabrail.

Vanligvis får man to former for cellegift i slike tilfeller. Begge settes med sprøyte, en i hjernen og en i blodårene. Legen som behandlet Djabrail tok feil sprøyte og satte den som skulle settes i blodårene i hjernen i stedet. Konsekvensen er hjerneskade.

For å unngå det, ble Djabrail først operert en gang til, for å få fjernet så mye som mulig av medikamentet, som altså var blitt plassert i hjernen. Deretter ble han lagt i respirator, noe som er vanlig prosedyre for å begrense hjerneskaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder