ENGASJERER MANGE: Ifølge arrangøren møte flere tusen opp under demonstrasjonen mot pelsdyrnæringen og mot bruk av pels i Oslo lørdag. Toget gikk fra Youngstorget til Stortinget. Det ble også arrangert demonstrasjoner i flere andre byer. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Flere tusen i pelsprotest i Oslo

I en lang rekke byer arrangeres det lørdag kveld fakkeltog mot pelsdyrhold. I Oslo møtte flere tusen opp, ifølge arrangøren.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I Oslo gikk toget fra Youngstorget til Stortinget, hvor det ble holdt appeller. Flere tusen hadde møtt opp før togstart ved 17-tiden lørdag.

– De siste tallene vi har fått opplyst, er 4.200. Fra andre byer rapporteres det om flere hundre, sier leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen til TV 2.

Blant slagordene på plakatene var «Ikke flere tomme ord, vi krever tomme bur». En av dem som deltok i markeringen i hovedstaden, var tegneserieskaper Lise Myhre. I en kronikk i VG skriver hun hvorfor.

Les kronikken: Derfor demonstrerer jeg – igjen!

«Utover å bli holdt i live i noen måneder, imøtekommes ikke ett eneste av dette ville dyrest iboende behov», skriver hun om reven som blir holdt i bur for å bli flådd og festet til en vinterjakke.

KLAR BESKJED: NOAH krever å få en slutt på pelsdyrnæringa. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

NOAH – for dyrs rettigheter står bak demonstrasjonene, og kravet er at pelsdyrnæringen legges ned.

Kan miste støtten

Organisasjonen er en blant flere som kommer til å miste statsstøtten, dersom regjeringens budsjettforslag går gjennom. Samtidig er det forslag om tilskudd til pelsdyrnæringen, 2 millioner kroner øremerket dyrevelferd.

– Det er en skandaløs prioritering. Landbruksministeren forsøker å kneble pelsdebatten samtidig som han gir 2 millioner kroner til pelsnæringen for at de skal pusse fasaden, sa Martinsen da budsjettet ble lagt fram.

FLERE TUSEN: Ifølge NOAH møtte 4500 demonstranter opp i Oslo, her på Youngstorget. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Frivillige organisasjoner bør drives selvstendig og ikke være avhengig av støtte fra staten, sa regjeringen i sitt budsjettforslag.

– Endringer er på gang

Det var på forhånd varslet fakkeltog mot pelsdyrhold i nesten 30 norske byer denne lørdagen.

Det er 14. året på rad med slike demonstrasjoner, og Martinsen har tro på at det virker.

– Vi hører fra politikerne at det store engasjementet hjelper. Det er flere partier som diskuterer dette spørsmålet, og det er endringer på gang, sier hun til TV 2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder