Åtte års fengsel for farsdrap

En 38 år gammel mann er i Skien og Porsgrunn tingrett dømt til åtte års fengsel for drap på sin 80 år gamle far.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DRAPSVÅPENET: Med denne kaliber 22 riflen skjøt 38-åringen sin far i hodet. Politibetjent Audun Skogset holder våpenet, til venstre teknisk etterforsker fra Nye Kripos, Rune Nielsen. Foto: ROGER NEUMANN

Sønnen måtte ta plass bakerst på tilhørerplass da hans stemor skulle forklare seg i tingretten i Skien. Hun orket ikke se mannen fra vitneboksen.

Krevde 12 år
Aktor, statsadvokat Alf Martin Evensen, hadde lagt ned påstand om 12 års fengsel. Han sa i retten at drapet var begått med overlegg og begrunnet dette blant annet med at sønnen hadde vært på besøk hos faren i nærmere en uke før han dro til Oslo og hentet våpenet som ble brukt.

Forsvareren, advokat Frode Sulland, mente det måtte tas hensyn til at drapet var begått av barmhjertighetsgrunner. Han mente 38-åringen måtte dømmes for forsettlig drap.

Tiltalte hadde dessuten meldt seg for politiet og tilstått drapet, noe som burde gi strafferabatt, sa Sulland i retten. Han mente derfor at straffen måtte bli godt under seks års fengsel.

Mistet ikke arv
Aktor la også ned påstand om at mannen måtte miste arveretten etter faren, men dette ble ikke tatt til følge av retten. Derimot må mannen betale 50.000 kroner i erstatning til farens samboer.

Advokat Frode Sulland sier til NTB at han er fornøyd med at retten er kommet til en betydelig lavere straff enn aktors påstand. Samtidig er han skuffet over at retten har lagt til grunn av drapet var overlagt.

- Jeg er skuffet over at det ikke er lagt vekt på bestemmelsen om barmhjertighet som grunnlag for redusert straff, sier Sulland.

Han er fornøyd med at retten ikke tok fra domfelte arveretten. Mannen hadde imidlertid kommet til enighet med øvrige arvinger på dette punktet, så dette betydde ikke så mye.

Han hadde onsdag ettermiddag ikke fått drøftet dommen med sin klient, og kunne derfor ikke si om den vil bli anket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder