• Vennskap i coronaens tid

  Coronapandemien påvirker vennskapene våre. Nordmenn har vært flinkere enn andre til å ta vare på venner i denne vanskelige tiden, viser en global undersøkelse utført av Snapchat.

  Publisert 12. november, kl. 09:44

 • Dette er det nordmenn synes er best med å ha venner:

  • Ha det gøy
  • Vite at noen alltid er der for deg
  • Et trygt sted å si sin mening
  • Føle tilhørighet
  • Skape minner
 • Hvorfor mister vi venner? Som oftest skjer det på grunn av en konflikt eller avstand, oftest det siste. Coronapandemien gjør vennskap vanskelig fordi vi ikke kan treffes like ofte som før.

 • For at du skal regnes som en god venn, synes vi nordmenn at du må være:

  • Ærlig
  • Ha humoristisk sans
  • Morsom
  • Lojal
  • Pålitelig

Har corona endret forholdet til dine nærmeste venner, var et av spørsmålene Snapchat stilte i sin globale spørreundersøkelse om vennskap.

Vennskap i coronaens tid

Publisert:
Artikkelen er over 805 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan holde deg oppdatert gjennom FHIs nettsider.
Artikkelen er over to år gammel

Litt over halvparten sier de ikke føler seg like nære som før, mens litt under halvparten sier de er nærmere sine beste venner enn før pandemien. 

– Nordmenn har vært flinkere enn andre nasjoner til å bruke digitale løsninger for å styrke sine vennskap under den første fasen av corona før sommeren, sier forsker og forfatter av bokserien «Nordmenn», Julien S. Bourrelle, som opprinnelig er fra Canada.

Under nedstengningen har flere hatt mer tid til venner, og mange har kontaktet folk de ikke har sett på lenge. I de første ukene etter 12. mars, var det mange som var kreative og organiserte for eksempel treningsgrupper på Zoom eller video-middager med venner og familie.

Mange har nok kommet enda nærmere venner og familie.

Les også

Følte seg ensom under pandemien

I en livesending på Instagram lørdag, fortalte Selena Gomez (28) at hun følte seg ensom da coronapandemien slo inn for…

– Men det gjelder ikke alle. De som ikke hadde nære venner fra før, føler seg kanskje enda mer alene nå som sporadisk daglig kontakt med kjente og ukjente er begrenset, sier Bourrelle.

Snapchat-undersøkelsen ble gjort på slutten av sommeren, før de siste tiltakene ble innført i Norge.

– De nye tiltakene vi har nå, utfordrer oss på en annen måte enn før, og er farlig for våre vennskap og muligheten til å skaffe oss nye venner, mener Julien S. Bourrelle.

Å få gode, nære venner er ikke gjort i en fei. I Norge bygger vi tillit gjennom å gjøre ting sammen, samtidig som vi er selvstendige. Når vi er sammen slik gjennom måneder og år, kommer vi nærmere hverandre, og slik bygges tillit.

Les også

Corona-undersøkelse: Én av ti har sluttet å gå ut av huset

Hver tiende nordmann har i all hovedsak sluttet å gå ut av huset, viser en Opinion-undersøkelse.

Julien S. Bourrelle synes det rareste med nordmenn er at vi nesten alltid må gjøre noe praktisk sammen.

– Nordmenn gjør sånne rare ting som å bade sjøen i november eller gå lange skiturer i ekstrem kulde. Etterpå er det greit med en øl eller kaffe, men det må liksom litt selvplaging til først, mener han.

Vi skiller oss også fra andre land ved at vi stort sett finner venner gjennom organiserte aktiviteter. Det kan være idrett, barselgrupper, strikkegrupper – nesten hva som helst, bare det er organisert. Så blir man kjent gjennom aktiviteten, og da er det greit å gå videre.

Les også

Ariana Grande ut mot coronafesting

Under et nylig intervju på «Zach Sang Show» uttrykte superstjerne Ariana Grande sin frustrasjon over folk som fester…

– Alle i fotballgruppen kan spise middag sammen eller ta en øl. Men er du ikke med i fotballgruppen, inviteres du ikke inn. I andre land oppstår vennskap mer tilfeldig og på flere arenaer, kanskje ved at man møtes i butikken, på bar eller på tur, sier Julien S. Bourrelle.

Publisert: