BOMBESTANS: SV-leder Kristin Halvorsen mener kamphandlingene i Libya må stansen. Foto: Scanpix

SV vil ha norske Libya-fly hjem

(VG Nett) SV krever at Norge trekker tilbake sine fly fra den allierte Libya-operasjonen innen 24 juni. Samtidig sier partiet klart nei til å sette inn bakkestyrker i kampen mot Muammar Gaddafi.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over ni år gammel

Også Senterpartiet mener det norske bidraget til operasjonen i Libya bør avsluttes i løpet av de neste ukene, melder Aftenposten. Dermed setter de to juniorpartnerne i regjeringen sine allierte i Ap under et kraftig press for å kalle de norske soldatene hjem.

VGTV: Her bomber de norske jagerflyene mål i Libya

Etter det VG Nett forstår har det norske styrkebidraget vært tema i flere møter i regjeringens underutvalg. Dersom Nato-styrken i Libya ikke klarer å stanse Gaddafis angrep på sivilbefolkningen i landet i løpet av de neste ukene, kan det gå mot en intern strid i regjeringen om det norske bidraget skal avsluttes.

Stans i kamphandlinger

Norge har i første omgang forpliktet seg til å delta med kampfly for å beskytte sivilbefolkningen i Libya i tre måneder. SVs landsstyre vedtok lørdag en resolusjon som sier klart nei til å fortsette det norske bidraget til den internasjonale operasjonen i Libya senest når denne perioden er over. Partiet åpner imidlertid for at de norske flyene kan bli kalt hjem tidligere.

- Av hensyn til den libyske befolkningen må målet være at alle kamphandlinger stanses raskest mulig og at en politisk prosess igangsettes, heter det i uttalelsen.

Internasjonal leder i SV, Petter Eide, understreker at SV nå har gitt et klart signal om at kamphandlingene i Libya må ta slutt.

- Vi må selvsagt ta utgangspunkt i situasjonen på bakken i Libya, men vårt mål er at det norske bidraget skal avsluttes senest 24. juni, sier Eide.

LES OGSÅ: Libyske granater rammer igjen Tunisia

Også SV-leder Kristin Halvorsen mener konflikten i Libya nå må over på et politisk spor.

- Krever åpenhet

I uttalelsen uttrykker SVs landsstyre bekymring for en utglidning av FN-mandatet, som slår fast at målet med operasjonen er beskyttelse av sivilbefolkningen i Libya.

- Angrepene på Gaddafi-familiens residenser og uttalelser fra vestlige statsledere gir grunn til bekymring for at krefter i vesten ønsker å misbruke FN-mandatet til å gjennomføre et regimeskifte i Libya med militære virkemidler. Det tar SV sterkt avstand fra, heter det i uttalelsen.

Samtidig krever SV at det skal være åpenhet om hvordan de norske kampflyene opererer. Forsvaret har til nå ikke ønsket å kommentere resultatene av de norske bombetoktene over Libya. Mandag skal forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre orientere Stortinget om operasjonen i Libya.

Også opposisjonen forventer at Stortinget får mer detaljerte opplysninger om de norske oppdragene.

Flere av medlemmene i landsstyret ønsket i utgangspunktet å trekke tilbake de norske styrkene med øyeblikkelig virkning, og viser til at FN-mandatet er brutt. Likevel ble uttalelsen vedtatt mot bare en stemme.

Les også

 1. Libyske granater rammer igjen Tunisia

  Flere granater avfyrt av styrker som er lojale mot Libyas leder Muammar Gaddafi, landet i nabolandet Tunisia da det…
 2. Norge tar imot 250 ekstra flyktninger fra Libya

  Regjeringen har i revidert nasjonalbudsjett besluttet å øke kvoten for libyske flyktninger fra 90 til 340 personer.
 3. Norge har bombet Libya for 130 millioner

  Samlet pris på bombene Norge har sluppet over Libya, er på 60 millioner kroner, i tillegg til driftsutgifter for 70…
 4. Maryam (10) drept da hun lekte i hagen

  (VG Nett) Slik rammer krigen mellom opprørere og Gaddafi-styrker barn og eldre i den beleirede byen Misrata.
 5. Derfor kom Gaddafi-sykepleieren til Norge

  - La oss være i fred. Det var alt moren til Galyna Kolotnytska ville si til VG i går.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 2. Libya

Flere artikler

 1. Nato forlenger Libya-oppdraget

 2. Faremo varsler mindre omfattende Libya-bidrag

 3. Libya møtt med stående applaus i FN

 4. Norske kampfly fortsetter Libya-bombing

 5. SV: Greit Libya-kompromiss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder