STRØMMER TIL: Jentene strømmer til NTNU. På seks år gar antall jentesøkere doblet seg. I år går over halvparten av studieplassene til jentene. Foto: Rune Petter Ness/NTNU Info

Skoleflinke jenter velger NTNU

(VG Nett) Jentene strømmer til Trondheims NTNU og de utkonkurrerer gutta på de vanskeligste studiene.

Pernille Dvergedal
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av 7400 søkere er 3800 jenter og det er de mest populære studiene som kan få den største jentedominansen.

Industriell økonomi, profesjonsstudiet i psykologi og medisin har alle overvekt av jenter etter hovedopptaket. Nanoteknologi følger tett på, hvor nesten halvparten av tilbudene til jenter.

Studiene har lenge vært de som er vanskeligst å komme inn på, med en poenggrense på over 60 konkurransepoeng. For å få det må man dermed ha kun toppkarakterer i tillegg til ekstrapoeng fra for eksempel realfag og for alder.

Har ventet lenge på jentene

Totalt har søkerandelen til NTNU økt med rundt ti prosent, men det er jenteandelen prorektor for utdanning og læringskvalitet Berit Kjedstad er mest fornøyd med.

- Vi er veldig fornøyd med resultatet. Vi har jo en profil med ganske mye teknologi og realfag, men nå har økningen blitt bedre blant jenter, sier Kjeldstad.

NTNU har også lenge jobbet med å øke jenteandelen ved universitetet. Blant tiltakene NTNU har gjennomført for å tiltrekke seg jenter er rekrutteringskampanjer, egen jentedag.

2000 på venteliste til psykologi

Stadig flere velger også masterprogrammene i teknologi og de treårige bachelorprogrammene i realfag, og dermed stiger opptaksnivået generelt. Også lektorutdannelsen på fem år er vanskeligere å komme inn på enn tidligere.

LES OGSÅ: - Dropp lange studier

NTNU hadde spesielt gode søkertall til det nye seksårige profesjonsstudiet i psykologi. 3721 søkere har slåss om 58 studieplasser og nesten 2000 står nå på venteliste.

Det er imidlertid NTNUs medisinstudier som er aller vanskeligst å komme inn på. På landsbasis ligger studiet på 3. plass for høyest poenggrense, med medisin høst og vår på Universitetet i Oslo på topp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder