VIL HA NY: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ønsker en ny rettspsykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik, og vil vurdere både norske og utenlandske navn å spille inn. Foto: GEIR OLSEN

Lanserer utenlandske sakkyndige i Breivik-saken

Flere bistandsadvokater leter nå etter nye uavhengige rettspsykiatere som kan undersøke Anders Behring Breivik på nytt.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Vi forsøker å finne fram til gode alternative navn både på norske og utenlandske rettspsykiatere som kan være aktuelle, sier Mette Yvonne Larsen.

Hun er bistandsadvokat for et tjuetall av de vel 60 terrorofrene advokatfirmaet Stabell representerer.

Larsen har ennå ikke formelt levert begjæring om ny oppnevnelse av rettspsykiatere til Oslo tingrett, men skriver på et slikt brev.

Ønsker alternativ vurdering

Hun ønsker en ny vurdering av Breivik, i tillegg til den som ble levert i høst, og som konkluderte med at Breivik er strafferettslig utilregnelig.

- Vi er flere bistandsadvokater hos Stabell som har jobbet en del med dette allerede i romjulen. Nå jobber vi med å utarbeide en grundig begrunnelse for vårt standpunkt, sier hun.

Vil se til utlandet

Larsen opplyser at de vil spille inn flere aktuelle navn på nye psykiatrisk sakkyndige til tingretten, og at de vurderer både utenlandske så vel som norske navn.

SECOND OPINION: Brynjar Mehling var tidlig ute og sa han ønsket en ny vurdering. Foto: NILS BJÅLAND

Bistandsadvokatene har frist til torsdag denne uken på å levere begjæring om de ønsker at det skal bli oppnevnt nye sakkyndige eller ikke.

Oslo tingrett har foreløpig mottatt kun én slik begjæring, fra advokat John Arild Aasen.

Vil ha "second opinion"

Flere aktører signaliserer imidlertid at de kommer til å levere et slikt ønske. Blant dem er Brynjar Mehling.

- Allerede da rapporten først kom mente jeg det var behov for å få en "second opinion", forteller han VG.

Meling representerer omkring 20 av de overlevende etter Utøya-massakren. Det er én av disse som har ønsket å begjære en ny rapport.

- Hva tenker du om behovet for å hente inn sakkyndige fra utlandet?

- Ut fra at det er et lite fagmiljø i Norge, tenker jeg det ville vært bra om man vurderte sakkyndige fra utlandet, sier han.

LES OGSÅ: Rettsmedisinsk kommisjons avgjørelse

Meling vil imidlertid ikke selv foreslå dette i sin begrunnelse for å be om nye sakkyndige.

- Det overlater jeg til retten, sier han.

- Norske fagmiljøer er snevre

Sigurd Klomsæt er imidlertid klar på at han mener det eneste riktige er å gå utenlands for å få en ny rettspsykiatrisk vurdering.

- Jeg er veldig skeptisk til rapporten. Vi har sett i mange sammenhenger, at de norske fagmiljøene er for snevre og navlebeskuende, forteller Klomsæt, som er bistandsadvokat for én Utøya-overlevende.

UBEGRIPELIG: Advokat Sigurd Klomsæt bruker sterke ord om den rettpsykiatriske vurderingen av Anders Behring Breivik. - Er dette nivået for denne typen konklusjoner, sitter det mange justismorddømte i norske fengsler. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

Klomsæt sier han har konferert med psykiatrieksperter, deriblant tunge utenlandske fagmiljøer, og han mener det riktige allerede fra starten ville ha vært å se utenlands, for å hente inn internasjonal uavhengig ekspertise som kan vurdere Breivik på nytt.

- Er dette nivået for en slik diagnose?

Han bruker ordet «ubegripelig» om konklusjonen på at Anders Behring Breivik er utilregnelig.

- Han har utført bevisste handlinger over et langt tidsrom. Er dette nivået for denne typen rettspsykiatriske konklusjoner, sitter det mange justismorddømte i norske fengsler.

Klomsæt har selv ikke begjært en ny oppnevning, men vurderer å gjøre dette.

- Jeg skal ha et møte med min klient og hans foresatte i løpet av uken, da skal vi diskutere dette. Men jeg uttrykker støtte til de som har sagt de ønsker å begjære en ny oppnevning, sier Klomsæt til VG.

LES OGSÅ: - Breivik er paranoid schizofren

Breivik vil ha japanere

Forsvarer Geir Lippestad har gjentatte ganger uttrykt at han er tilfreds med de rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som i høst konkluderte med at Breivik er strafferettslig utilregnelig, på bakgrunn av til sammen 13 samtaler de hadde med ham i fengselet.

Den terrorsiktede ønsker selv å bli undersøkt av utenlandske rettspsykiatere. Behring Breivik har fortalt at han ønsker seg japanske rettspsykiatere, på grunn av deres æresbegreper.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder