FÅR NYTT REGELVERK: Oberstløytnant Lars Lervik, fungerende norsk kontingentsjef i Afghanistan. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret

Nytt verdigrunnlag i Forsvaret behandles i ekspressfart

Utkastet til nytt verdigrunnlag for Telemark bataljon skal behandles i ekspressfart. Nå er det på høringsrunde i Forsvaret.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Tirsdag ble forslaget sendt ut på intern høring, og innspillene skal vurderes i midten av neste uke.

Allerede mandag 18. oktober skal hele bataljonen diskutere verdiene på et holdningsseminar på Rena, og så skal det rotfestes hos soldater og befal.

Da har det gått 3 uker siden oppvaskseminaret om soldatuttalelsene til mannebladet Alfa og debatten som eksploderte i mediene.

Utkastet er laget av en arbeidsgruppe der alle i Telemark bataljon er representert, fra de yngste soldatene til feltpresten.

Bakgrunn:- Å krige er bedre enn sex

Respekt

Om verdien «respekt» skriver soldatene:

«Jeg skal respektere mine medmennesker, deres integritet, holdninger, kultur, historie og religion. Jeg skal vise respekt overfor mine kamerater i avdelingen, samarbeidspartnere, miljø, samfunnet og fienden.»

- Respekt er ingen ny verdi hos oss, men det er spennende å se hvilke ord soldatene velger, sier bataljonssjef Lars Lervik.

Verdigrunnlaget fra 2003 må utformes på nytt, både fordi dagens soldater skal føle at det er deres egne verdier, og fordi mye er forandret i Forsvaret og oppgavene er blitt vanskeligere siden 2003, sier han.

Lervik har bevisst holdt seg unna arbeidsgruppen som har jobbet fram utkastet.

- En vekker

Om mediekjøret sier Lervik:

- Jeg tror alle synes det er vondt å se at bataljonen blir framstilt på en måte som vi ikke kjenner igjen. Vi er jo glad i bataljonen, sier Lervik

Men debatten har vært sunn, mener han.

- Det har vært en vekker - samfunnet forventer at vi holder en standard som kanskje er høyere enn i andre deler av samfunnet. Vi har lov til å bruke makt, og det gjør at kravene til oss er høyere enn til de fleste andre.

Diskusjoner, avisledere, kommentarer og kronikker viser dessuten at det norske folk og oppdragsgiverne våre er opptatt av soldatene, og det er fint, sier han.

Spriker

Debatten har avslørt at meningene blant soldater og befal spriker. Mange har gitt uttrykk for at soldater må få ha en intern krigerkultur hvor det er høyere under taket enn i offisielle sammenhenger.

- Jeg er ikke overrasket over de forskjellige meningene. Det ble jobbet med behovet for å forene oss på et felles grunnfjell allerede før jeg kom tilbake til bataljonen, sier Lervik.

Lervik var nestkommanderende i Telemark bataljon i 2007 og 2008. Han kom tilbake som leder 30. august i år.

Det nye verdigrunnlaget skal ikke bli noen forsvarshemmelighet, og ikke bare ord på et papir, lover han.

Blant andre disse skal komme med innspill til verdiutkastet før det blir lagt fram 18. oktober: Sjefen for Hæren, feltprosten, sjefpsykologene i Forsvaret, andre bataljoner i Hæren samt ledelsesgruppa og etikk- og holdningsgruppa på Krigsskolen.

Les også:Avviser nazi-koblinger i Telemark bataljon

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder