PÅ FARTEN: Fabian Stang (H) ble nylig utnevnt til statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Nå satser han på stortingsplass. Foto: Gøran Bohlin VG

Fabian Stang fikk ikke sikker listeplass av sine egne i Frogner Høyre

Seks av syv bydelsforeninger i Høyre dumpet Stang

Fabian Stang (61) har ambisjoner om stortingskarriere, men ble skjøvet ned på åttende plass av eget lokallag. Også fem andre bydelsforeninger har dumpet Stang fra sikker stortingsplass.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den tidligere så populære ordføreren i Oslo fikk på ingen måte noen særbehandling av sitt eget lokallag under nominasjonsmøtet i Høyres Hus torsdag kveld.

Tross flere forsøk underveis i møtet for å få plassert Stang på en sikrere plass med sikte på stortingsplass fra neste høst, så bestemte de 40 fremmøtte fra Frogner Høyre at han ikke fikk stå høyere enn åttendeplass.

Stang ble foreslått både på førsteplass og flere av de øverste plassene, men til ingen nytte.

Les også: Stang til kamp for stortingsplass

En åttendeplass på den endelige nominasjonsliste innebærer at Stang ikke vil komme inn på Stortinget - dersom Oslo Høyre får like mange som dagens seks representanter etter stortingsvalget til høsten.

– Jeg har tilbudt meg å være med på å skaffe nok stemmer til neste års valg slik at vi kan fortsette i regjering. Hvis noen av mine gode venner i Oslo Høyre mener at andre kan gjøre den jobben bedre, har jeg selvfølgelig respekt for det, sier Stang til VG.

LISTETOPP: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide blir foretrukket som toppkandidat til stortingsvalget av Frogner Høyre. Slik hun ble det i 2013. Her er hun avbildet i felt på Sessvollmoen med pressen på slep. Foto: Odin Jæger VG

I hele seks av syv lokallag eller bydelsforeninger som har avholdt nominasjonsmøter, er Stang ikke blant de seks første kandidatene.

I samtlige foreninger figurerer forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide på topp, bortsett fra hos Bjerke Høyre som foreslår nykommer Ine Mari Molteberg-Bøhn på topp. Ellers bør Nikolai Astrup, Heidi Nordby Lunde, Kristin Vinje og Stefan Heggelund å ha best sjanser på sikker stortingsplass, mener bydelsforeningene gjennom sine listeforslag.

Både fra Høyreforeningene St.Hanshaugen, Gamle Oslo, Bjerke og Grünerløkka er det levert nominasjonslister helt uten Fabian Stangs navn blant de ti første kandidatene. Stovner Høyre har Stang på 9.plass, mens altså Frogner har han på 8. plass.

Unntaket er Grorud Høyre, der Fabian Stang figurerer på en 4. plass.

Leder Ola Kvisgaard i Frogner Høyre sier han egentlig ikke er så overrasket over at Fabian Stang havnet et stykke «nede i lia» på listen.

Les også: Ble statssekretær for Frp-Sylvi

– Nei, jeg er ikke så overrasket. Han ble foreslått lenger oppe på listen, men flertallet fastholdt en liste bestående av etablerte og dyktige rikspolitikere foran Stang, sier Kvisgaard til VG.

Alle de syv plassene foran Fabian Stang på listen innehas av politikere i samme rekkefølge som de ble innstilt og valgt ved siste stortingsvalg.

Selv ble Kvisgaard plassert på plassen bak Fabian Stang.

Vil til «eliteserien»

Leder Eirik Lae-Solberg i nominasjonskomitéen i Oslo Høyre, finner det ikke naturlig at han kommenterer bydellagets forslag til kandidat-liste.

– Men jeg er glad for at det er stort engasjement om hvem som skal stå på Oslo Høyres stortingsliste, sier Lae-Solberg til VG.

Oslo Høyre gjennomfører for tiden en parallell rådgivende uravstemning der alle medlemmer frem til 24. november kan stemme på hvem som skal representere partiet på Oslo-benken på Stortinget fra neste høst. Det endelige nominasjonsmøtet holdes i februar. Fem bydelsforeninger har ennå ikke holdt sine nominasjonsmøter.

Tidligere i høst gjorde Fabian Stang det klart at han gikk inn for sikker plass på Oslo Høyres liste til stortingsvalget.

– Som ordfører i Oslo har jeg hatt gleden av å spille på en sentral posisjon i 1. divisjon. Men Stortinget er tross alt eliteserien og det er fristende å prøve, sa Stang til VG den 8. september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder