FRIERBREV: Kristin Halvorsen (SV) sendte dette brevet til alle landets ordførere i februar. Nå følger hun opp med en ny oppfordring. Halvorsen gir seg ikke før hun har samtlige 430 signaturer på pulten. Foto: Knut Erik Knudsen/VG/Skjermdump

«Bare» halve Norge har signert Kristins mobbemanifest

(VG Nett) På tre måneder har 224 av 430 kommuner signert regjeringens mobbemanifest. Nå sender Kristin Halvorsen (SV) «purrebrev» til ordførerne.

  • Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Da hun sendte det første brevet til kommunene i februar år, sa kunnskapsministeren til VG Nett at hun ikke gir seg før hun har fått underskrifter fra samtlige 430 ordførere.

Drøye tre måneder senere har hun komme litt over halvveis.

- 224 kommuner har skrevet under til nå. Det betyr at vi må oppfordre kommunene til å ta nye grep, og henge seg på. Jeg kommer til å sende ut et nytt brev snart. I tillegg til en oppfordring om å signere manifestet kommer dette brevet også til å be kommunene om å delta i en kampanje mot digital mobbing til høsten, sier Halvorsen til VG Nett.

Kunnskapsdepartementet har laget et interaktivt kart som til enhver tid viser hvilke kommuner som har signert det lokale mobbemanifestet.

Oversikten viser også når kommunen signerte og hva hver enkelt kommune gjør for å bekjempe mobbing.

Kartet ligger nederst i denne saken. Ved å klikke og zoome deg inn på kartet kan du sjekke om din kommune har signert mobbemanifestet eller ikke.

Følger opp

Kunnskapsministern håper et nytt fokus på mobbekampen under lokalvalgkampen i høst fører til at kommunene forplikter seg på et tverrpolitisk nivå.

- Vi håper å få med alle kommunene til høsten når vi kjører kampanjen med særlig vekt på digital mobbing. Dette er et område som ofte er litt skjult for de voksne, men vi vet at altfor mange unge opplever mobbing både på mobil og på nett, sier hun.

For å forsikre seg om at kommunene ikke slurver med mobbearbeidet har kunnskapsministeren alliert seg med skoler, barnhager, fritisklubber og foreninger rundt omkring i Norge.

- Vi kommer til å holde trykket oppe, forsikrer Halvorsen.

BRYR SEG: Tusenvis av lesere kastet seg inn i debatten da VG skrev om mobbing tidligere i år. Foto: Illustrasjon/VG Nett

Gjennomgår loven

Før sommeren skal regjeringen også legge fram en ny gjennomgang av opplæringsloven og gjeldende rettspraksis i mobbesaker.

De to rapportene skal danne grunnlag for å vurdere om kommunene er tjent med å innføre et eget elevombud, og om det er behov for å stramme inn på opplæringsloven i forhold til mobbesaker.

Les også: Får millionerstatning for mobbing

Vanskelig kamp

Tidligere i år satte VG og VG Nett fokus på temaet mobbing gjennom Bry Deg-kampanjen.

Gruppen fikk raskt over 100.000 følgere på Facebook, og engasjementet blant VG-leserne var det største i mediehusets historie.

En undersøkelse gjennomført av Infact for VG viste at hele 46 prosent av det norske folk har blitt utsatt for mobbing som barn eller unge.

Til tross for massivt fokus på mobbing og en rekke mobbesaker i media de siste ti årene, har det ikke lyktes skolene eller myndighetene å redusere mobbingen blant barn og unge.

I januar i år la statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) fram et nytt manifest mot mobbing der de lovte et nytt, forsterket fokus på mobbing.

Les også: Stoltenberg: - Jeg stammet og var tykk

Bakgrunn: Les alle sakene i VGs Bry Deg-serie her

Vis Disse kommunene har signert lokalt mobbemanifest i et større kart

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder