FIKK KRITIKK: Helsemyndighetene har vært utsatt for kritikk etter massevaksinasjonen høsten og vinteren 2009-10. Legemiddelverket har mottatt rapporter på 1.270 personer med totalt 5.512 ulike symptomer. 393 av rapportene betegnes som alvorlige. Foto: AFP

FIKK KRITIKK: Helsemyndighetene har vært utsatt for kritikk etter massevaksinasjonen høsten og vinteren 2009-10. Legemiddelverket har mottatt rapporter på 1.270 personer med totalt 5.512 ulike symptomer. 393 av rapportene betegnes som alvorlige. Foto: AFP

Influensavaksine ga ikke fosterdød

Influensavaksinen Pandemrix øker ikke risikoen for at foster dør i mors liv, viser en ny dansk studie.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Under svineinfluensaepidemien for snart tre år siden anbefalte myndighetene at alle gravide fra og med fjerde måned skulle vaksineres. Det var første gang massevaksinasjon av gravide ble anbefalt.

Danske forskere har undersøkt hvordan det gikk med fosteret hos mødre som ble vaksinert. Ingenting tyder på økt risiko for fosterdød.

- - Vi er glade for disse resultatene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket til NTB.

- Dette er viktige resultater som har betydning for hvilke råd helsemyndighetene skal gi ved fremtidige influensaepidemier. Og så er det selvsagt viktig for de kvinnene som lot seg vaksinere, sier han.

I kjølvannet av vaksineringen ble det meldt inn 34 tilfeller av spontanabort/fosterdød. Madsen sier disse hendelsene etter all sannsynlighet ikke kan knyttes til vaksinen.

Følger opp barna

50.000 barn var omfattet av undersøkelsen. En tilsvarende norsk studie som snart er ferdig, har kommet til lignende konklusjon.

Det pågår også forskningsprosjekter for å se om vaksinering av mor fikk helsekonsekvenser for barnet i ettertid. Flere mødre har tatt kontakt med helsemyndighetene for å gi uttrykk for sin bekymring for mulige bivirkninger.

- Mange av barna blir fulgt opp over lengre tid. Det er ikke mulig å si noe ennå om resultatene, men det er hittil ingen tegn på at vaksinen har ført til problemer for barna, sier Madsen.

Venter på rapport

Helsemyndighetene har vært utsatt for kritikk etter massevaksinasjonen høsten og vinteren 2009-10. Legemiddelverket har mottatt rapporter på 1.270 personer med totalt 5.512 ulike symptomer. 393 av rapportene betegnes som alvorlige.

Minst 45 barn og unge skal ha fått sovesykdommen narkolepsi. En europeisk studie, som omfatter Norge og sju andre land, har sett på sammenhengen mellom vaksinen og narkolepsi. Studien er ventet offentliggjort før sommerferien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder