MOBILENE: Politioverbetjent Rune Otterstad i Hamar Politidistrikt har ledet etterforskningen mot den 39 år gamle legen. Her er han med elleve mobiltelefonene og SIM-kortene som politiet mener legen brukte til å presse, true og begå seksuelle overgrep mot de unge jentene med. Foto: Geir Olsen/VG

Helikopterlegen nekter skyld for det meste

Lege tiltalt for overgrep og trusler mot unge jenter

Brukte nakenbilder av unge jenter til utpressing av voksne menn

HAMAR (VG Nett) Den tiltalte legen (39) svarte nei hele 66 ganger da han ble spurt om han erkjente straffskyld i tingretten. De alvorligste tiltalepunktene nekter han skyld for.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Tiltalen mot legen omfatter 77 punkter. Det er totalt 43 fornærmede i saken. Tiltalen omfatter overgrep og trusler mot 21 jenter. 18 var mindreårige, enkelte av dem i barneskolealder.

Det var en tilsynelatende opplagt 39-åring som møtte i rettssal 9 i tinghuset på Hamar mandag morgen.

- Jeg var overlege, men har blitt sagt opp. De senere årene har jeg hatt millioninntekt, fortalte 39-åringen i retten da han ble bedt om å oppgi personalia.

Nyfrisert og med nystrøket skjorte, nektet han straffskyld på majoriteten av tiltalepunktene. Kun elleve av tiltalepunktene erkjente han straffskyld for.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?KONTAKT VG NETTS JOURNALIST HER.

TILTALT: Den tiltalte legen (39) nekter straffskyld for majoriteten av tiltalepunktene mot seg. Foto: Pressephoto

Svært mange jenter

De fleste av tiltalepunktene går på at han først forledet de unge jente til å sende ham nakenbilder, for deretter å bruke bildene til å presse ofrene til å sende ham bilder og filmer i svært seksualiserte situasjoner. Mange av ofrene ble presset til å utføre handlinger som omfattes av voldtektsparagrafen.

BAKGRUNN: - Han ville ha et toppløst bilde

Statsadvokaten beskriver 39-åringen som svært aktiv og pågående i sin kontakt med unge jenter på sine mange mobiltelefoner. De yngste jentene var helt nede i elleveårsalderen.

- Politiets gjennomgang av tiltaltes mobiltelefoner har gitt svært mange navn. Politiet har i etterforskningen måttet sette grense for hvilke saker man skal gå videre med. I etterforskningen har man satt grensen der man har funnet bilder eller filmer med seksuelt materiale, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe i retten.

Seksuell omgang

Et av de alvorligste tiltalepunktene mot den 39 år gamle mannen er seksuell omgang med en jente under 16 år. Gjentatte ganger skal han ha forgrepet seg på den unge jenta. Overgrepene fant sted på forskjellige overnattingssteder i Hedmark.

AKTOR: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe i Hedmark og Oppland statsadvokater. Foto: Scanpix

- Erkjenner du straffeskyld for dette?

- Nei, svarer 39-åringen i retten.

Overlegen er også tiltalt for å ha forgrepet seg på en tenåringsjente under narkose. Overgrepet fant sted på en operasjonssal på Sykehuset Innlandet på Elverum. Overlegen filmet overgrepet, og denne filmen er en del av bevismaterialet mot 39-åringen.

Også dette tiltalepunktet nekter 39-åringen straffskyld for.

Utpressing

Utpresningsdelen av tiltalen inneholder pengeutpressing av 14 voksne menn. Nakenbildene overlegen fikk de unge jentene til å sende ham, skal ha blitt brukt til å presse voksne menn for penger.

Overfor mennene utga han seg for å være faren til den aktuelle jenta som hadde sendt nakenbilder. Deretter skal han ha truet dem med politianmeldelse hvis de ikke betalte ham penger.

Den ene mannen skal ha blitt presset til å betale den daværende overlegen hele 150.000 kroner. En annen skal ha betalt 100.000 kroner. Totalt skal overlegen ha klart presse til seg om lag 600.000 kroner.

Den tiltalte mannen erkjente kun å ha presset 25.000 kroner av en mann. Pengene ble overlevert ved en skole på Jessheim i mars 2008.

39-åringen er også tiltalt for forsøk på utpressing av ytterligere sju menn, noe han nekter straffskyld for.

Det er satt av fire uker til rettssaken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder