KLAR TALE: Er det ikke bedre at bøllene får smake spanskrøret når de har gjort noe galt, enn at de som er svakere enn dem og helt uskyldige, skal bli banket opp hver eneste dag, spør Ingvald Godal (H). Foto: Krister Sørbø

Høyre-Godal om mobbere: - Slå dem med spanskrør

Ingvald Godal (76) mener 25 års kamp mot mobbing har slått feil. Rektorer må utstyres med spanskrør og ta makten fra bøllene, foreslår Høyre-veteranen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Programmene, konferansene og kampanjene mot mobbing har ikke virket. Nå er det på tide at lærerne og rektorene gjenvinner autoriteten og makten i skolen.

- Utstyr rektorene med hver sitt spanskrør, sier Ingvald Godal til VG.

Han har sittet på Stortinget for Høyre i 16 år. Alle disse årene har han hørt at mobbingen skal bekjempes. Men lite har skjedd. De siste tallene over forekomst av mobbing, viser at tallet har holdt seg stabilt i flere år.

Bakgrunnen for Godals helt seriøse forslag om å gjeninnføre spanskrøret, over 70 år etter at det ble avskaffet i norsk skole, er en vennefamilies ferske sammenligning av skolehverdagen i Norge og det afrikanske landet Botswana.

LES OGSÅ: - Lærerne kan ikke snu ryggen til mobbing

Autoritet

- I Botswana opplevde eleven «Knut» at lærerne hadde autoritet, elevene gikk i skoleuniform og ingen ble plaget. Rektor hadde et spanskrør på sitt kontor. Det brukte han når noen gjorde noe alvorlig galt, for eksempel slo eller sparket noen som var mindre og svakere enn seg, forteller Godal.

REAGERER: Høyres talsperson Elisabeth Aspaker.


Han mener bøller og mobbere har fått prege livet til altfor mange elever i norsk skole.

- Her i Norge er det bøllene som regjerer. Noen av de minste og svakeste blant oss blir banket opp hver dag. Det er et helvete hele tiden. Og lærerne bare springer rundt og smisker og skal liksom være kompis med alle, sier Godal.

Han har skrevet et innlegg om den norske skolens nederlag for mobberne på debattsidene i dagens avis.

Avlegg mobbeløftet du også!
Skalv i buksene

- Du er klar over at det er forbudt å slå barn i Norge, Godal?

- Ja, da får vi endre lovverket. Da jeg var skoleelev, var lærerne strenge. Jeg hadde slik respekt for en tysklærer at jeg skalv i buksene da han skulle høre meg i leksen. Men jeg lærte tysk, understreker Godal. Han hadde en noe mildere fransklærer, med det resultat at Godals franskkunnskap ble det aldri noe greie på.

- Frykt for læreren er vel ingen god pedagogisk metode?

- Jeg vil kalle det større respekt. Det må være klare regler som skal følges, poengterer Godal.

Dersom reglene ikke følges, skal det få en tydelig konsekvens for elevene.

- En måte å skaffe respekt for reglene på, er å utstyre rektor med et spanskrør. Jeg har opplevde det selv, at elever ble slått og fikk ørefiker da jeg selv var skoleelev, husker Godal.

Han forteller om en pekestokk som knakk på midten da en elev ble slått over ryggen.

LES OGSÅ: Ved digital mobbing: - Ta vare på bevis

I stortingsgruppen

Han tok i sin tid opp sine radikale forslag i Høyres stortingsgruppe. Men opplevde ikke noe klima for å gå videre med disiplinærtiltakene.

- Nå tror jeg faktisk tiden er mer moden for et slikt forslag. For «Knut» var det et helvete å komme til norsk skole etter oppholdet i Botswana. Hvorfor kan man ikke lære av de stedene hvor mobbing ikke er et problem, spør Godal.

- Gufs fra fortiden

Mobbeforker og nestor i kampen mot mobbing, Dan Olweus (79), kaller Ingvald Godals metode mot mobberne i skolen for et gufs fra fortiden.

KLAR TALE: Er det ikke bedre at bøllene får smake spanskrøret når de har gjort noe galt, enn at de som er svakere enn dem og helt uskyldige, skal bli banket opp hver eneste dag, spør Ingvald Godal (H).


- Det er riktig at det skal være sanksjoner mot regelbrudd og mobbbing. Men bruk av spanskrør er et virkemiddel som ikke hører hjemme i vårt samfunn, sier Olweus.

Han avviser at innsatsen mot mobbing har vært nytteløs.

- Mobbingen i skolene gikk ned i perioden 2000-2005, blant annet takket være en sterk innsats fra Godals egen borgerlige regjering og bruk av antimobbeprogrammer, sier Olweus.

- Kan ikke slå oss bort fra mobbing

Ingvald Godal er på ville veier når han vil gjeninnføre spanskrøret for å gi rektor autoritet i kampen mot mobbing, mener både Høyres skolebyråd Torger Ødegaard i Oslo og Høyres skoletalsperson Elisabeth Aspaker.

- Dette handler mer om ledelse enn om spanskrør. Å innføre spanskrør vil være å ta mobbernes metoder i bruk. Så små skal vi ikke gjøre oss, sier Ødegaard.

- Vi kan ikke slå oss bort fra mobbeproblemet. Jeg er hundre prosent uenig med Godal i at dette er et godt tiltak mot mobbing, sier Elisabeth Aspaker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder