SATTE FYR PÅ BILEN: Et hvitt teppe skjuler drapsofferet på passasjersetet foran i bilen. Da politiet kom til stedet var kjøretøyet hvor drapet skjedde på påtent. Foto: Bjørnar Tommelstad

Vil tiltale gjengbrødre for bestillingsdrap

- til tross for at lagmannsretten har avvist bevisene

(VG Nett) Oslo-politiet vil ha to brødre tilknyttet B-gjengen dømt i retten for å ha brukt Stig Millehaugen som leiemorder, da en gjengrival ble likvidert i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Etter det VG Nett får opplyst har Oslo politidistrikt innstilt på at de to brødrene, på henholdvis 33 og 28 år, skal tiltales for å ha bestilt drapet på Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed i januar i fjor.

Politiet har lagt lokk på saken, og nektet å fortelle forsvarerne om innstillingen de sendte til statsadvokaten.

- Jeg er ikke kjent med innstillingen, men dersom det stemmer, er det svært overraskende ut fra det bevisbildet som foreligger, sier Per Johan Sjong Larsen, som er oppnevnt som forsvarsadvokat for 28-åringen.

- Det er så overraskende at det er helt uforståelig utfra de dokumentene jeg som forsvarer har tilgang til, fortsetter advokaten.

I løpet av den ett år lange etterforskningen mener politiet at de ikke har funnet annet motiv enn at drapet er bestilt av den rivaliserende B-gjengen. Det gjør i tilfelle drapet til et av de groveste i det kriminelle miljøet i Norge - en ren henrettelse, utført av en leiemorder.

Nederlag i retten

Borgarting lagmannsrett har imidlertid allerede vurdert politiets hovedbevis, og mente at det innhentede materialet ikke en gang holdt til å holde brødrene varetektsfengslet.

Begge er i dag på frifot.

DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed. Foto: Privat

- Jeg ønsker ikke å kommentere forslaget til tiltale utover at jeg mener politiet i dette tilfellet driver ren spekulasjon. Domstolen har kommet til at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot min klient, sier forsvarer Arve Ringsbye, som forsvarer 33-åringen.

Politiadvokat Christian Hatlo sendte innstillingen over til statsadvokat Svein Holden denne uken, og til syvende og sist er det riksadvokat Tor-Aksel Busch som avgjør om bevisene holder for å tiltale brødrene for bestillingsdrap.

- Jeg vil ikke kommentere noe rundt innstillingen fra politiet. Jeg regner med å få saken oversendt til Riksadvokaten i løpet av juni, sier statsadvokat Svein Holden til VG Nett.

Facebook-meldinger

Politiets hovedbevis er flere meldinger som er sendt på Facebook. Frem til 5. januar kommuniserte 33-åringen med Millehaugen via en profil i eget navn, og de avtalte flere møter seg i mellom.

Fire dager senere blir Millehaugen kontaktet av en kvinne med navn «Julie Hermansen». Ifølge politiet skjuler den samme 33-åringen seg bak denne profilen. «Julie» og Millehaugen avtalte tre nye møter seg imellom.

KAN BLI TILTALT: Oslo-politiet ønsker å tiltale disse to brødrene tilknyttet B-gjengen for bestillingsdrap, selv om Borgarting lagmannsrett mener bevisene er svake. Foto: Privat

Klokken 10.53 på drapsdagen skrev Stig Millehaugen:

«heisann snuppa! Ta ett lite treff kl. 1630 i dag?»

Rundt klokken 18.30 samme kveld skjedde drapet. Klokken 18.23 ble det sendt følgende melding fra den falske profilen til Millehaugen:

«hva i morgen samme tid kjekken?»

28-åringen har i avhør sagt at han ikke husker bakgrunnen for de første meldingene mellom ham og Millehaugen, og nekter for at han står bak den falske profilen.

Allerede i mai i fjor fortalte imidlertid Millehaugen at det var 28-åringen som sendte ham meldinger som «Julie».

Ifølge Kripos' undersøkelser var det profilen til en venn av brødrene som i sin tid ble omgjort til å hete «Julie Hermansen». Politiet mener endringen ble gjort på en PC som stod i leiligheten til den eldste broren.

Tror på frifinnelse

Millehaugen nekter straffskyld for drapet, og mener politiet har drevet en ensrettet etterforskning mot ham. Han hevder politiets hovedvitne selv står bak drapet.

DRAPSSIKTET: Stig Millehaugen (41) har sonet 17 år i fengsel for flere ran og drap på en fengselsvokter. Nå sitter han igjen isolert 23 timer i døgnet på Ringerike fengsel, angivelig av hensyn til egen sikkerhet. Arkivfoto: Nina Ruud

31-åringen klarte på mirakuløst vis å kaste seg seg ut av førersetet på bilen, og rømme fra stedet da «Jeddi» ble skutt på setet ved siden av ham.

Han forklarte at Millehaugen var gjerningsmannen allerede da han varslet politiet om drapet.

Fiender i en årrekke

De to brødrene som politiet mener skal tiltales som bakmenn, har sammen med en tredje bror dannet en egen fraksjon av B-gjengen. Selv ønsker de fortsatt å bli omtalt som A-gjengen, hvor de tidligere regjerte sammen med flere personer som i dag er en del av Young Guns.

I forbindelse med drapet på Zia Anwar i Arendal i 2003 oppstod det en intern konflikt som førte til at den opprinnelige A-gjengen ble oppløst, og brødrene inngikk en fredsavtale med B-gjengen, blant annet for å dekke behovet for beskyttelse.

Alle tre brødrene har kjent drapsofferet Mohammed «Jeddi» Javed siden barndommen, men de siste årene utviklet det seg et intens hatforhold. Det endte blant annet med slåsskamp i luftegården på Oslo fengsel i 2008.

Bakgrunnen var blant annet at Jeddi angivelig skulle ha sprettet en flaske champagne på byen da to av brødrene ble pågrepet i en amfetamin-sak.

Senere braket de sammen på et reisebyrå i Oslo sentrum, hvor «Jeddi» i etterkant fikk et forelegg for å ha truet med kniv og brukt vold. 28-åringen, som angivelig skulle være offeret nekter for at gjengrivalen fikk et slag. Forelegget ble utstedt som en følge av at gjerningsmannen selv hevdet at han hadde slått.

På julaften i 2008 ble Mohammed «Jeddi» Javeds lillebror knivstukket i Oslo av personer tilknyttet B-gjengen.

Les også

 1. Jeddi-drapet: Retten løslater bestillingsdrap-siktede gjengbrødre

  (VG Nett) Politiet har ikke nok bevis på de drapssiktede brødrene, mener lagmannsretten.
 2. Gjenglederdrapet på Haugerud: Slik forklarer Millehaugen politiets drapsbevis

  (VG Nett) Drapssiktede Stig Millehaugen (39) hevder politiet tar feil når de kobler kruttslam og bensinsøl til…
 3. Polititeori: Kontaktet Millehaugen på Facebook før gjengdrap

  (VG Nett) Politiet mener at de to brødrene som er siktet for å ha bestilt gjengdrapet i Oslo i januar kommuniserte med…
 4. - Bestilte drapet på gjengleder

  POLITIHUSET (VG Nett) Etter å ha ligget i krig med Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed i flere år, skal de to…
 5. Nye bevis nagler Millehaugen til drapet

  (VG Nett) Politiet mener de kan knytte Stig Millehaugen (40) direkte til likvideringen av gjengmedlem Mohammed…
 6. Young Guns-medlem skyldig i drapsforsøk på B-gjengleder

  (VG Nett) Juryen i Borgarting lagmannsrett har kjent Young Guns-medlemmet (30) skyldig i drapsforsøk på B-gjengleder…
 7. - Bilen flyttet etter «Jeddi»-drapet

  I går kveld fortalte politiets nøkkelvitne at skuddet falt på parkeringsplassen ovenfor stedet hvor bilen med…
 8. Ber politiet etterforske drapsvitne

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Forsvarsadvokat Morten Furuholmen mener at politiet har tatt feil mann for drapet på Mohammed…
 9. - Angrer på at jeg ringte «Jeddi»

  29-åringen som løp for livet etter at Mohammed «Jeddi» Javed (28) ble likvidert, angrer bittert på at han avtalte å møte…
 10. - Kriminelle utlovet dusør for drap på Javed

  Kriminelle skal ha utlovet en dusør på 600 000 kroner til den som tok livet av Mohammed Javed (28).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder